http://www.eleftheria.gr/
* Από τον Νότη Μαριά
Στην Ελλάδα -λόγω του μνημονίου- χιλιάδες συνάνθρωποί μας δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν φάρμακα. Όσο κι αν κοινωνία και εθελοντές σε μία προσπάθεια αυτοοργάνωσης δημιουργούν κοινωνικά ιατρεία και προσφέρουν δωρεάν φάρμακα στους ανέργους, η κατάσταση παραμένει τραγική. Ταυτόχρονα, η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που επέβαλε η τρόικα και το μνημόνιο μείωσαν δραστικά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, στα οποία πλέον παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις βασικών φαρμάκων και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς.
Στην φτωχοποιημένη μας χώρα –που μαστίζεται από την αδιάκοπη φοροεπιδρομή στις τσέπες του λαού και την αύξηση της ανεργίας- η σταδιακή αποσάρθρωση του κρατικού συστήματος υγείας δημιουργεί άλλη μία πληγή στην οικονομία των νοικοκυριών, την οδυνηρότερη ίσως, αφού κοστίζει ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Επίσημη έρευνα του ΟΟΣΑ, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, κατέδειξε ότι ένας στους δέκα Έλληνες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας το 2013 (μόλις τρίτο χρόνο εφαρμογής μνημονίων και βρισκόμαστε πλέον στον πέμπτο) δεν έλαβε θεραπεία, λόγω του κόστους της.
Στην ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ (Health at a Glance 2015) πιστοποιείται ότι οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα βαίνουν μειούμενες προοδευτικά, ενώ παρόμοια διολίσθηση παρουσιάζεται στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που μαστίζονται από μνημόνια. Η Ελλάδα εμφανίζεται ήδη στις πρώτες θέσεις - μαζί με το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή – σε υψηλές ιδιωτικές πληρωμές στον τομέα της περίθαλψης, με ποσοστά που ξεπερνούν το 31%, όταν ο μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών υγείας (out of pocket) στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 19%.
Καταγράφοντας στατιστικά στοιχεία του 2013 (όταν ακόμη τα νοσοκομεία «άντεχαν») το πόρισμα πιστοποιεί ότι οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανά κάτοικο διαμορφώθηκαν σε 2.366 δολάρια, έναντι 3.453 δολαρίων, που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ και επισημαίνει ότι από αυτά σχεδόν τα μισά προέρχονται κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, ότι στη χώρα μας τα ποσά που πλήρωσαν τα νοικοκυριά για επισκέψεις σε γιατρούς, εξετάσεις, φάρμακα, κ.α., απορροφούν το 4,1% των αγορών τους για υλικά και υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 2,8%, ενώ σε Τουρκία, Ολλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αποτελούν λιγότερο από το 1,5% της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τρόικα προωθεί νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων, που θα καταστήσει εντελώς ασύμφορο το εγχώριο φάρμακο. Τα φθηνά Ελληνικά σκευάσματα θα υποκατασταθούν από ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα, με αποτέλεσμα ο φτωχοποιημένος Ελληνικός λαός να τα θεωρεί σύντομα «είδος πολυτελείας».
Για τους λόγουςαυτούς έθεσα ήδη το ζήτημα με γραπτή μου ερώτηση στην Ευρωβουλή, ζητώντας από την Ε.Ε. να αποσαφηνίσει αν θα συνεχίσει την αποτυχημένη μνημονιακής της πολιτική -ως μέλος της τρόικας- πλήττοντας την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και το σύστημα υγείας.
Στο μεταξύ, οι φτωχοποιημένοι Έλληνες χτυπιούνται όχι μόνο από τη φτώχεια, την υπέρμετρη φορολόγηση, την ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και την καθημερινή διολίσθηση της ποιότητας ζωής τους αλλά πασχίζουν να επιβιώσουν σ’ ένα Κρατικό Σύστημα Υγείας που φυλλοροεί και σ’ έναν Ιδιωτικό τομέα περίθαλψης που καθίσταται εξαιρετικά ακριβός για τις οικονομικές αντοχές των περισσοτέρων.
Κι αυτό γιατί τα διεθνή οργανωμένα συμφέροντα κι η τρόικα αντιμετωπίζουν καιρό τώρα τα φάρμακα και την υγεία, ως προϊόντα εμπορεύσιμα κι όχι ως δημόσια αγαθά, αναγκαία για την ανθρώπινη ζωή.
* Ο Νότης Μαριάς, είναι ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
- See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/item/95343-%C2%AB%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AE%C2%BB-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1,-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%82.html#sthash.lYYTlQzR.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου