Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Συνεχίζει να είναι «παρών» ο ιός του Δυτικού Νείλου



Παρά την αλλαγή του καιρού, εξακολουθούν να αναφέρονται κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα.

Onmed.gr

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν 6 νέα περιστατικά.

Έτσι από από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί
312 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Έχει καταγραφεί, επίσης,
ένα εισαγόμενο περιστατικό, δηλαδή ασθενής που προσβλήθηκε από τον ιό ενώ βρισκόταν σε άλλα ευρωπαϊκή χώρα.


Εκτιμάται, βέβαια, ότι η εξάπλωση του ιού είναι εκτενέστερη σε όλη τη χώρα, αφού δηλώνονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά. Εξάλλου, έχει υπολογιστεί πως σε κάθε ασθενή που εμφανίζει επιπλοκές του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 άλλοι που εκδήλωσαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. 

Συνολικά, μέχρι στιγμής φέτος 238 ασθενείς έχουν παρουσιάσει επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ 74 εκδήλωσαν τη λόιμωξη ως εμπύρετο νόσημα. Δώδεκα ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, οι μισοί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

43 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, όλοι πάνω από 63 ετών. 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, φέτος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η «κυκλοφορία» του ιού ξεκίνησε πρώιμα.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον ιό

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο κατά κανόνα από μολυσμένα κουνούπια. Δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω κοινωνικής ή σεξουαλικής επαφής. Από το τσίμπημα του κουνουπιού ως την εκδήλωση συμπτωμάτων μπορεί να περάσουν 2 -14 μέρες.

Στο 80% των περιπτώσεων λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου δεν εκδηλώνεται κανένα σύμπτωμα. Υπολογίζεται ότι μόνο ένας στους 100 ασθενείς παρουσιάζει σοβαρές επιλοκές ενώ οι υπόλοποι εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα που περιλαμβάνουμν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ναυτία, εμετούς, δερματικά εξανθήματα και διόγκωση λεμφαδένων. Αυτά υποχωρούν σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές.

Δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία ενάντια στον ιό του Δυτικού Νείλου. Στα σοβαρά περιστατικά χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία. Ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η προφύλαξη από τα κουνούπια.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου