Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Η διείσδυση των γενοσήμων σε ποσοστό 40% ασύμβατη με την κουλτούρα του Έλληνα!

Η κάλυψη της συνταγογράφησης στην Ελλάδα σε ποσοστό έως 40% από γενόσημα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, κατά τον Μ. Βλασταράκο, πρόεδρο του Π.Ι.Σ.

«Όνειρο θερινής νυκτός είναι η απαίτηση του κράτους και των τροϊκανών να καλυφθεί η συνταγογράφηση στην Ελλάδα σε ποσοστό έως 40% από γενόσημα», μας λέει ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και εξηγεί το γιατί:

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες νοσημάτων, που είναι ως επί το πλείστον χρόνιες και αν εφαρμοστεί το παραπάνω το σίγουρο είναι ότι ο ασθενής θα απορρυθμιστεί. Αυτές είναι τα καρδιολογικά νοσήματα, οι ψυχοπάθειες, ο διαβήτης και οι πνευμονοπάθειες. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες, κατά τον ίδιο, μπορούν να χρησιμοποιούν και το μισό των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

IATRONET.GR

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, ένας ασθενής που παίρνει επί μακρό ένα σκεύασμα και έχει δει μαζί με το γιατρό του, ότι ο οργανισμός του ανταποκρίνεται ικανοποιητικά και η υγεία του καλυτερεύει πώς είναι δυνατόν να πειστεί να αλλάξει το φάρμακό του αγοράζοντας κάποιο άλλο φθηνότερο; Αυτό αντίκειται στην κουλτούρα του Έλληνα που δεν του αρέσουν οι αλλαγές στις συνήθειές του, ιδίως όταν αυτές είναι για το καλό του.

Αντικατάσταση, κατά τον κ. Μ. Βλασταράκο, θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολα σε έναν νέο ασθενή, ο οποίος είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει μία άλλη θεραπεία. Και εξηγεί, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ταχθεί υπέρ των γενοσήμων, εφόσον αυτά είναι αξιόπιστα, πράγμα που σε γενικές γραμμές συμβαίνει. Όμως η οποιαδήποτε μετάβαση σε μία νέα κατάσταση θα πρέπει να γίνεται ομαλά με ένα μεταβατικό στάδιο και όχι με βίαιο τρόπο –ποινικοποίηση, ποινολόγιο, πρόστιμα κ.λπ.- όπως γίνεται σήμερα, με την τρόικα να εμφανίζει διάφορα χαρτιά στην ελληνική κυβέρνηση και αυτή απλώς να τα υπογράφει, σημειώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι κανόνες για την άσκηση της ιατρικής λειτουργίας δεν πρέπει να παραβιάζονται ούτε από το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. έχει καταδικάσει κάθε απόπειρα επιβολής ποινών και περιορισμού της ιατρικής λειτουργίας, ενώ ο Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου ήδη επεξεργάζεται τη σχετική Υπουργική Απόφαση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναζητήσει ο Σύλλογος το δίκιο του στη δικαιοσύνη.

Από την άλλη, συμπληρώνει ο ίδιος, αν θέλει το κράτος να μειώσει την φαρμακευτική του δαπάνη, ας ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, ας εντάξει θεραπευτικά πρωτόκολλα, ας ενισχύσει τον ηλεκτρονικό έλεγχο, καθώς και τον έλεγχο του ασθενή σε πραγματικό χρόνο.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου