Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Στις…καλένδες η εξόφληση των παλαιών οφειλών του Οργανισμού!


Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου Health Report.gr

Άγνωστο παραμένει και επισήμως πια το πότε θα εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους συνεργαζόμενους γιατρούς, κλινικούς και εργαστηριακούς.

Τα χρέη του Οργανισμού προς τον κλάδο μετρούν ήδη από το 2011, αφού δεν είχαν αποπληρωθεί καν οι υπηρεσίες που παρείχαν στους ασφαλισμένους όταν οι κλάδοι υγείας των ταμείων ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά τα χρήματα που περιμένουν οι γιατροί. Αναμένουν να πληρωθούν και το υπόλοιπο 10% για τα έτη 2012, 2013,2014 και 2015. Χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς πότε θα εισπράξουν τα χρήματα των τελευταίων επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Μ αυτά και μ αυτά εκατοντάδες εργαστήρια και ιατρεία είναι στο χείλος του οικονομικού γκρεμού εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης.

Και το ζήτημα είναι ότι πλέον επίσημα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έπειτα από σχετικές συνομιλίες με τους αρμόδιους υπουργούς, σημειώνει πως δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός εξηγεί ουσιαστικά την κατάσταση και σημειώνει πως είναι άγνωστο πότε θα υπάρξει ειδική χρηματοδότηση για την εξόφληση των γιατρών.

Να σημειωθεί πως ο ΕΟΠΥΥ είχε λάβει χρηματοδότηση ύψους 1.776.178.839,20 για να αποπληρώσει χρέη έως 31/12/11 και από 1/1/2012 και μετά. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να εκκαθαριστούν για να αποπληρωθούν έως την ημερομηνία που είχε καθοριστεί (31.12.2014).

Συνέπεια ήταν να επιστραφούν από τον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα εντός του 2015 στον Κρατικό Προϋπολογισμό λόγω λήξης του ειδικού αυτού προγράμματος αποπληρωμής.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός απαντά τώρα σε επιστολή του προς τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας: «Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφορικά με ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος, μας γνωστοποιήθηκε ότι τυχόν επιχορήγηση βάσει των διατάξεων του ν.4281/2014 διενεργείται μετά την έκδοση Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για εξειδίκευση των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας και σύμφωνα με τη δυνατότητα διάθεσης των πιστώσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό κάθε φορά. Προς το παρόν, δεν έχει προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η διάθεση πιστώσεων για τον ως άνω σκοπό».
Όπως αναμενόταν ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας σε νέα επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει: «Η μη αποπληρωμή των ως άνω οφειλομένων οδηγεί συνειδητά πλέον, ενόψει και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, σε οικονομική καταστροφή τους ιδιώτες ιατρούς και εργαστήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου