Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Κλείνει εκκρεμότητες ο Βορίδης! Υπέγραψε και δημοσιοποιείται το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - healthreport.gr

Την τελευταία του απόφαση φαίνεται ότι υπέγραψε άρον άρον ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης καθώς βγαίνει στον αέρα την Τρίτη το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα καθώς και η υπουργική απόφαση που προβλέπει ανατιμολογήσεις σκευασμάτων. 

Την τελική υπογραφή του Μάκη Βορίδη έλαβε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο αναρτάται πλέον στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας το μεσημέρι της Τρίτης, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του healthreport.gr.

Ταυτόχρονα, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα πάει σε εκλογές, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε και την υπουργική απόφαση με την οποία θα γίνουν ανατιμολογήσεις σε φάρμακα. 

Με το νέο δελτίο τιμών πάντως αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά περί τα 700 νέα φάρμακα τα περισσότερα γενόσημα αλλά και νέα πρωτότυπα. 

Η επιτροπή τιμών ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις της με σχετικά ταχείς ρυθμούς, σε σύγκριση με το παρελθόν ώστε οι πολιτικές εξελίξεις να μην μπλοκάρουν την αγορά φαρμάκων. 

Όμως άγνωστο παραμένει οπότε ακριβώς θα αποζημιώνονται τα φάρμακα αυτά από τον ΕΟΠΥΥ καθώς σε εκκρεμότητα μένει το θέμα της ένταξης των νέων σκευασμάτων στη λεγόμενη «θετική λίστα», τη λίστα δηλαδή των αποζημιούμενων σκευασμάτων. 

Και χωρίς αυτήν την ένταξη η διαδικασία είναι δώρο…άδωρον καθώς οι ασθενείς δε θα έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες ειδικά σε εκείνες που αφορούν βαριά νοσήματα και είναι ιδιαιτέρως ακριβές. 

Άλλωστε τα νέα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά αφορούν μεταξύ άλλων βαριά νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ηπατίτιδες αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου. 

Βέβαια εξαιτίας ακριβώς αυτής της υψηλής τιμής επικρατεί και προβληματισμός σχετικά με την πιθανότητα αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στο 2015, όπου και πάλι με βάση τις μέχρι τώρα συμφωνίες, το κονδύλι θα είναι καθηλωμένο στα 2 δις συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των φαρμάκων για τους ανασφάλιστους.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για φάρμακα για τα οποία έχει αιτηθεί η τιμολόγηση τους από τις φαρμακευτικές εταιρείες, σε ένα διάστημα μηνών από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2014.

1 σχόλιο:

  1. Υπενθυμηση εως αυριο η προθεσμια για το πιστωτικο τιμολογιο πληροφοριες στον ΕΟΠΥΥ[πρωην ΥΠΑΔ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή