Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατροί Νοσοκομείου Δράμας: Ξεμένουμε από ειδικευόμενους! Έρχεται εφημεριακό χάος

Δευτέρα 5 Σεπτέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr
Στο όριο λειτουργούν οι κλινικές στο Νοσοκομείο Δράμας χωρίς ειδικευόμενους αλλά και χωρίς ειδικευμένους γιατρούς, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα με επιστολή της η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Δράμας με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κάνει έκκληση να κριθεί και η Δράμα ως άγονη υγειονομικά περιοχή ώστε να μπορούν να ενισχυθούν οι κλινικές με ειδικευόμενους γιατρούς.

Άλλωστε σήμερα οι κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν στο κόκκινο δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι και οι υπάρχοντες γιατροί αναγκάζονται να κάνουν ακόμη και 12 εφημερίες το μήνα.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όρισε αρκετά νοσοκομεία ως άγονα όπου μπορεί να γίνει έναρξη ειδικότητας στην Παθολογία-Χειρουργική.

Η Δράμα όμως έμεινε απ’ έξω παρότι διαθέτει ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς ενώ συχνά οι εφημερίες γίνονται από Γενικούς Γιατρούς που μεταφέρονται από κοντινά Κέντρα Υγείας.

«Γνωρίζετε ότι οι Παθολογικές και Χειρουργικές κλινικές λειτουργούν σεοριακότατο σημείο με ελάχιστους ειδικευόμενους και με εφημερίες πολύ συχνά – κατ’ ανάγκην- από γενικούς γιατρούς και συνεπώς βρίσκονται σε επαγγελματική εξουθένωση εδώ και έναν χρόνο. Οι ιατροί σε λίστα αναμονής είναι ελάχιστοι εκ των οποίων κάποιοι βρίσκονται σε ειδίκευση στο εξωτερικό και είναι αμφίβολο εάν τελικά θα έρθουν Ελλάδα» σημειώνει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Γ.Ν.Δράμας.

Δείτε παρακάτω την επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Υγείας:



Οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα και να ενταχθεί το Νοσοκομείο στα άγονα ώστε να μπορούν έστω να ξεκινούν ειδίκευση νέοι γιατροί και να ενισχυθεί το νοσοκομείο.

Επισημαίνουν όμως από την άλλη ότι οι βασικές κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ειδικευόμενους λόγω της έλλειψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, διότι διαφορετικά θα δημιουργηθεί εφημεριακό χάος.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της Ένωσης Ιατρών του Νομού ενώ κάποιες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς ειδικευόμενους όπως η Ουρολογική κλινική, το Αναισθησιολογικό τμήμα, το ακτινολογικό κλπ, δεν μπορούν ούτε μία μέρα να λειτουργήσουν χωρίς ειδικευόμενους οι: Παθολογική, η Χειρουργική η Καρδιολογική.

4 σχόλια:

  1. Ολα αυτα τα χρονια,οι νοσοκομειακοί γιατροι με ειδικοτητα,ερχόταν αργα και κάτι το πρωι,έπαιζε και να μην ερχόταν και καθόλου,σε συννενόηση με κάποιον αλλο ειδικό,ο οποίος με την σειρά του,ανταπέδιδε την χάρη άλλη φορά.
    Απο τις 13-14.00 το πολυ,έφευγαν,είτε για να έρθουν την άλλη μέρα το πρωι,είτε περνούσαν το απόγευμα για δημόσιες σχέσεις,φακελάκι απο την οικογένεια που έκανε το νοσοκομείο γηροκομείο για τον ηλικιωμένο συγγενή,φακελάκι απο τους ιατρικούς επισκέπτες,κτλ,κτλ.
    Με την εφημερία ασχολούταν ΜΟΝΟ οι ειδικευόμενοι,ενώ οι ειδικοί την έκαναν απο το κρεβάτι τούτου σπιτιού τους.
    Μεχρι πρότινος οι μισθοί των ειδικευόμενων ηταν αρκετά καλοί,έβγαζαν και το κάτι τις απο κανένα φάρμακο,και έκαναν υπομονή λέγοντας οτι κάποτε θα γίνουν και αυτοι ειδικοί.
    Τωρα με τις μειώσεις μισθών και τις μειώσεις των τιμών και στα φάρμακα,οι ειδικευόμενοι δεν κάθονται πια ελλαδα.
    Οι Δούλοι τελείωσαν πια,ειναι καιρός και οι νοσοκομειακοί ειδικοί να ξεκινήσουν να εργάζονται όπως και οι ιδιώτες συνάδελφοι τους,χωρις τους δούλους πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή ρε μεγάλε είσαι σκληρά εργαζόμενος ελεύθερος ιδιώτης και όλοι οι εργαζόμενοι ιατροί στα Νοσοκομεία και δη τα επαρχιακά όπως αυτό της Δράμας που εφημερεύει καθημερινά είναι ρατσιστικά λαμογια που χρησιμοποιουν τούς ειδικευομενους σαν δούλους. Ενδιαφέρουσα άποψη αν και είναι πασιφανές ότι είναι απόρροια λοβεκτομης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι στην Ελλαδα του 2016 οι λοβοτομημενοι ειναι πολλοί και μπορούν και εκφράζουν άποψή και καθώς συμφωνούν μεταξύ τους νομιμοποιούν την βλακεία και την ηλιθιότητα τους.

      Διαγραφή
  2. εχετε ποτε αναρωτηθει γιατι οι ιατροι,ειτε ειδικευομενοι ειτε ειδικοι μιλουν για το χαμηλο επιπεδο εκπαιδευσης και εξελιξης των ιατρων ειδικα των χειρουργικων ειδικοτητων?σας εχει προβληματισει ειδικα τους πανεπιστημιακους η μη ειλικρινη εκπληρωση των εκπαιδευτικων μαθηματων ? σας ενοχλει καθολου οταν δικος ιατρος χειρουργος παει στο εξωτερικο και τρεμουν τα χεδρια του?εχετε καθολου τυψεις οταν οι δικοι σας ιατροι νιωθουν τα χρονια ειδικοτητας τους στην ελλαδα χαμενα?γνωριζετε για συγκεκριμενο μηνιαιο προγραμμα υποχρεωσεων που ακολουθουν ολοι οι ιατροι ειδικευομενοι και ειδικοι στις κλινικες στο εξωτερικο απαρεκλιτα? ιατροι προσοχη,αν δεν σας σεβονται οι αλλοι τουλαχιστον σεβαστειτε εσεις τον ευατο σας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι ειδικευόμενος γιατρός σε νοσοκομείο της 4ης Υ.Π.Ε. . Και μπορώ να πω ότι πλην του αν είναι κανείς ντόπιος ή να μην έχει χρήματα για να διαμένει στη Θεσσαλονίκη, ουδείς φυσιολογικός ειδικευόμενος δεν έχει λόγο να κάνει ειδικότητα σε νοσοκομείο επαρχειακό.

    Είναι γεγονός ότι οι ειδικοί γιατροί που τώρα διαμαρτύρονται, δεν θυμούνται ότι όσα χρόνια υπήρχαν ειδικευόμενοι, τους βόλευε μια χαρά να κάνουνε ενεργό εφημερία από το σπίτι ή να κοιμούνται εντός νοσοκομείου και να μην θέλουνε να τους ξυπνάς. Θέλανε δούλους δηλαδή. Και φυσικά κανένα δικαστήριο δεν δικαίωνε ειδικευόμενο σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι στην εφημερία και πέθαινε άνθρωπος.

    Η ευθύνη πήγαινε στον ανειδίκευτο ειδικευόμενο που έβγαζε τη δουλειά και του χρεωνότανε ότι "δεν έβρισκε τον ειδικό του". Τον ειδικό που δια νόμου έπρεπε να είναι στο Νοσοκομείο. Και φυσικά συγγενείς, φίλοι και λοιποί παρατρεχάμενοι του θανόντος τρέχανε και ζητούσανε αποζημιώσεις 100.000 και φεύγα ευρώ (άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία... να αμοίβεσαι με ψίχουλα, και να αποζημιώνεις ενώ δεν φταις με το σπίτι σου ή τη ζωή σου...)

    Υπό αυτό το πρίσμα μην απορείτε γιατί οι ειδικευόμενοι φεύγουνε εξωτερικό ή γιατί είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει να δουλέψει στην επαρχία που ο κόσμος ψάχνει δούλους ή ηλίθιους να καλύψουνε τα κενά του Ε.Σ.Υ., ΧΩΡΙΣ αμοιβή και με τον κάθε ανεγκέφαλο να κάνει αγωγές και μηνύσεις που δεν στοχεύουν στο ειδικό ο οποίος βρίσκεται στο σπιτάκι του. Αυτά τέρμα. Θεσσαλονίκη ή Αθήνα όλοι για ειδικότητα, που ακόμα υπάρχει στοιχειώδης αριθμός ειδικών και εκπαίδευση. Αλλιώς εξωτερικό.

    Πάρτε το απόφαση. Αν θέλετε ειδικευόμενους στις μεγάλες και επισφαλείς για τον ειδικευόμενο νομικά ειδικότητες της Παθολογίας και της Χειρουργικής στην επαρχία, χρειάζεται:

    1) Αύξηση μισθού. Στο εξωτερικό ο ελάχιστον μισθός είναι τουλάχιστον 3.000 ευρώ, και με τις εφημερίες πάει 4.000 και φεύγα. Με 1.000 ευρώ και 400 εφημερίες, κανείς δεν θα έρθει στην επαρχία, καλύτερα να πάει σε μεγάλη πόλη (ΑΘήνα και Θεσσαλονίκη)

    2) Αλλαγή του ποινικού δικαίου. Πλήρης απαλλαγή ειδικευομένων από την ευθύνη, μια και είναι νομικά κατοχυρωμένη και υποχρεωτική παρουσία ειδικού στην κλινική και στα επείγοντα. Εφημερίες τύπου ετοιμότητας και πάω σπίτι, και με πήρε ο ειδικευόμενος τηλέφωνο και δεν κατάλαβα, και δεν πήγα νοσοκομείο, τέλος.

    3) Οργανωμένη εκπαίδευση, αλλά πλέον αυτό είναι το τελευταίο πρόβλημα. Φανταστείτε που φτάσαμε.

    Επειδή ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα γίνει στο Ελλαδιστάν, τουλάχιστον όχι στα επόμενα 30 χρόνια, η επαρχία θα μείνει ρημαγμένη από γιατρούς, ειδικευόμενους τουλάχιστον, για πολύ καιρό ακόμα. Καλό κουράγιο σε όσους δουλεύουν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή