Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακοβιομηχανία & η αγωνία για το clawback & rebate



Το δικό του στίγμα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έδωσε ο πρόεδρος τουΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας την Πέμπτη, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 
- Onmed.gr

Ο ΕΟΠΥΥ και οι φαρμακευτικές βιομηχανίες, είμαστε σε παράλληλους βίους, τόνισε ο κ. Μπερσίμης, προσθέτοντας, ότι αναζητούμε τρόπους προκειμένου να συνεργαστούμε και να επικοινωνήσουμε καλύτερα.

Στην σύντομή τοποθέτησή του, ο κ. Μπερσίμης κατέθεσε το σχέδιο του Οργανισμού που επιχειρεί να εφαρμόσει για όλους τους παρόχους. Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός του, στοχεύει να αυξήσει την χρήση γενοσήμων, να δημιουργήσει Μητρώο Ασθενών, να προχωρήσει σε αξιολόγηση της ιατρικής Τεχνολογίας, να ομαλοποιήσει τις χρηματικές ροές προς όλους τους παρόχους υγείας και να ενοποιήσει όλα τα rebate σε ένα.

Το θέμα του clawback, του νοσοκομειακού clawback αλλά και του rebate είναι η μεγάλη πληγή που υποσκάπτει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και δημιουργεί γκρίζο τοπίο για τις επενδύσεις. Πλέον τα ποσά είναι αβάσταχτα και ανυπόφορα για κάθε επιχείρηση, όσο καλό κουμάντο και να έχει κάνει μία εταιρεία, τα νούμερα απλά δεν βγαίνουν, είναι ληστρικά και δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε για ανάπτυξη. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα άλλο μείγμα πολιτικής, όπως τονίστηκε ξεκάθαρα και στην εκδήλωση της Πέμπτης, προκειμένου να συνεχίσουμε να έχουμε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και ελληνικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, εάν συνεχισθεί η ιστορία με τις ανεξέλεγκτες επιστροφές, (clawback και rebate) τότε σε 12 μήνες δεν θα υπάρχουν πλέον ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, θα έχουν σβηστεί από τον χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας πληρώνουν σε χαράτσια clawback και rebate το 30% του τζίρου τους.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ πάντως, βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις τόσο με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό όσο και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς το θέμα αυτό της μείωσης των χαρατσιών. Γίνονται προσπάθειες ένθεν κακείθεν γενικότερα καθώς η βιομηχανία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αντέχει πλέον να πληρώνει τόσο ψηλά χαράτσια και ταυτόχρονα η Πολιτεία, να αναμένει να υλοποιούνται επενδύσεις.

Μία πρόταση που έχει κατατεθεί στον ΕΟΠΥΥ από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, είναι στο θέμα του clawback να μπορεί να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές των νοσοκομείων, ενώ για όσους δεν επιβαρύνονται με νοσοκομειακό clawback, να υπάρχει η δυνατότητα για δοσοποίηση πληρωμής του clawback σε 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου