Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Κλείνουν κλίνες ΜΕΘ; Οι κινήσεις της Αριστοτέλους – Όλο το ρεπορτάζ


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) για τις επιπτώσεις από τη λήξη των συμβάσεων νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ, που στελεχώνουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Λύση, έστω και προσωρινή, υπάρχει» επιμένουν κύκλοι της Αριστοτέλους.

Όπως αναφέρει η ΈΝΕ, επικαλούμενη έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων ενημερώνουν επισήμως τους ενδιαφερόμενους ότι δεν προβλέπεται καμία διαδικασία ανανέωσης της ισχύουσας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα εκ του νόμου.

«Είναι ντροπή σήμερα να παζαρεύουμε την επαναπρόσληψη 170 συμβασιούχων συναδέλφων, την ώρα που πεθαίνουν συνάνθρωποί μας στο δρόμο γιατί δεν υπάρχει μια κενή κλίνη σε ΜΕΘ. Τις επόμενες μέρες το πρόβλημα θα ενταθεί», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Σκουτέλης.

«Με 120 λιγότερες κλίνες ΜΕΘ θα λειτουργούν τα ελληνικά νοσοκομεία. Η άμεση πρόσληψη νοσηλευτών καθίσταται αναγκαία σήμερα περισσότερο από ποτέ», τονίζει ο ΓΓ της ΕΝΕ Αριστείδης Δάγλας.

Τι σχεδιάζει η Αριστοτέλους

Ωστόσο, κύκλοι του Υπουργείου Υγείας επιμένουν στο Virus πως λύση έχει βρεθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η Αριστοτέλους βρήκε μια λύση «μπάλωμα» για το πρόβλημα, με στόχο να κερδίσει χρόνο έως την οριστική του επίλυση.

Μάλιστα, το Υπουργείο παραδέχεται πως νομοθετικά δεν προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων και, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες του Virus, θα προχωρήσει άμεσα σε 3μηνες συμβάσεις μίσθωσης έργου με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μέσω των νοσοκομείων αυτή τη φορά.

Κάνει λόγο, δε, για τη λήξη εντός του Οκτωβρίου της συντριπτικής πλειονότητας των διετών συμβάσεων ορισμένου χρόνου 40 γιατρών και 190 νοσηλευτών οι οποίοι κυρίως στελεχώνουν ΜΕΘ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι άνθρωποι που θα υπογράψουν με μπλοκάκι θα είναι οι ίδιοι, θα ζητηθεί να διαθέτουν διετή εμπειρία.

Η οριστική λύση, ώστε να ανοίξουν και επιπλέον κρεββάτια, εκτιμάται ότι θα προκύψει από την προκήρυξη, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, περίπου 500 θέσεων για ΜΕΘ. Πρόκειται για θέσεις περίπου 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών με τις διαδικασίες για την προκήρυξη να είναι σε εξέλιξη.

Επιπλέον, στελέχη του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι στην κατανομή 2500 θέσεων μόνιμου προσωπικού που ευελπιστούν ότι θα ολοκληρωθεί πριν την εκπνοή του 2015, θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη τόσο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και για τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου