Στην… τρίτη ηλικία εισέρχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η μέση ηλικία των γιατρών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είναι κοντά στα 60 έτη, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η εφημέρευση σε 24ωρη βάση.
Τριαντα ώρες στο νοσοκομείο πέρασε στην τελευταία εφημερία ο νευροχειρουργός του Κρατικού της Νίκαιας Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος θεωρεί ότι το σύστημα Υγείας γερνάει και πεθαίνει…
Μάχιμες ειδικότητες, όπως παθολόγοι και χειρουργοί, βιώνουν εφιαλτικές ώρες κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, ειδικά όσοι από αυτούς αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Δεν είναι, όμως, μόνο η ηλικία.
Οι μεγάλες ελλείψεις ειδικών γιατρών είναι σημαντικές και η στελέχωση κρίσιμων μονάδων προβληματική, υποχρεώνοντας 60χρονους να τρέχουν σαν… έφηβοι. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και στις πρώην δομές του ΕΟΠΥΥ (πολυϊατρεία – εργαστήρια). Οι μονάδες αυτές λειτουργούν με το μισό από το προσωπικό που είχαν το 2014, πριν ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), και μέση ηλικία γιατρών τα 60 έτη.
Το χειρότερο είναι ότι -σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο- οι εν λόγω δομές πρόκειται να αξιολογηθούν τον Ιούνιο του 2016, με άγνωστη την τύχη τους, σε περίπτωση που ο έλεγχος δείξει ότι δεν πληρούν τα όποια κριτήρια θεσπιστούν. Οι γιατροί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και να κλείσουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ – Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ
Το υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας Υγείας, αλλά η σημερινή στελέχωση δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία. Η όποια προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει κυριολεκτικά από το μηδέν…
Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στο δημόσιο σύστημα; Ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εξηγεί: «Οι περισσότεροι από τους γιατρούς έχουν προσληφθεί στο σύστημα τη δεκαετία του ‘80 και όσοι δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί είναι πλέον κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης. Το σύστημα γερνά και δεν ανανεώνεται. Οι τελευταίες προσλήψεις γιατρών έγιναν το 2010 και ήταν 1.000, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει 4.500».
ΠΑΝ. ΨΥΧΑΡΗΣ – Πρόεδρος ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ
Εφημερία μέχρι τη σύνταξη
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, στα νοσοκομεία υπηρετούν σήμερα 8.600 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί και άλλοι 4.300 στα Κέντρα Υγείας. Οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 6.000. Από το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών, μόνο 1.500 άτομα, δηλαδή οι συντονιστές διευθυντές των μεγάλων νοσοκομείων (πρώτης ζώνης), δεν κάνουν εφημερίες, ενώ οι υπόλοιποι εφημερεύουν κανονικά μέχρι να συνταξιοδοτηθούν!
«Σκεφτείτε έναν 65χρονο με πρόβλημα υγείας -όπως έχουν πολλοί σε αυτήν την ηλικία- να εφημερεύει από το πρωί έως το άλλο πρωί και στη συνέχεια να εργάζεται το ωράριό του στο τμήμα ή στην κλινική» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Απερίγραπτη είναι η κατάσταση στις δομές του ΠΕΔΥ. Μέχρι το 2014 υπηρετούσαν 5.000 γιατροί, οι οποίοι είχαν παράλληλα δικαίωμα να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Με τη σύσταση του ΠΕΔΥ κλήθηκαν να επιλέξουν «ιατρείο ή ΠΕΔΥ» και έμειναν 2.200.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ – ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι 1.100 είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και από αυτούς οι 100 εργάζονται με απόσπαση και σε νοσοκομεία! Οι υπόλοιποι 1.100 υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις, διατηρώντας παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο. Οι συγκεκριμένοι γιατροί είχαν κάνει αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ και ταυτόχρονα είχαν προσφύγει δικαστικά.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ψυχάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ, οι περισσότεροι από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ είναι κοντά ή πάνω από τα 60 έτη και κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 150. «Στην ηλικία αυτή κλήθηκαν πέρυσι να αποφασίσουν μέσα σε ελάχιστες μέρες για τη ζωή τους, δηλαδή για το εάν θα παρέμεναν στο ΠΕΔΥ ή θα διατηρούσαν το ιδιωτικό τους ιατρείο» αναφέρει ο κ. Ψυχάρης, για να εξηγήσει:
«Από τους πρώην γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι 109 έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα. Εγινε, όμως, συμφωνία με τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να μην απολυθούν μέχρι νεωτέρας. Η συμφωνία κατατέθηκε στο δικαστήριο και οι γιατροί παρέμειναν. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, ωστόσο, παραβίασε τις αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων και απειλεί με ποινή 300 ευρώ για κάθε γιατρό και κάθε μέρα που διατηρεί ιατρείο και εργάζεται στο ΠΕΔΥ».
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει δηλώσει πως γνωρίζει τα προβλήματα, αναγνωρίζοντας ότι το σύστημα βρίσκεται σε «διαρκή διακινδύνευση». Προανήγγειλε, δε, μια σοβαρή παρέμβαση μέσα στο 2015 στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, με έμφαση στην κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών και στον οικογενειακό γιατρό.
Παναγιώτης Παπανικολάου – Νευροχειρούργος
Εφημερία 30 ωρών, τις περισσότερες στο χειρουργείο
Τριάντα ώρες, και τις περισσότερες στο χειρουργείο, πέρασε στην εφημερία της περασμένης Τετάρτης ο Παναγιώτης Παπανικολάου.
Νευροχειρουργός στο Κρατικό της Νίκαιας, γνωρίζει άριστα τι σημαίνει να εργάζεσαι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και με αυτές τις ελλείψεις: «Το ΕΣΥ γερνά και πεθαίνει» μας λέει χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει:
«Το σύστημα δεν ανανεώνεται, οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού αυξάνονται και γίνονται ελάχιστα για να καλυφθούν. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κινείται κάτι, αλλά η ανάγκη να καλυφθούν τα κενά είναι άμεση και επιτακτική. Οι κενές οργανικές θέσεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των νοσοκομείων».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει πλέον τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η κάλυψη των κενών.
Αυτός -τονίζει- είναι και ο λόγος για τον οποίο προκηρύσσει θέσεις επικουρικών, ώστε να τοποθετηθούν αμέσως σε οργανικές θέσεις.
Σοβαρά εμπόδια
Αγανάκτηση προκαλεί μια παρατήρηση που κάνει σχετικά με τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια: «Το 2013 ήρθε από το πουθενά μια διάταξη, η οποία ανέφερε ότι στις πενταμελείς επιτροπές κρίσεων νέων γιατρών πρέπει να συμμετέχουν δύο επιμελητές α’. Λόγω της γήρανσης του ΕΣΥ, οι περισσότεροι επιμελητές α’ έχουν γίνει διευθυντές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άνθρωποι να στελεχώσουν τις επιτροπές»!
Δημήτρης Βαρνάβας – Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ
Επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν κενά
Από το 2010 παρατηρείται μια αυξημένη ροή γιατρών προς τη συνταξιοδότηση. Υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν επειγόντως ορισμένες θέσεις, προκειμένου το σύστημα Υγείας να μπορέσει να καλύψει επείγουσες ανάγκες. Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, εκτιμώντας ότι η γήρανση του ανθρώπινου δυναμικού καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα υπάρχει μια κινητικότητα στην κάλυψη κενών θέσεων από παλαιότερες προκηρύξεις (του 2010) το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει ως «ανάσα» για το σύστημα τις προσλήψεις που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας για το 2016. Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε συνολικό προγραμματισμό 3.500 μόνιμων προσλήψεων γιατρών και λοιπού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια. Εχει ήδη πραγματοποιηθεί η προκήρυξη για 1.000 και ακολουθούν άλλες 2.500 θέσεις όλων των ειδικοτήτων. Παρατείνεται, επίσης, η θητεία όλου του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Παν. Ψυχάρης – Πρόεδρος ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ
Μαραζώνει η πρωτοβάθμια φροντίδα
Δεν μπορείς να λες σε έναν γιατρό που δουλεύει 25 χρόνια «κλείσε το ιατρείο σου λίγο πριν βγεις στη σύνταξη». Είναι ιδεοληψία και εμμονή, η οποία οδηγεί στο να βασανίζεις έναν άνθρωπο.
Με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των γιατρών του ΠΕΔΥ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ), Παναγιώτης Ψυχάρης.
Ο μισθός -εξηγεί- των πρώην γιατρών του ΕΟΠΥΥ που έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα κυμαίνεται από 1.300 έως 1.400 ευρώ και δεν υπάρχει ακόμη καμία ρύθμιση να πληρώνονται ως γιατροί του ΕΣΥ. Υπάρχει, επίσης, ένα σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά τον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας μαραζώνουν.
Αν το υπουργείο Υγείας -λέει- δεν κάνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση, θα κλείσουν και ο κόσμος θα οδηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας από την τσέπη του.
Ανδρέας Ξανθός – Υπουργός Υγείας
Στήριξη των δομών Υγείας με πόρους από το ΕΣΠΑ
Με πόρους από το ΕΣΠΑ φιλοδοξεί το υπουργείο Υγείας να διαμορφώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη παρέμβαση ως τη βασική μεταρρυθμιστική τομή στο σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η διαμόρφωση ενός αξιόπιστου νέου συστήματος απαιτεί μια μεγάλη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, η οποία δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα σε ολόκληρο το σύστημα Υγείας.
Γι’ αυτόν τον σκοπό θα γίνει «πιλοτική» εφαρμογή του σε τέσσερις αστικές περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο υπ. Υγείας δήλωσε ότι το «πιλοτικό» κομμάτι θα ξεκινήσει αμέσως, ενώ συνολικά το εγχείρημα θα έχει έναν ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας. Για την οικονομική στήριξη των υπαρχουσών δομών του ΠΕΔΥ ο κ. Ξανθός προανήγγειλε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρχουν έσοδα και κίνητρα για την ανάπτυξή τους. Στόχος του υπουργείου είναι να προσελκύσει νέους γιατρούς, ανοίγοντας το σύστημα και παρέχοντας σε όσους ενδιαφέρονται τη δυνατότητα να συμβάλλονται με χαμηλές αποζημιώσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου