Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Πάνω από 40 ασθενείς καθημερινά στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής



Αυξημένοι, λόγω χειμώνα, οι ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία. Ανεπαρκείς, όπως πάντα, οι κλίνες.

Onmed.gr

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κάθε μια από τις τελευταίες μέρες, στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας βρίσκονται πάνω από 40 βαριά πάσχοντες, διασωληνωμένοι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, ωσότου «αδειάσει» κάποια θέση.

Το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, 48 ασθενείς περίμεναν να βρεθεί κάποιο διαθέσιμο κρεβάτι.

Η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), είναι αναμενόμενη κάθε χειμώνα, αφού είναι αυξημένες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ λόγω του κρύου αυξάνονται και τα περιστατικά παρόξυνσης σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ωστόσο, ενώ οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι η ζήτηση αυξάνεται το χειμώνα, εδώ και χρόνια δεκάδες πλήρως εξοπλισμένες κλίνες εντατικής θεραπείας μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, 35% των κλινών «σκουριάζουν», ενώ στα κρεβάτια που λειτουργούν η στελέχωση είναι οριακή: Σε κάθε νοσηλευτή αναλογούν δύο ασθενείς στην πρωινή βάρδια και τρεις στη νυχτερινή βάρδια, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την εισαγωγή ενός ασθενή σε ΜΕΘ της Αθήνας φτάνει και τις 24 ώρες ενώ σε αντίστοιχη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη τις 2-4 ώρες. Το χειμώνα οι χρόνοι είναι πιο αυξημένοι.

«Όσο καθυστερεί η εισαγωγή του ασθενή, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες αίσιας έκβασης στη μάχη μας για την ζωή», αναφέρουν οι εντατικολόγοι.

Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), «στα Ιόνια νησιά λειτουργούν μόνο 5 κλίνες ΜΕΘ, όλες στη Κέρκυρα.

Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, «στο Νοσοκομείο Λευκάδας δεν λειτουργεί ΜΕΘ, ενώ το Νοσοκομείο Ζακύνθου διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 6 κλινών πλήρως εξοπλισμένη, η οποία είναι κλειστή. Κλειστά είναι και τα 5 κρεβάτια εντατικής στην Κεφαλονιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου