Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές - Ο ρόλος Παυλόπουλου και ο... Μιχαλολιάκος

ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ -   ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ο κύβος ερρίφθη. Εκλογές τον Σεπτέμβριο, αναζητείται η ιδανική Κυριακή. Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός πήρε τις αποφάσεις του τις οποίες και θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ωρών ή ημερών. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν για τον τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες με πιθανή ημερομηνία την 20η Σεπτεμβρίου, εκτός κι αν επιλεγεί το σενάριο των εκλογών – εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ένα σενάριο που διακινούνταν αργά χθες το βράδυ έλεγε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί σήμερα να ανακοινώσει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να ζητήσει να του παρασχεθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Θεωρώντας ότι η Αριστερή Πλατφόρμα και πολλοί ακόμη βουλευτές θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση και θα χάσει τη δεδηλωμένη, θα έχει το «όπλο» για να διαλύσει τη Βουλή και να πάει άμεσα σε εκλογές. Ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη γι’ αυτό στους άλλοτε συντρόφους του και καταγγέλλοντάς τους ότι αυτοί επιδιώκουν την «αριστερή παρένθεση».

Το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης ως «άλλοθι» για πρόωρες εκλογές μπορεί, πάντως, να ακυρωθεί σε περίπτωση που βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας ή ακόμη και η αντιπολίτευση αποφασίσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ωρα, ίσως και σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ενδεχομένως μετά ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε διάγγελμα και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό το λόγο που πάει σε πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, αν γίνει αυτό ο Πρ. Παυλόπουλος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών οι οποίες είναι τριήμερες, εκτός κι αν οι αρχηγοί των κομμάτων επιστρέφουν άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικής στήριξης.

Εάν υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η εν λόγω διαδικασία παρακάμπτεται και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου, Πάγου Κατερίνα Θάνου να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας, έστω και υπηρεσιακή.

Βεβαίως, το σενάριο των διερευνητικών εντολών έχει ένα «μαύρο» σημείο. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στο τρίτο κόμμα, δηλαδή στη Χρυσή Αυγή και τον Νίκο Μιχαλολιάκο… Εκτός κι αν υπάρξουν συνεννοήσεις ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, αν και η Χρυσή Αυγή θα ήθελε ένα τέτοιο δημοκρατικό «σόου».

2 σχόλια:

  1. Αυτο σας μαρανε... η ΧΑ...κακομοιρηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δημοκρατία του "ψηφίστε μέσα στις επόμενες 3 ώρες οποίο νόμο σας διατάζουμε αλλιώς πεθάνετε" φοβάται το φασισμό της ΧΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή