Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ανάγκη για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, τονίζουν φορείς και καθηγητές



Onmed.gr. Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας, όπως συμφωνούν όλοι οι φορείς του χώρου, αλλά και μεγάλος και σημαντικός αριθμός καθηγητών Οικονομικών της Υγείας. Τα σοβαρά, χρόνια και δισεπίλυτα προβλήματα στον τομέα της Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν όσο και εάν ο ένας μήνας πριν τις εκλογές μοιάζει περίπατος συγκριτικά με τα πέντε πέτρινα χρόνια του Μνημονίου που βίωσαν οι Έλληνες.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, το αλαλούμ στο ΠΕΔΥ, η ασυνέπεια τουΕΟΠΥΥ απέναντι στους παρόχους υγείας αλλά και στους ίδιους τους πολίτες, οιελλείψεις βασικών αναλωσίμων στα νοσκομεία, οι ελλείψεις σε φάρμακα και ηδραματικά μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη η οποία δημιουργεί ζητήματα δημόσιας υγείας, αποτελούν τα πιο καίρια προβλήματα τα οποία χρήζουν επιτακτικών λύσεων εδώ και τώρα.

Με χρονικό ορίζοντα μόλις τον έναν μήνα, τα αρμόδια επιτελεία καλούνται πλέον να θέσουν στο τραπέζι και να πείσουν το εκλογικό σώμα με προτάσεις αποτελεσματικών παρεμβάσεων, μακρόπνοης λογικής, ικανών να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και να αποτρέψουν την πορεία του προς το χείλος του γκρεμού.


Ήδη διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου της ΕΣΔΥ για τη Δημόσια Υγεία που διεξήχθη στις 18-19 Δεκεμβρίου, συμφωνήσαν στα βασικά χαρακτηριστικά της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί εν μέσω κρίσης, τα οποία συντελούν στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Η δραματική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών υγείας με τη φαρμακευτική δαπάνη να έχει υποδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, η αδυναμία καταβολής ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία και συνεπώς η αύξηση της ζήτησης δημόσιων υπηρεσιών υγείας, οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και το αυξημένο πλήθος των ανασφάλιστων που αγγίζει το 30% και συνεχώς διογκώνεται όσο δεν μειώνεται το ποσοστό ανεργίας, διαμορφώνουν την παρούσα κατάσταση στο χώρο της Υγείας.

Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπουν σετάχιστη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη βάση ενός ενδελεχούς και ολοκληρωμένου σχεδιασμού υπό το πρίσμα συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων, οι οποίες θα πρέπει να καθοριστούν άμεσα, ώστε να αποκατασταθούν σταδιακά στρεβλώσεις δεκαετιών και να τεθούν υγιή θεμέλια για να αντιστραφεί η αρνητική κατάσταση στο ΕΣΥ.

Ένας βασικός άξονας που θα βοηθήσει σημαντικά στο πέταγμα της υγείας, αλλά και στον εξορθολογισμό των δαπανών, είναι η έμφαση στα ελληνικά γενόσημα και γενικότερα στην ελληνική παραγωγή. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει την δυνατότητα, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ αλλά και καθηγητές της Υγείας, να υποστηρίξει με αξιόπιστα και ασφαλή ελληνικά γενόσημα κατά 70% το σύστημα, τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά της υγείας, αλλά και διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τοbrain drain στην εποχή μας.

Επίσης, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι της Υγείας, αλλά και η ιατρική κοινότητα,η ένταξη της καινοτομίας στο ΕΣΥ και την καθημερινή ιατρική πρακτική μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών και θεραπευτικών σχημάτων και φυσικά της εισαγωγής και αποζημίωσης από την κοινωνική ασφάλιση νέων, καινοτόμων βιοτεχνολογικών φαρμάκων στη βάση της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης, όχι μόνο θα αποβεί ωφέλιμη για τους ασθενείς, αλλά θα συμβάλει και στην εξοικονόμηση πόρων, στη μείωση του χρόνου νοσηλείας κ.λπ.

Επιπρόσθετα, οι ειδικοί του χώρου της Υγείας τονίζουν ότι η χώρα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση επενδύσεων στην κλινική έρευνα.Ωστόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο χρήζει βελτιώσεων, καθώς εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα γραφειοκρατικό, αποθαρρύνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι οικονομολόγοι της Υγείας υπολογίζουν ότι αν βελτιωθεί άμεσα ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση διεξαγωγής κλινικών μελετών, τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο. Με αυτόν τον τρόπο, θα τονωθεί και ο πολύπαθος τομέας της Υγείας, αλλά και η πραγματική οικονομία, η οποία τα τελευταία χρόνια περνά από δύσκολες συμπληγάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου