Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΠΙΣ: ανάγκη εφαρμογής των Υπουργικών Αποφάσεων της 18/08/2014.

Αθήνα, 21 Noεμβρίου 2014

Προς Μαυρουδή ΒΟΡΙΔΗ 

Αρ. Πρωτ. :
Υπουργό Υγείας 
Αριστοτέλους 17, 101 87 Αθήνα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις σας για εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων Υ9/οικ.70521 (ΦΕΚ. 2243/Β’/18-8-2014) και Υ9/οικ.70522 (ΦΕΚ 2247/Β’/18-8-2014) μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. Το πλαφόν ανά πάροχο δεν έχει ανακοινωθεί, το claw back και rebate του πρώτου εξαμήνου αποστέλλεται στους παρόχους και η καθυστέρηση πληρωμών των διαγνωστικών εξετάσεων οδηγεί σε αδιέξοδο τη λειτουργία μικρότερων και μεγαλύτερων διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων. 

Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν οδηγήσει τον ιατρικό κόσμο σε αναστάτωση, η οποία μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασφαλισμένων. Οι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν την περίθαλψη που έχουν ανάγκη, μέσα και από την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας προκειμένου να μην διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης παρόχων – περιθαλπομένων που ζημία και μόνο θα κάνει στην περίθαλψη. 

Το θέμα έθεσα προς συζήτηση και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, του οποίου είμαι μέλος, ζητώντας να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής πλέον υπηρεσιών υγείας έχει μεγάλη ευθύνη τόσο για τους παρόχους υγείας όσο και για την περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η εκκαθάριση επίσης, των οφειλουμένων προηγούμενων ετών, καθυστερεί αδικαιολόγητα και αυτό δημιουργεί επιπλέον εντάσεις, καθόσον δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις, δημιουργούν κινδύνους και στην βιωσιμότητα των παρόχων και στην περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Μετά τιμής,

Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΗΛ Π. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ   ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

5 σχόλια:

  1. Προεδρε μήπως δεν έχεις ιδέα από τα προβλήματα του εργαστηριακού ιατρού?
    Το πρόβλημα μας είναι η καθυστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ ή το rebate - clawback που ληστεύει το μόχθο μας και μας οδηγεί στο λουκέτο? εάν αυτά συζητάτε εκεί στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι παράλογο που σε λίγο δε θα μείνει εργαστήριο ούτε για δείγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aπάντηση από το Γραφείο Προέδρου του Π.Ι.Σ, Μ. Βλασταράκου:
    Στον συνάδελφο που εκφράζει την αγωνία του, απαντούμε: Τα προβλήματα των εργαστηριακών ιατρών και τα γνωρίζουμε και είμαστε καθημερινά σε συνεχή επικοινωνία με τον κλάδο σας αλλά και τους εργαστηριακούς ιατρούς γενικότερα. Για το clawback συνεχώς ζητούμε την κατάργησή του και η αίτηση ακύρωσης του Π.Ι.Σ γι’ αυτό το μέτρο συζητείται στο ΣτΕ στις 3 Δεκεμβρίου 2014. Έχετε δίκιο ότι το clawback και το rebate αποτελούν κλοπή από την τσέπη κάθε εργαστηριακού ιατρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόεδρε αλλο απο το να ζητάτε δέν ξέρετε, καποια απάντηση απο επισημο στόμα στα αιτηματά μας έχετε να μας δείξετε?πότε θα αποφασίσετε κάποια κινητοποίηση διαμαρτυρίας γιατι βαρεθήκαμε τα ίδια και τα ίδια τρία χρόνια τώρα,η κατανόηση του εκάστοτε υπουργού δέν μας αρκεί πρέπει να λάβη και κάποια μέτρα αλλά δέν τα βλέπω,γιά παράδειγμα στο προσχέδιο της σύμβασης αναφέρει ρητά οτι το 10% δεν θα το πληρωνόμαστε, με ποιό προσχημα άραγε? οι ελεγκτικές έπιασαν δουλειά αλλά τι κάνουν?και πότε θα γίνεται εκκαθάριση? ή μήπως επινοήσουν σε επόμενη φάση και τίς ιδιωτικές εκκαθαριστικές? και ενός κακού μύρια έπονται ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΟΙΧΕΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ, Θωμόπουλος Ιωάννης/ βιοπαθολόγος.

      Διαγραφή
    2. ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.
      ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΙ ΑΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ , ΤΩΡΑ ΠΡΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΝΑΙ...
      ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ..
      ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ,
      ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΕΦΤΕΣ.
      ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΕΚΤΙΜΑΝΕ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ.
      ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΜΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.....
      ΝΕΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

      Διαγραφή
    3. ΜΗΝ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΑ-ΘΑ ΒΓΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΠΟΔΟΠΑΤΗΘΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ.ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ.

      Διαγραφή