Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

«Κόπηκαν» 4 νέα σωτήρια φάρμακα για τον καρκίνο από την Ελλάδα! Γιατί δεν εισάγονται

Παρασκευή 6 Ιούλιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Τέσσερα νέα φάρμακα για τον καρκίνο δεν εισήχθησαν στη χώρα μας.

Πρόκειται για νέα καινοτόμα φάρμακα που θεραπεύουν τόσο σοβαρές μορφές καρκίνου όσο και άλλα βαριά νοσήματα, τα οποία κυκλοφορούν ήδη σε άλλες Ευρωπαικές χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Abbvie Πασχάλης Αποστολίδης, από τις αρχές του χρόνου οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται το νέο χαράτσι του 25% ως τέλος εισόδου για κάθε νέο φάρμακο, τέσσερα σωτήρια σκευάσματα δεν εισήχθησαν στη χώρα μας καθώς οι μητρικές εταιρείες δεν ενέκριναν την κυκλοφορία τους στη χώρα μας λόγω μη συμφέρουσαν τιμής.

Άλλωστε μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate – claw back) το μικρότερο κούρεμα στην τιμή ενός φαρμάκου μπορεί να αγγίξει το 39%.

Πάντως τα μηνύματα ότι θα αρχίσουν να κόβονται φάρμακα από την ελληνική αγορά είχαν αρχίσει να διαφαίνονται εδώ και καιρό.


Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ο αριθμός των φαρμάκων που δε θα εισάγονται στη χώρα νας καθώς το χαράτσι του 25% αναμένεται να παραμείνει παρότι θεωρητικά επρόκειτο για προσωρινό μέτρο.

Παζάρια κεντρικά στην Ευρώπη

Στο μεταξύ κεντρικά στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, έχει ξεκινήσει μία γενική συζήτηση για την έγκριση των νέων καινοτόμων φαρμάκων και το ζήτημα που τίθεται είναι εάν κάθε χώρα θα εφαρμόζει το δικό της σύστημα ελέγχου (ΗΤΑ), ή θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο στα αρμόδια όργανα στις Βρυξέλλες.

Η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί έως τον Μάιο του 2019!

3 σχόλια:

  1. Σεκιουριτάκης ο λαικός ψευτοαγωνισταράς ενώ αλλάζει πάνες κάθε ημίωρο εν όψει της 16/07: για όλα φταίει το Διεθνές......Χρηματοπιστωτικό Κεφάλαιο, οι Ακραίοι Συντηρητικοί Κύκλοι της Ευρώπης, ο......ΚαζινοΚαπιταλισμός, η ντόπια Ολιγαρχία, η ......Φιλαρμονική του Αμαρουσίου, ο ......Κεραυνός κάτω κ2λοπετεινίτσας.......μπλα.....μπλα......μπλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΛΓΗΤΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ! ΔΕΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΟΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΥ! ΑΙΣΧΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ Χ.ΣΕΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ , ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή