Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Μάννα εξ ουρανού για την Υγεία η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου, 13 δισ. ευρώ

Μόλις 1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του δανείου αναμένεται να διατεθεί για κάλυψη των αναγκών του ελληνικού δημοσίου, όταν μόνον ο τομέας της Υγείας οφείλει 2 δισ.
IATRONET


Ζωτική σημασία έχουν για τον τομέα της Υγείας τα χρήματα που αναμένει η χώρα μας από την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου.

Νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και Οργανισμοί, βιώνουν μία χωρίς προηγούμενο περίοδο “ξηρασίας”, με αποτέλεσμα να οφείλουν σε όλους τους προμηθευτές τους.

Τα χρέη αγγίζουν συνολικά τα 2 δισ. ευρώ, με το σύνολο των προμηθευτών και των παρόχων να κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ο υπουργός Υγείας έχει δώσει εντολή για φειδωλή διαχείριση των (ελάχιστων) διαθέσιμων πόρων.

Τις τελευταίες μέρες, ενέκρινε μικρές εκταμιεύσεις προς Οργανισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το ΕΚΑΒ, το οποίο επιχορηγείται με 1,18 εκατομμύριο ευρώ.

Από αυτά, το 1 εκατομμύριο διατίθεται για κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών και τα 180.000 ευρώ για κάλυψη μέρους των δαπανών για διακομιδή βαρέως ασθενών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Με 800.000 ευρώ επιχορηγήθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, προκειμένου να καλύψει μέρος της δαπάνης για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, καθώς και τις λειτουργικές του ανάγκες για το δεύτερο εξάμηνο.

Στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης, το υπουργείο Υγείας διέθεσε 1 εκατομμύριο ευρώ και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), για τις ανάγκες του στο τρέχον έτος.

Εκταμίευση

Η Ελλάδα αναμένει τριετές δάνειο, συνολικού ύψους 86 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται για το πρωί της Πέμπτης η πρώτη εκταμίευση, ύψους 13 δισ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου 12 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα).

Περίπου 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να γίνει αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δ.Κ.

1 σχόλιο: