Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Απλήρωτοι για πάνω από ένα χρόνο οι γιατροί του ΕΚΕΠΥ! Τι ετοιμάζουν

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Health Report.gr
Ακόμη και σε καιρό κρίσης φαίνεται πως η υπομονή εξαντλείται. Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού οι γιατροί που εργάζονται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κάνοντας εφημερίες, παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από έναν χρόνο.

Πρόκειται για το Κέντρο που έχει αναλάβει να συντονίζει όλες τις υπηρεσίες υγείας της χώρας, τα νοσοκομεία και να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και κρίσεις. Στο ΕΚΕΠΥαπασχολούνται σήμερα περίπου 20 γιατροί οι οποίοι είναι νοσοκομειακοί- είτε ειδικευμένοι είτε ειδικευόμενοι- και εκτός από τις εφημερίες στα νοσοκομείαπραγματοποιούν και στο ΕΚΕΠΥ προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Φευ όμως διότι εδώ και πάνω από 12 μήνες δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Γι αυτό άλλωστε και ένας ένας αποχωρεί σιγά σιγά και παραμένει μόνο στο νοσοκομείο του.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ πέρυσι τέτοια εποχή στο ΕΚΕΠΥ απασχολούνταν περίπου 100 γιατροί, σήμερα δεν είναι πάνω από 20.

Η πολιτεία οφείλει συνολικά κοντά στις 700.000 ευρώ στο ιατρικό προσωπικό που έχει κάνει εφημερίες στο Κέντρο τον τελευταίο χρόνο.
Άλλωστε δεν έχουν πληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2014. Οι γιατροί πραγματοποιούν συνολικά εφημερίες έως 60 ώρες το μήνα με βάση το πλαφόν που υπάρχει.

Το 2014 οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές για τους γιατρούς που εργάζονταν στοΕΚΕΠΥ έφθαναν τα 70.000 ευρώ, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, ενώ πλέον έχουν περιοριστεί στα 40.000 ευρώ, με συνέπεια το Κέντρο να λειτουργεί οριακά και να υπάρχουν βάρδιες που δεν καλύπτονται. Για την εύρυθμη λειτουργίατου ΕΚΕΠΥ απαιτούνται περίπου 55.000 ευρώ το μήνα για τις εφημερίες των γιατρών.

Βέβαια τα κονδύλια περιορίστηκαν επειδή ο νέος πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου κατήργησε το θεσμό του γενικού συντονιστή γιατρού, καθώς έκρινε πως δεν ήταν επιχειρησιακά απαραίτητος.

Τι θα κάνουν οι γιατροί- Όλα τα σενάρια

Παρά τα επίμονα αιτήματα του Διοικητή του ΕΚΕΠΥ Νίκου Παπαευσταθίου τόσο προς το υπουργείο Υγείας όσο και προς το ΚΕΕΛΠΝΟ από όπου λαμβάνει το κέντρο κονδύλια για την πληρωμή των γιατρών, φως στο τούνελ δεν έχει φανεί…

Οι γιατροί συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι. Μάλιστα τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίουαναμένεται να συναντηθούν με τον Διοικητή του ΕΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικά το πρόβλημα και να του διατυπώσουν τα σχέδιά τους.


Εκτός από τη Διοίκηση του ΕΚΕΠΥ, ο Ν.Παπαευσταθίου (αριστέρα) φαίνεται ότι παρέλαβε και απλήρωτους γιατρούς

Μέσα στα σενάρια που επεξεργάζονται, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, είναι να διακόψουν τις εφημερίες γεγονός που σημαίνει πως τοΚέντρο θα είναι στον αέρα, αφού δε θα έχει γιατρούς για να λειτουργήσει.
Είναι πιθανό επίσης να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις ή ακόμη και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Οι δραστηριότητες του ΕΚΕΠΥ

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι μια αυτοτελής υπηρεσία που υπάγεται απ ευθείας στον υπουργό Υγείας. Μεταξύ άλλων δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων ΥγείαςΠανελλαδικά.

Εκτός αυτού ρυθμίζει θέματα διανοσοκομειακών διακομιδών, παρακολουθεί και συντονίζει τα συστήματα εφημεριών σε όσες περιοχές υπάρχουν, ενώ παρακολουθεί και ελέγχει και διαχειρίζεται όλες τις καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεωνστο χώρο της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό εκπονεί επιχειρησιακά σχέδια εκτάκτων αναγκών και ελέγχει την εφαρμογή τους πραγματοποιώντας ασκήσεις ετοιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου