Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ερωτήματα από ( αμφιλεγόμενες ) πολιτικές επιλογές στο υπ. Υγείας

Πυρετωδώς προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τα προαπαιτούμενα από το τρίτο μνημόνιο αλλά και να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικά στρωμάτων.

Όπως φαίνεται, βάσει διαθεσίμων δαπανών, το μοναδικό περιθώριο που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση για να ασκήσει φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική είναι στο χώρο της υγείας. Ωστόσο, παράγοντες του χώρου σημειώνουν ότι το υπουργείο Υγείας φαίνεται να ακολουθεί μια ανορθολογική πολιτική Υγείας στα χνάρια της ατελέσφορης πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις πυροτεχνήματα, όπως η πρόσφατη περί τιμωρίας των πασχόντων από καρκίνο σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο καιρό τώρα, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης των δημοσίων δαπανών υγείας, τη στιγμή που οι υγειονομικές ανάγκες της χώρας αυξάνονται λόγω του τεράστιου αριθμού ανασφάλιστων πολιτών και του άνευ προηγουμένου προσφυγικού κύματος.

Προχειρότητα καταλογίζεται στον υπουργείο Υγείας

Ιατρικοί κύκλοι εκφράζουν ανοιχτά την έκπληξή τους για την προχειρότητα των κινήσεων του υπουργού Υγείας, ο οποίος, όπως, σπεύδουν να τονίσουν είναι καλός γνώστης των θεμάτων της υγείας. Προβάλλουν ως παράδειγμα τον κλειστό προϋπολογισμό για τα ακριβά φάρμακα για τον οποίο το υπουργείο υποστήριξε ότι θα μειώσει την υφιστάμενη σπατάλη πόρων που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. Εκπρόσωποι των ιατρικών ενώσεων διευκρινίζουν ότι τα εν λόγω φάρμακα χορηγούνται για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως ο καρκίνος και προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση και άρα δεν υπάρχει κίνητρο για την εκ περισσού χορήγησή τους. Προσθέτουν, επίσης, ότι στο υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να γνωρίζουν αφενός ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μεταφέρθηκαν πρόσφατα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ότι ο κατάλογός τους λόγω της προόδου των ιατρικών ανακαλύψεων έχει αυξηθεί με τη προσθήκη νέων καινοτόμων φαρμάκων, συνεπώς είναι παράλογη οποιαδήποτε σύγκριση κάνει το υπουργείο με τη δαπάνη των προηγούμενων ετών.

Ακριβά τα γενόσημα, με το σταγονόμετρο τα καινοτόμα στην Ελλάδα

Και οι οικονομολόγοι της υγείας εκφράζουν με τη σειρά τους την απορία τους για την εμμονή του Υπουργείου στην ακριβή τιμολόγηση των γενόσημων και ταυτόχρονα στην επίτευξη του στόχου του 60% για τη διείσδυσή τους με τελικό αποτέλεσμα τη διατήρηση της συγκεκριμένης δαπάνης αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ σε πολύ υψηλά επίπεδο. Πρότασή τους είναι, εφόσον οι διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι, να τιμολογηθεί και αυτή η κατηγορία φαρμάκων, όπως και τα φάρμακα εντός και εκτός πατέντας στο μ.ο. των χαμηλότερων τιμών της ΕΕ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουν, θα εξοικονομηθούν πόροι από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, οι οποίοι θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων για τη θεραπεία πολύ σοβαρών ασθενειών. Τα καινοτόμα φάρμακα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ίδια τη ζωή των ασθενών, εισάγονται με το σταγονόμετρο, προσθέτουν εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου με το αστήριχτο δικαιολογητικό της οικονομίας πόρων και εξηγούν ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Τα καινοτόμα φάρμακα μειώνουν τη συνολική δαπάνη, καθώς συγκρατούν την πολυφαρμακία και μειώνουν τον απαιτούμενο χρόνο νοσηλείας και το πλήθος των εξετάσεων.

Πηγή: www.reporter.gr

1 σχόλιο:

  1. Λυκουρέτζος, Σαλμάς, Αδώνις, Βορίδης, Κουρουμπλής, Ξανθός και άλλοι πολλοί κόπανοι με πατέντα καψανε την υγεία στην Ελλαδα. Θα επιθυμούσα ο επόμενος να είναι ο Χαικαλης ο οποίος τουλάχιστον ξέρει απο εγκαύματα καθώς προσπάθησε μάλλον ανεπιτυχώς να δροσίσει μια καυτή πατάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή