Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Στον αέρα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τις συμβάσεις

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014


Δήμητρα Ευθυμιάδου - health report

Οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαίνεται ότι «τρώνε» και τις διαπραγματεύσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις. 

Επί ξύλου κρεμάμενοι είναι οι ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ καθώς οι πολιτικές εξελίξεις αφήνουν πίσω τη διαπραγμάτευση για την ανανέωση των συμβάσεών τους με τον Οργανισμό. 

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δε φαίνεται προς στιγμήν να διαθέτει το χρόνο για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου, τα οποία έχουν προκαλέσει οργή σχεδόν σε όλους του ιατρικούς συλλόγους της χώρας. 

Άλλωστε το πρόσφατο σχέδιο σύμβασης που απεστάλη περιέχει στοιχεία μόνο υπέρ ΕΟΠΥΥ και σχεδόν κανένα υπέρ γιατρών. 

Και παρά τις διαμαρτυρίες προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αλλάξουν διάφορες παράμετροι, ουδείς έχει αλλάξει ούτε…γραμμή στο προσχέδιο της σύμβασης. 

Και το ερώτημα είναι εάν τελικά υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ επιχειρήσουν να εξαναγκάσουν τους ιδιώτες γιατρούς να συμφωνήσουν με τους όρους προκειμένου να μη μείνουν εκτός συστήματος, τι θα γίνει με τους ασθενείς. 

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που αγγίζουν περίπου τα 10 εκατ. εξυπηρετούνται κυρίως σε ιδιωτικά ιατρεία ακριβώς επειδή το δημόσιο σύστημα φθίνει καθημερινά, με τα πολυιατρεία του περιβόητου ΠΕΔΥ να υπολειτουργούν. 

Ενδεικτικό είναι πως τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) όσο και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) με αλλεπάλληλες επίσημες διαμαρτυρίες τους στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχουν ζητήσει να αλλάξουν οι ρυθμίσεις που δίνουν το …πάνω χέρι στον οργανισμό. 

Μέχρι στιγμής όμως κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται στον ορίζοντα, όχι τουλάχιστον πριν κλείσει το πολιτικό θέμα της χώρας. 

Οι περισσότεροι ιατρικοί σύλλογοι πάντως ζητούν να ανοίξει το σύστημα σε όλους τους γιατρούς και να αποσυρθεί το προσχέδιο της σύμβασης. 

Ένα προσχέδιο το οποίο δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να αλλάξει ακόμη και τους όρους της σύμβασης ενώ αυτή ακόμη δεν έχει λήξει. Εκτός αυτού μπορεί να επαναδιαπραγματεύεται τους όρους της σύμβασης κάθε εξάμηνο.

Επίσης υποχρεώνει τον ιατρό ή εργαστήριο ή πολυϊατρείο να κάνει αξιολόγηση των υπηρεσιών του, είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ, είτε μέσω άλλου φορέα, αλλά το κόστος θα βαρύνει πάντα τον πάροχο υγείας. 

5 σχόλια:

  1. Tι θα γινει με το πιστωτικο τιμολογιο που πρεπει να κοπει εως τελος του μηνα ,οταν δεν εχεις επιλεξει ΙΕΕ.¨?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΙ-ΘΑ-ΓΙΝΕΙ-ΜΕ-ΤΗ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ-ΤΟΥ-10-ΤΟΙΣ-ΕΚΑΤΟ=ΕΔΩ-ΚΑΙ-3-ΧΡΟΝΙΑ.ΣΕ-ΠΟΙΟ-ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ-ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ

      Διαγραφή
  2. Νομιζω η νεα ηγεσια του υπουργειου μετα τις εκλογες θα διαπραγματευτει με τους γιατρους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανονικα το ποσο του claw back το οποιο εχει κοπει σε μηνιαια τιμολογια πρεπει να κοπει σε ενα .πιστωτικο τιμολογιο, ουτως ωστε να μην φορολογηθουν [26 τοις εκατο].Ειναι λεφτα που φορολογηθηκαν χωρις να παρθουν το 2013.Το τιμολογιο ομως πρεπει να κοπει εως τελος του μηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ουτε ενας απο καποιο συλλογο δεν εχει ενδιαφερθει να πη εστω κ αρνητικηπληροφορια ...τι διαλο πεσαν στα μελομακαρονα?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή