Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ανοιχτή επιστολή Λεωνίδα Αναγνώστου προς Υπουργό Υγείας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Διαβάζοντας τις διατάξεις του Ν. 4127 και της Υ.Α. που απορρέουν από αυτές βρίσκουμε τις ορολογίες rebate και claw back . Τις αναζήτησα στον Μπαμπινίωτη αλλά φεύ δεν τις βρήκα γιατί προφανώς είναι ξενόγλωσσες, οπότε τις βρήκα σε Αγγλο-ελληνικό λεξικό . Rebate λοιπόν σημαίνει έκπτωση και claw αρπάζω με την έννοια του αρπακτικού ζώου, γάτα, γύπας αετός ενώ το back σημαίνει πίσω άρα αρπάζω πίσω και όχι επιστροφή όπως αυθαίρετα το μεταφράζεται στο ΦΕΚ Β 1202.

Λεωνίδας Αναγνώστου
Γιατί αρχίζω με την εννοιολογική σημασία των λέξεων που χρησιμοποιείτε; Μα για να καταλάβουν οι αδαείς γιατί χρησιμοποιείτε την ορολογία αυτή και όχι τις Ελληνικές λέξεις που στην πλούσια γλώσσα μας υπάρχουν και αποδίδουν αυτό ακριβώς που λένε. Έκπτωση και αρπαγή πίσω. Χρησιμοποιείτε τη ξένη ορολογία για να μην καταλαβαίνουν οι ασθενείς ότι από αμοιβές όπως αυτές έχουν θεσπιστεί με το Π.Δ 154/1991 εσείς ζητάτε έκπτωση κλιμακούμενη από 5-25% και «αρπάζετε πίσω και το 40 % σαν γύπας.

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή γίνεται υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού το ύψος του οποίου δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και επειδή πιστεύετε ότι το σύνολο του κλάδου μετέχει σε ένα ιδιότυπο πάρτι. Όμως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το πάρτι έχει στηθεί από ορισμένους και εσείς με τις υπηρεσίες σας είτε από άγνοια είτε έλλειψη πολιτικής βούλησης είστε ανίκανοι να τους εντοπίσετε.

Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποιες αυτονόητες παραδοχές που θα σας βοηθήσουν να δείτε με πιο ανοιχτό μυαλό το πρόβλημα που υπάρχει. 

Πρώτη παραδοχή : Τα παραπεμπτικά των εξετάσεων γράφονται αποκλειστικά από κλινικούς γιατρούς 

Δεύτερη παραδοχή : Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα εργαστήρια απαγορεύεται να συνταγογραφούν 

Τρίτη παραδοχή: Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα εργαστήρια απαγορεύεται να παρέμβουν στο παραπεμπτικό περικόπτοντας η προσθέτοντας εξετάσεις 

Τέταρτη παραδοχή : Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα εργαστήρια απαγορεύεται να αρνηθούν να παράσχουν υπηρεσία 

Πέμπτη παραδοχή : Κάποιοι εργαστηριακοί και κάποια εργαστήρια έχουν συμβάλλει στην τεχνητή ζήτηση παραχωρώντας ποσοστά (μίζες) σε κλινικούς που συνταγογραφούν. Επίσης κλινικοί γιατροί εργαζόμενοι ή μέτοχοι Διαγνωστικών Πολυϊατρείων λαμβάνουν ποσοστά η μέρισμα από τα κέρδη των πολυϊατρείων. 

Με αυτές τις παραδοχές ισχυρίζομαι ότι ο στόχος αυτής της επιστολής είναι να πληροφορηθείτε από πρώτο χέρι ποιοι ευθύνονται για την υπερσυνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.

Όπως σας είχα αναφέρει στη συνέλευση του Ι.Σ Αθηνών στο ξενοδοχείο Τιτάνια από στοιχεία του 2010 της ICAP τα 15 μεγαλύτερα σε τζίρο πολυϊατρεία κάνουν το 56 % του τζίρου των εργαστηριακών εξετάσεων. Αν ελέγξετε τα οικονομικά των πολύϊατρείων αυτών και κυρίως το απασχολούμενο προσωπικό, τότε θα διαπιστώσετε ότι κάποια από αυτά τα εργαστήρια απασχολούν πωλητές ή διαθέτουν δυσανάλογα ποσά για δημόσιες σχέσεις.

Τόσο οι πωλητές όσο οι δημόσιες σχέσεις δεν απευθύνονται σε ασθενείς αλλά απευθύνονται σε γιατρούς. Οι πωλητές αυτοί στην πραγματικότητα δεν προωθούν πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών αλλά αγοράζουν συνταγογραφήσεις διαγνωστικών εξετάσεων έναντι ποσοστών. 

Δεν θα διακινδυνεύσω να κατονομάσω τους ενόχους , αν και τους γνωρίζω, επειδή δεν μπορώ να το αποδείξω είναι όμως δική σας δουλειά και των υπηρεσιών σας να ελέγξει και να διαπιστώσει την πρακτική αυτή. Ο έλεγχος αυτός καλό θα ήταν να επεκταθεί και πέρα των 15 ισχυρότερων από πλευράς τζίρου μονάδων για ευνόητους λόγους.

Η πρακτική αυτή, των πωλητών – αγοραστών συνειδήσεων και συνταγών, που ασφαλώς δεν αφορά το σύνολο των εργαστηριακών γιατρών και εργαστηρίων αλλά μια μικρή μειοψηφία με δυσανάλογα μεγάλες καταναλώσεις εκτός του ότι στρεβλώνει την αγορά υγεία, οδηγεί σε υπέρμετρη αύξηση δαπανών υγείας και υπέρβαση των λειψών προϋπολογισμών, ποινικοποιεί την αύξησης της πελατείας λόγω φήμης και ποιοτικής δουλειάς, προκαλώντας θεμιτή αύξηση του τζίρου.

Αντίθετα η αθέμιτη αύξηση του τζίρου και η υπέρβαση των δαπανών μετακυλύει το υπερβάλλον κόστος αυτό σε εργαστήρια και εργαστηριακούς γιατρούς που δεν έχουν συμβάλλει στις υπερβάσεις. Η μετακύληση γίνεται με την εφαρμογή του claw back (αρπαγή πίσω) επί δικαίων και αδίκων ως μέσο όρο επιβολής. 

Ο νέος τρόπος που συμφωνήσατε με την ΠΕΔ αποτελεί δικαιότερο σύστημα αλλά στην πράξη με το plafond όπως προσδιορίζεται ευνοεί όσους εργάστηκαν αθέμιτα ενώ το απόστημα παραμένει αλώβητο.

Τι οφείλετε να κάνετε για να σπάσει το απόστημα. 
Τους ελέγχους που προανέφερα 

  • Επανεξέταση των συμβάσεων όσων χρησιμοποιούν πωλητές για την αύξηση της πελατείας τους.
  • Εντοπισμό της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας και καταλογισμό σε αυτούς το ποσοστό της υπέρβασης σε σχέση με τους μέσους όρους της ειδικότητας , της ασθένειας και της περιοχής. Το ποσοστό καταλογισμού θα πρέπει να κυμαίνετε μεταξύ 10-20 % επί των αναγραφομένων εξετάσεων που είναι και το ύψος της προμήθειας που λαμβάνουν από τα εργαστήρια. 
  • Επιβολή 30 % έκπτωση σε συνταγές κλινικών γιατρών που εργάζονται ή είναι και μέτοχοι διαγνωστικών κέντρων. Για τον σκοπό αυτό οφείλετε να δημιουργήσετε μια τράπεζα δεδομένων των γιατρών που έχουν οιανδήποτε οικονομική σχέση (εργαζόμενοι , μέτοχοι, συμβασιούχοι, συστεγάσεις) με Διαγνωστικά Εργαστήρια. 
  • Βελτίωση του μηχανογραφικού συστήματος με την καθιέρωση έξυπνης κάρτας ασθενούς με την οποίαν και την βοήθεια pin όλοι οι πάροχοι θα μπορούν να καταχωρούν , συνταγές , παραπεμπτικά, διαγνώσεις , φάρμακα , προσθετικά στο σύστημα. Η λειτουργία αυτή θα εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό τις πλαστές και πλασματικές εξετάσεις που καταχωρούνται ερήμην των ασθενών. Η χρήση του PIN θα εκλαμβάνεται ως ηλεκτρονική υπογραφή του ασφαλισμένου καθιστώντας τον συνυπεύθυνο των τυχών ατασθαλιών. Παράλληλα θα πρέπει σε κάθε ιατρείο που εκδίδει συνταγές και παραπεμπτικά να εγκατασταθεί μηχανή σήμανσης των παραπεμπτικών ώστε να μην είναι εφικτός ο δανεισμός σφραγίδων και υπογραφών σε διαγνωστικά εργαστήρια τα οποία δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης. 
  • Φυσικά η καθιέρωση και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων θα συμβάλει παραλλήλως στην περιστολή των δαπανών. 

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η υλοποίηση των μέτρων αυτών θα οδηγήσουν σε απόλυτη περιστολή των δαπανών ως προς τις άχρηστες και περιττές εξετάσεις και η πολεμική που θα δεχθείτε να μην εφαρμοστούν θα καταδείξει τους ένοχους.

Λεωνίδας Αναγνώστου

Πρώην Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ
Συνταξιούχος Βιοπαθολόγος

8 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ Κ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ-ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΔ .ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑ.ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)23 Μαΐου 2014 στις 10:42 μ.μ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ κ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΕ ΟΣΑ ΠΑΡΙΓΡΑΦΕΙ. ΕΧΩ ΔΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ : ΣΕ << ΜΙΚΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ>> ΟΠΩΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟΣ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ.(ΤΟ ΙΔΙΟ ΥΠΟΘΕΤΩ ΙΣΧΕΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)
    ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο κ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ.
    ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο κ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΕΙ.ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ.ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΥΝΟΕΙΣΕΙ ? ΕΜΕΝΑ ΟΧΙ . ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.ΑΣ ΒΡΕΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ)ΜΕ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΩΣΤΑ Ο κ,ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ η ΑΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ
    ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΙ.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια κ.Αναγνωστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πλαφόν ανά πάροχο και ανά περιφέρεια περιέχει διόρθωση της υπέρβασης του 2013, και επομένως αποτελεί δίκαιη κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια κ. Αναγνώστου.Πολλοί θα θέλαμε να είχαμε απευθύνει την ίδια επιστολή στον κ. υπουργό. Πλαφόν ανα πάροχο σημαίνει φαντάζομαι οτι όλοι αυτοί που υπερχρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ με την κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση (εάν όπως έχει αναφερθή καθορισθεί το πλαφόν με βάση τους τζίρους του 2013 ) θα έχουν και το μεγαλύτερο πλαφόν!! Τα αποδεικτικά στοιχεία της κατάχρησης οι αρμόδιοι τα έχουν στα χέρια τους. Εάν το θέλουν μπορούν και πρέπει να τα πάρουν πίσω (Clawback) απο τους καταχραστές. Οχι απο όλους οριζόντια και χωρίς λόγο. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε οι καινούριες συμβάσεις θα πρέπει να γίνουν με ενιαίο πλαφόν για όλους και μόνο ανα περιφέρεια. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, όπως αποδείχθηκε όλα λειτούργησαν ανεξέλεγκτα και οι πάροχοι πέτυχαν τούς τζίρους με διαφορετικές ταχύτητες. Στην αφετηρία λοιπόν όλοι με όλες τις προυποθέσεις και ελέγχους ώστε καμμία κατάχρηση να μην ξαναγίνη. Οχι άλλο πλεόνασμα! απο αρπαγή οριζόντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άριστη τοποθέτηση! Το δικαιότερο για τον εξεταζόμενο είναι πλαφόν ανά ιατρό ή ελεύθερο επαγγελματία ή υπάλληλο ΔΚ και ίσως κατανεμημένο ανά περιφέρεια βάση πληθυσμού και ειδικότητα και επιτέλους διαγνωστικά πρωτόκολλα και πέρα από αυτά ιατρικός έλεγχος για ιδιάζουσες περιπτώσεις. Η παρακλινικές εξετάσεις αποτελούν αντικείμενο της εργαστηριακής ιατρικής και προϋποθέτουν την ενασχόληση του ιατρού και των έλεγχο των αποτελεσμάτων από αυτόν είναι ιατρικές πράξεις και απαιτούν χρόνο όπως όλες οι ιατρικές πράξεις σε όλες τις ειδικότητες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περιγράψατε την πραγματικότητα με απλά και κατανοητά λόγια , με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να το καταλάβει ο καθένας και όχι μόνο οι έχοντες σχέση με τον χώρο. Μακάρι να μπορούσε αυτό το κείμενο και αυτού του υφους η πληροφόρηση να είναι πιο προσβάσιμη στους ασθενείς. Να καταλάβουν , όπως επιτέλους κατάλαβαν γιατί τους δίνανε τόσα πολλά φάρμακα τόσα χρόνια. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι εμάς τα πολύ καινούργια εργαστήρια που πέρυσι δεν κάναμε τζίρους ,κανείς δεν θα σκεφτεί να παλέψει για εμάς. Φοβάμαι ότι το plafond θα επιβληθεί οριζόντια και άδικα και θα μας αναγκάσει να κλείσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΄΄ΑΝΟΧΗ΄΄ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ,ΟΝΤΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΄΄ΜΙΖΑΡΟΥΝ΄΄ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΠΑΝΗΓΥΡΙ. ΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΄΄ΧΩΡΙΟ΄΄ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΥΠΕΔΥΦΚΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΄΄ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ΄΄ ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΤΑΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΄΄ΘΑΒΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή