Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ξέφυγε ο προϋπολογισμός για τις ιδιωτικές κλινικές


Σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ετήσια υπέρβαση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ των δαπανών για τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ η αύξηση κατά δέκα μονάδες, από το 13% στο 23% του ΦΠΑ στα νοσήλια εκτιμάται πως θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στην αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στελέχη από το χώρο των κλινικών, η μετάταξη του φορολογικού συντελεστή αναμένεται να επιβαρύνει τις τιμολογούμενες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ κατά 35 εκατ. ευρώ, σε ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών μόλις 188,50 εκατ. ευρώ, όταν όμως το ύψος των τιμολογίων που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις προς τον Οργανισμό αναμένεται φέτος να φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ περίπου. Όπως συμπληρώνουν μάλιστα, πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο "χτύπημα” στον κλάδο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δεδομένου πως την περσινή χρονιά, το ύψος του κονδυλίου για τις κλινικές έφτανε τα 235 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των επιπλέον 200 εκατ. που "βαραίνει” τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ καλούνται όμως να πληρώσουν οι κλινικές, δεδομένου πως οι προϋπολογισμοί του Οργανισμού είναι κλειστοί. Εντούτοις η παράταση του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών (claw back) για τρία ακόμη χρόνια, μέχρι και το τέλος του 2018 δηλαδή, όπως επιβλήθηκε στο νέο μνημόνιο, η οποία συνδέεται με την παράταση και των κλειστών προϋπολογισμών και των στενών ορίων στα διαθέσιμα κονδύλια για την Υγεία, βάζει φωτιά στην αγορά. Οι επιχειρήσεις μάλιστα, αναφερόμενες στην επέκταση του μέτρου του claw back, κάνουν ήδη λόγο για "χρόνια αντοχών επιβίωσης”. Την ίδια ώρα οι κλινικές υποχρεούνται κάθε μήνα να καταβάλλουν τον τιμολογημένο προς τον ΕΟΠΥΥ ΦΠΑ, παρά το ότι ο Οργανισμός πληρώνει τις επιχειρήσεις με μεγάλη καθυστέρηση. 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με τους φορείς των ιδιωτικών κλινικών να φοβούνται πως το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ μπορεί να μειωθεί και άλλο. Μέχρι τον Οκτώβριο εξάλλου οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων θα περάσουν "από κόσκινο” με στόχο τη μείωση της τιμής που θα αποζημιώνονται, ώστε οι διαρθρωτικές δαπάνες να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους για τις εισπράξεις επιστροφών. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει κατά πολύ την ήδη τραυματισμένη αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης, ενώ το ενδεχόμενο να μειωθούν και οι αποζημιώσεις για τα νοσήλια δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Οι κλινικές, μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το τρίτο μνημόνιο, τονίζουν πως δεν είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτούν το σύστημα Υγείας και επαναφέρουν την πρότασή τους, όταν υπάρχει υπέρβαση προϋπολογισμού, να μην εκδίδεται από τον ΕΟΠΥΥ εισιτήριο νοσηλείας, δηλαδή οι ασθενείς είτε να επιβαρύνονται το κόστος της νοσηλείας, είτε να προωθούνται στις δημόσιες δομές.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου