Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Βαρνάβας: Έως και δύο χρόνια η αναμονή για ραντεβού σε νοσοκομείο!

Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως καταγγέλλουν γιατροί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και προσωπικό του ΕΚΑΒ.

IATRONET.GR

Το αδιαχώρητο γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, με την κατάσταση να επιδεινώνεται διαρκώς.

Μιλώντας την Τετάρτη στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας (φωτό) τόνισε ότι το σύστημα Υγείας της χώρας είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Έκανε λόγο για τραγική κατάσταση, σημειώνοντας ότι η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί εξετάζουν σε καθημερινή βάση 30 και 40 ασθενείς.

Η συνεχής εφημέρευση των γιατρών λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού οδηγεί σε εξουθενωτικές καταστάσεις, σημείωσε ο κ. Βαρνάβας.

Υπογράμμισε ότι “πρέπει να γίνουν ταχύτατα βήματα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασθενείς.

ΠΟΕΔΗΝ

Για απαξίωση του δημόσιου συστήματος κάνει λόγο και το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα το 3,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) είναι η Ιδιωτική δαπάνη Υγείας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μόλις 1%.

Οι Έλληνες πληρώνουν 5 δισ. ευρώ περισσότερα, σε σχέση με τους πολίτες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βρουν την υγειά τους, αν και βιώνουμε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

ΕΚΑΒ

Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να του θέσουν τα προβλήματα του ΕΚΑΒ, ζητούν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο.

Ζητούν διάλογο για τα εξής θέματα:

Ενημέρωση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ, όπως σχέδιο ένταξης των οδηγών των Κέντρων Υγείας στο ΕΚΑΒ με συνέπεια αλλαγές στην παροχή της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.
Συνεχώς μειούμενος αριθμός εν λειτουργία ασθενοφόρων λόγω σοβαρών και υψηλού κόστους βλαβών αλλά και λόγω τεράστιας έλλειψης ανταλλακτικών.
Κανένα σχέδιο για διαγωνισμό νέων ασθενοφόρων για την αντικατάσταση πλήρως του στόλου των οχημάτων του ΕΚΑΒ, ο οποίος ανέρχεται πανελλαδικά σε περισσότερα από 600 οχήματα και μεγάλος αριθμός από αυτά είναι μόνιμα ακινητοποιημένα, λόγω ασύμφορου οικονομικά κόστους επισκευής αλλά και σοβαρών μηχανικών βλαβών.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο διαγωνισμός για την αγορά ασθενοφόρων μέσω ΕΣΠΑ που καρκινοβατεί χρόνια. Δεν υπάρχει, επίσης, καμία πρόβλεψη για νέο διαγωνισμό για την αγορά μεγάλου αριθμού ασθενοφόρων, ώστε να εκσυγχρονιστεί το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του ΕΚΑΒ.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου