Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Το brain drain ο νέος στόχος της Κυβέρνησης


Μια εικόνα αντιστροφής της δυσμενούς υφεσιακής κατάστασης της χώρας, φαίνεται πως επιδιώκει να σχεδιάσει η κυβέρνηση, ενόψει ΔΕΘ.

Υποσχόμενη περαιτέρω στήριξη των ευαπαθών ομάδων από τα, ανείσπρακτα προς το παρόν, έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και της δημόσιας υγείας, μέσω ΕΣΠΑ, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν πως κάτι αλλάζει στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας. Στο game plan της κυβέρνησης προστίθεται και η ανάσχεση της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στη Real News.

Υγεία και Παιδεία βρίσκονται άλλωστε στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής που επιδιώκει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντίβαρο στις περικοπές συντάξεων και την αυξημένη φορολογία.

Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ήδη πως τα 246 εκατ. ευρώ, το τίμημα δηλαδή που προέκυψε από τη δημοπρασία των 4 ιδιωτικών τηλεοπτικών αδειών, θα κατευθυνθούν σε δράσεις για τις ευπαθείς ομάδες. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένται να συγκεκριμενοποιηθούν επισήμως οι εν λόγω δράσεις.

Κατά τον κ. Χαρίτση ήδη έχει γίνει σημαντικό έργο σε αυτούς τους δύο τομείς της Υγείας και της Παιδείας, με τον Υφυπουργό Οικονομίας να αναφέρεται και στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αναμένεται το επόμενο διάστημα (εδώ) και η οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθεί, κυρίως, από πόρους του ΕΣΠΑ.

Το ΕΣΠΑ θα συμβάλλει και στην υλοποίηση του σχεδίου που η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα αναστρέψει το κύμα φυγής νέων επιστημόνων από την Ελλάδα. Αυτό το σχέδιο θα στηριχθεί σε 3 άξονες, την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, στην ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων και συστάδων επιχειρήσεων, αλλά και στη στήριξη των νέων ερευνητών και τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων, καθώς και την απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από νέους διδάκτορες.

1 σχόλιο: