Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA
Στην αναγκαιότητα του φαρμακείου της γειτονιάς στις νέες συνθήκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης μιλώντας στο 18ο Pharma point στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Θεοδοσιάδης, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αποτελεσματική πρωτοβάθμια περίθαλψη κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε κυβέρνηση που έρχεται δημιουργεί και ένα νέο δικό της σύστημα.
«Πρώτα έγινε το ΠΕΔΥ μετά το ΤΟΜΥ και είναι άγνωστο σε ένα - δύο χρόνια ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτές τις μονάδες όταν τελειώσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ; Ας μην ξεχνάμε ότι αναζητούνται γιατροί που δεν βρίσκονται – συνέχισε και συμπλήρωσε- δεν ξέρω εάν πρέπει κανείς να γελάσει ή να κλάψει… Τι μπορούμε να ζητήσουμε αύριο από έναν υπουργό Υγείας; Να κάνουμε έλεγχο DNA ; Όχι. Χειρουργικές μικροεπεμβάσεις; Όχι. Μπορούμε όμως να ελέγχουμε πίεση ζάχαρο, για να εκπαιδεύσω τον ασθενή να το μετράει σπίτι μόνος του. Αυτό λέω στην πολιτεία. Πώς θα το μετράει; Ποιος θα το εξηγήσει; Ποιος θα του πει τις ώρες; Ο γιατρός; Ο Φαρμακοποιός θα εκπαιδεύσει σωστά τον ασθενή για τον τρόπο μέτρησης με την πώληση πιστοποιημένων πιεσόμετρων κ.τ.λ. Δεν επιθυμούμε να μπούμε σε ξένα χωράφια», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Ο κος Θεοδοσιάδης μίλησε επίσης για το ζήτημα των εμβολίων. «Είναι το θέμα της εποχής. Αν μου πει κάποιος από ένα κέντρο Υγείας ότι μπορεί να εμβολιάσει 500 ασθενείς που έρχονται στα φαρμακεία μιας περιοχής σε μια μέρα , εγώ θα το δεχθώ. Ποιος γιατρός λέει πάρε το εμβόλιο κι έλα να στο κάνω; Και σωστά δεν το λέει. Η΄ μήπως είναι εφαρμόσιμο στα χωριά με παιδιά και ηλικιωμένους που έχουν μικροτραύματα, να πάνε στα εφημερεύοντα νοσοκομεία αντί για το φαρμακείο. Για να μην ακούω ότι ο φαρμακοποιός πάει να μπει σε «ξένα χωράφια», συμπλήρωσε.
«Ακούω ότι ο φαρμακοποιός δίνει πολλά φάρμακα χωρίς συνταγή. Και αναρωτιέμαι. Δηλαδή σε όποιον ασθενή τελειώνουν τα χάπια πίεσης, πρέπει να πληρώσει 20 ευρώ σε γιατρό για να γράψει ένα άλλο κουτί;».
«Εμείς δε ζητάμε δεκάρα τσακιστή ούτε για πίεση ούτε για ζάχαρο ούτε για την καθοδήγηση την ενημέρωση για τη λήψη φαρμάκων. Δε θέλουμε χρήματα, προβλέπουμε όπως στην υπεραξία που δώσει στο φαρμακείο αυτή η διαδικασία», τόνισε.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
Ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, ανέδειξε στην αρχική του τοποθέτηση τον σημαντικό ρόλο του φαρμακοποιού φέρνοντας ως παράδειγμα τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που στην Ελλάδα χάρις και στους φαρμακοποιούς φθάνει σε ικανοποιητικά επίπεδα την ώρα που στην Ευρώπη το ποσοστό βρίσκεται στο 17%!
«Έχουμε χρέος να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος του φαρμακοποιού με τη διαρκή εκπαίδευση που θα στηρίζει αποτελεσματικά και ουσιαστικά σε κάθε του βήμα τον ασφαλισμένο»
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κα Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, τόνισε ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει να μετέχει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
«Οι φαρμακοποιοί πέρα από τη χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να προσφέρουν περισσότερα στους ασφαλισμένους. 400000 φαρμακοποιοί υπολογίζεται ότι εξυπηρετούν κάθε μέρα , 46.000.000 πολίτες, σε όλη την Ευρώπη.
Η κυρία Ισσέγιεκ ανέφερε ότι ο Φαρμακοποιός περιλαμβάνεται στα δέκα πρώτα επαγγέλματα στην εκτίμηση του κόσμου. Ο φαρμακοποιός είναι ουσιαστικά ο θεματοφύλακας του Συστήματος Υγείας. «Περισσότερες επισκέψεις στο φαρμακείο σημαίνει λιγότερες στα επείγοντα περιστατικά», κατέληξε.
Ακούστε τι λέει..... "Ακούω ότι ο φαρμακοποιός δίνει πολλά φάρμακα χωρίς συνταγή, Δηλαδή σε όποιον ασθενή τελειώνουν τα χάπια πίεσης, πρέπει να πληρώσει 20 ευρώ σε γιατρό για να γράψει ένα άλλο κουτί;».
ΑπάντησηΔιαγραφήAν δεν υπήρχε η άγρια εκμετάλλευση του ασθενούς από το γιατρό,θα του εδινε συνταγές 6/μηνες.
ΔιαγραφήΑλλά αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής ....κατα πράξη και περίπτωση.
Αν δεν είχαν γίνει οι απαράδεκτες συμβάσεις των 200 επισκέψεων και είχε μπεί εξ'αρχής ωράριο στο γιατρό,δεν θα είχαμε αυτές τις καταστάσεις.
Να δείτε, που στο τέλος θα κάνουν τα φαρμακεία τους και ιατρεία. Φαρμακειο, ιατρείο και παντοπωλείο. (Φαρμακα, διαγνώσεις και τσόκαρα). Τρία σε ένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπαρχει ΚΑΝ Π.Φ.Υ. διοτι η Αριστερα ανέκαθεν ειχε ταξικο μισος προς τον ιατρικο κοσμο, γι αυτο και οι μονοι ιδιωτες γιατροι που συμβληθηκαν ως οικογενειακοι ειναι κατα πλειοψηφεια καποιοι κακομοιροι άθλιοι γεροντες της συμφορας, οι οποιοι φυσικα, ουτε γνωσεις ουτε κουραγιο ουτε θεληση εχουν να προσφερουν, κοινως αποτεινονται σε ιθαγενείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλες τις πολιτισμένες χώρες οι φαρμακοποιοί απαγορεύεται να χορηγούν φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού. Στην Ελλάδα οι φαρμακοποιοί θέλουν να κάνουν το γιατρό, υποκαθιστώντας τον μάλιστα στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη! Τι λέει ο Υπουργός Υγείας; Οι Ιατρικοί σύλλογοι; Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή