Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Τρία σημεία παρεμβάσεων της Αριστοτέλους για τους Πρόσφυγες




Επί ποδός είναι το τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες υγειονομικές περίθαλψης των προσφύγων που καταφεύγουν στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός βρέθηκε χθες το απόγευμα στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Ελαιώνα, όπου διαμένουν από την Κυριακή Σύροι μετανάστες.

Εκεί, σε δηλώσεις του, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στα τρία σημεία παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας, στον Ελαιώνα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΚΚ).

Στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Ελαιώνα, το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει τόσο στη μεταφορά των προσφύγων όσο και στη διαχείριση του χώρου στον Ελαιώνα, αλλά και τις εργασίες που απαιτούνται.

Ειδικότερα, εξέδωσε εγκύκλιο προς τα Νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η δωρεάν εξέταση των προσφύγων του Ελαιώνα, ήδη από όταν βρίσκονταν στο Πεδίο του Άρεως. Ακόμη, διευκόλυνε την ταυτοποίηση και μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας.

Επίσης, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στελέχωσε το ιατρείο του Ελαιώνα, το οποίο ήδη λειτουργεί με δύο 8ωρες βάρδιες και άμεσα θα τεθεί σε 24ωρη λειτουργία. Διαθέτει πλήρες φαρμακείο, δύο κρεβάτια εξέτασης και βιβλιάρια Υγείας και Εμβολιασμών.

Το Υπουργείο Υγείας έχει προμηθεύσει το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας με τα απαραίτητα υλικά, όπως κρεβάτια, σκηνές και καρέκλες.

Έχουν μεταφραστεί στα φαρσί, ενημερωτικά υγειονομικά φυλλάδια, τις επόμενες μέρες θα εφαρμοστεί πρωτόκολλο εμβολιασμών καταυλισμού από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ επιλύθηκαν τα πρώτα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στις διακομιδές.

Είναι σε διαρκή επαφή με φορείς όπως ο Ερυθρός Σταυρός και οι Γιατροί του Κόσμου, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ μεσολάβησε για την παραχώρηση, μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του κτιρίου του Δρακοπούλειου στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία δομής ανοιχτής φιλοξενίας.

Στο πλαίσιο των δράσεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διατέθηκαν υπνόσακοι και kit ατομικής υγιεινής μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και απαραίτητα υλικά από τα Κοινωνικά Ιατρεία Κορίνθου και Πειραιά για τη Χίο, ενώ ο Υπουργός Υγείας συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στο νησί.

Παράλληλα, διατέθηκε το κτίριο «ΠΙΚΠΑ» του κρατικού θεραπευτηρίου Λέρου προκειμένου να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή υποδοχής (hot spot) για τη στέγαση των προσφύγων που παραμένουν στο νησί, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ακόμη, απεστάλη Κινητή Μονάδα στην Μυτιλήνη, έχει εκπονηθεί πρόταση χρηματοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ ισχύει και για την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου παρέμβαση στις ΥΠΕ για δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Συνεχής είναι η συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου στη Λέσβο και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα στην Κως για την υποδοχή αιτημάτων και αναγκών.

Σε ό,τι αφορά τα ΠΚΚ, έχει πραγματοποιηθεί επίσκεψη και καταγραφή των υγειονομικών συνθηκών στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στον Ταύρο, καθώς και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας, το οποίο έχει καλυφθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ημερήσια βάση, όπως και το ΠΚΚ της Π. Ράλλη, όπου έχει διασφαλιστεί η επάρκεια ψυχιατρικών φαρμάκων και έχει τοποθετηθεί ψυχίατρος.

Ιατρικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε με Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΠΚΚ Κορίνθου, ενώ στην Αμυγδαλέζα, Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε ιατρικό έλεγχο 49 ασυνόδευτων ενηλίκων με σκοπό τη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας ή την εκούσια επιστροφή στη χώρα προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου