“Ανάσα” σχεδόν ενάμιση δισ. ευρώ στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι έδωσε τόσο η εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back), όσο και ο καθορισμός ανώτατου μηνιαίου ατομικού ορίου για κάθε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, εργαστήριο και κλινικοεργαστηριακό γιατρό.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, οι συνολικές οφειλές από την αρχή της σύστασης του ΕΟΠΥΥ μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου υπολογίζονται πλέον σε 840 εκατ. ευρώ, εκκρεμεί εντούτοις ο συμψηφισμός 310 εκατ. ευρώ με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το α΄ εξάμηνο του έτους, γεγονός που τελικά κατεβάζει το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο ποσό των 528 εκατ. ευρώ.
Ο τελευταίος υπολογισμός των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων οφειλών απέχει μακράν από το ύψος των χρεών του Αύγουστου, όταν αυτά έφταναν τα 1,456 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο δε, οι οφειλές του Οργανισμού προς τους παρόχους από προηγούμενα έτη άγγιζαν τα δύο δισ. Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, μέτρα όπως η εφαρμογή “κλειστών” προϋπολογισμών για τους παρόχους, σε συνδυασμό με τον καθορισμό ορίων στην εκτέλεση των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, περιορίζοντας σημαντικά τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.
Συμπληρώνουν ωστόσο πως σκοπός είναι οι επιχειρήσεις να σταματήσουν, αν είναι δυνατό ακόμη και την επόμενη χρονιά, να επιβαρύνονται με το μέτρο της επιστροφής του claw back. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, η υπέρβαση των δαπανών συνεχίσει να μειώνεται.
Οι υπάρχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ κατανέμονται ως εξής: 26,3 εκατ. ευρώ προς συμβεβλημένους γιατρούς, 167 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά, 23,5 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες, τα 26,3 εκατ. ευρώ προς μονάδες αιμοκάθαρσης και τεχνητού νεφρού, 395 εκατ. ευρώ προς φαρμακευτικές εταιρείες, 106,3 εκατ. ευρώ προς ιδιωτικές κλινικές, 24,2 εκατ. προς κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, 36 εκατ. προς ψυχιατρικές κλινικές και τέλος 32,7 εκατ. προς φορείς υποστήριξης αναπηρίας.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πάντως επιβεβαιώνει το ότι η χρονιά ολοκληρώνεται χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα, με το φετινό προϋπολογισμό να παραμένει ισοσκελισμένος. Ο Οργανισμός προσδοκά πως δεν θα σημειωθούν ελλείμματα ούτε την επόμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, τα έσοδα προσδιορίζονται στα 4,984 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα έξοδα υπολογίζονται σε 4,960 δισ.
ΑΝ Η ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΗΝΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΓΑΝ
ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
ΤΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕ ΜΕ ΤΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ
ΑΝΑΣΑ Ή ΚΛΟΠΗ ?
(ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ
ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟΣΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗ-
ΡΙΑΚΟΙ....)
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ.