Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών

Ρόδος 26 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κίνδυνος πλέον που ελλοχεύει είναι ότι σε λίγα χρόνια τα αντιβιοτικά θα καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Αντιβιοτικά, όπως και της Παγκόσμιας Εβδομάδας (16-22 Νοεμβρίου 2015) για την Ευαισθητοποίηση για τη Χρήση των Αντιβιοτικών που αυτή τη χρονιά συνδιοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκδίδει το παρόν για την σωστή ενημέρωση όλων μας.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση (Νοέμβριος 2015) που πραγματοποιήθηκε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με την συμβολή της Kapa Research, αναδεικνύονται τα ακόλουθα ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με την κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα:

Ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό των παιδιών κάτω των 18 που πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, όπως δηλώνεται από την οικογένειά τους, είναι 72,4% (3 στα 4 παιδιά) και είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (60%) !

Ένας στους τέσσερις που έλαβε αντιβιοτικό το απόκτησε από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, είτε αγοράζοντάς το είτε έχοντας στο σπίτι από πριν. Όσον αφορά το ποσοστό που προσκομίζει συνταγή στο φαρμακοποιό εκ των υστέρων, αυτό υπολογίζεται στο 9,2%.

Συγχρόνως, 35% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και να συμβουλεύονται μόνο τον προσωπικό τους ιατρό πριν την λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.

Καλούμε τους φαρμακοποιούς να εφαρμόζουν πιστά την ισχύουσα νομοθεσία, όπου η χορήγηση των αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και το τμήμα υγείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να πάρουν άμεσα μέτρα και να κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους ώστε να μην λαμβάνει κανείς ασθενής αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.

Για τον Ι.Σ.Ρ

Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Απ. Μαντάς   Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου