Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Λύνει τον «γόρδιο δεσμό» με την αγορά γυαλιών ο ΕΟΠΥΥ- Πώς θα παρακάμψει την άρνηση των οπτικών

Κοινωνία
«Θα βρεθεί λύση», διαβεβαιώνει ο Τάκης Γεωργακόπουλος

Πρακτικές λύσεις προκειμένου να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» που έχει δημιουργηθεί με την άρνηση των οπτικών να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που δεν επιτρέπει στους ασφαλισμένους να πάρουν γυαλιά μυωπίας με το voucher των 100 ευρώ που δικαιούνται, αναζητά ο Οργανισμός. Η εμπλοκή αυτή έχει επιφέρει εκνευρισμό σε εκατοντάδες Πατρινούς οι οποίοι ενώ πηγαίνουν στον οφθαλμίατρό τους, εξετάζονται και παίρνουν στα χέρια τους τη βεβαίωση πληρωμής, δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν καθώς κανείς οπτικός δεν έχει ως τώρα υπογράψει την σχετική σύμβαση.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμούς, Τάκης Γεωργακόπουλος, «τα προβλήματα που προκύπτουν από την συμπεριφορά των οπτικών-οπτομετρών θα τα αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ με τους δικαιούχους». Ο Πατρινός Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δηλώνει παράλληλα ανοικτός στη συζήτηση με τους οπτικούς-οπτομέτρες επισημαίνοντας ότι «θέλει να συζητήσει με τους παρόχους, και αν κι εκείνοι από την πλευρά τους επιθυμούν να κάτσουν στο τραπέζι, μπορούν να έρθουν στην κεντρική διοίκηση να τα βρούμε».

Προειδοποιεί ωστόσο ότι εάν δεν υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη άμεσα, τότε ο Οργανισμός δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Μάλιστα προτρέπει τους δικαιούχους να πηγαίνουν κανονικά στους οφθαλμίατρους να εξετάζονται και να παίρνουν το voucher, δεσμευόμενος παράλληλα ότι μέχρι αυτό να λήξει το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr εξετάζει το ενδεχόμενο,στην περίπτωση που ο δικαιούχος πηγαίνει στον οπτικό του για να αγοράσει γυαλιά κι εκείνος δεν δέχεται των κουπόνι των 100 ευρώ, να του δίνεται η δυνατότητα να το πηγαίνει ο ίδιος στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ και να κινείται ουσιαστικά από εκεί η διαδικασία αξιοποίησης του voucher. Μέχρι τα μέσα Γενάρη μάλιστα αναμένεται σχετική ανακοίνωση που θα ξεδιαλύνει την κατάσταση και θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες να αγοράζουν γυαλιά με την «έκπτωση» που τους δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΟΠΤΙΚΟΙ

Θυμίζουμε ότι η αντίδραση των οπτικών έχει προκληθεί από το καινούργιο, απλοποιημένο για τους πολίτες, σύστημα που θέλει να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με αυτό ο οφθαλμίατρος, μετά την εξέταση, χορηγεί στον ασθενή το voucher των 100 ευρώ (εάν έχει συμπληρώσει 4 χρόνια χωρίς να έχει πάρει γυαλιά) το οποίο το προσκομίζει στον οπτικό, κερδίζοντας την προβλεπόμενη έκπτωση και ξεμπερδεύοντας από άλλες διαδικασίες. Από εκεί και πέρα οι οπτικοί θα περιμένουν να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ όπως συμβαίνει π.χ. με τους φαρμακοποιούς.

Οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται μόλις σε 6 πανελλαδικώς, αριθμός πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. «Οι προσωπικές επιδιώξεις και τα πολιτικά κίνητρα των συγκεκριμένων ‘‘επαγγελματιών’’ του κλάδου, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την βούληση ΟΛΩΝ των υπολοίπων οπτικών της χώρας. Είναι βέβαιον πως, όπως συνέβη και στο παρελθόν, οι οπτικοί θα αποπληρώνονται μετά από πολύ καιρό από τον Οργανισμό και μάλιστα για είδη τα οποία θα έχουν προπληρώσει», επισημαίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος.

Παράλληλα, θεωρούν δεδομένο πως όποιος οπτικός συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλό υποχρεωτικό «κούρεμα» των χρημάτων του, μέσω της εφαρμογής του claw back και του rebate, χωρίς να ξέρει καν το ποσό που τελικά θα εισπράξει από τα εκατό (100) ευρώ της κάθε συνταγής, όπως συμβαίνει διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που δέχθηκαν ανάλογες συμβάσεις.

«Θα δεχόμαστε ‘χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε τοις μετρητοίς όλα τα πάγια έξοδά μας. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος, ενώ εμείς θα έχουμε φορολογηθεί και πληρώσει ΦΠΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ για το σύνολο του ποσού» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Θωμάγγελος Μιχαλάκης.

«Οι όροι που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα, έχουν ελλιπή νομική τεκμηρίωση και μεροληπτούν υπέρ του Οργανισμού. Ήδη η ζημιά που έχουμε υποστεί στους τζίρους μας είναι μεγάλη και με το νέο τρόπο πληρωμής πολλά καταστήματα οπτικών θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο» δηλώνει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Σύμφωνα με τους οπτικούς-οπτομέτρες, κράτος και ασφαλιστικοί φορείς έχουν αποδειχθεί αφερέγγυοι, καθώς υπάρχουν οφειλές προς τους οπτικούς από το 2011 που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί και ενώ ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία 8ετία από την οικονομική κρίση.

Θάνος Χριστακόπουλος

17 σχόλια:

  1. Ποια. ......διαδικασια θα κινειται απ τον χρΕΟΠΥΥ βρε ΣΥΡΙΖωα με δυο ποδια? Σας αρεσει δεν σας αρεσει βαλτε τα voucher στον......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣυκοφανΤακη τα αστεια τελεωσαν! Αν θελετε να μοιραζετε δωρεαν γυαλια θα τα πληρωνετε εσεις! Αλλιως το .......ξυλο Ερχεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΑ! ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΛΑΚΟΜΟΥΤΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τις διαδικασιες χαμενο συριζοκορμι θα τις κινησετε με τους......6 οπτικους που συμβληθηκαν σε ολη την Ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοινωνια οπως λεμε......Καρανικας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς. Θα βρεθει λύση. Δηλαδή θα δίνουμε παρατάσεις στο ισχύον σύστημα και στο τέλος θα κάνουμε εκλογές αφήνοντας το μπάχαλο στους επόμενους, τους οποίους και θα κατηγορούμε για τα χάλια που εμείς αφήσαμε.
    Μεγαλοφυές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εάν το κατάστημα δεν δέχεται το voucher, ο δικαιούχος θα πηγαίνει στην περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ θα το καταθέτει και η υπηρεσία με τη συνδρομή του εισαγγελέα και της αστυνομίας θα πηγαίνει στο κατάστημα της προτίμησης του ασθενούς και θα αναγκάζει τον οπτικό να παραδώσει τα γυαλιά. Καλό θα είναι ο ασθενής να έχει δηλώσει στην υπηρεσία και τον κωδικό των γυαλιών της βιτρίνας, που του αρέσουν. Έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί και στους γιατρούς, που δεν θέλουν να κάνουν σύμβαση με τις ΤΟΜΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες βρε συριζωο, το χασες εντελως? Που ζεις στην Ρουμανια του Τσαουσεσκου? Τον μη συμβεβλημενο Οπτικο θα κυνηγησει ο εισαγγελεας η. .....εσας για διασπορα ψευδων ειδησεων και απατη? ΓυφΤΟΜΥ , Οπτικοι, Δασκαλοι Ειδικης Αγωγης ......Τελος! Και εσεις θα μας γλυφετε τα... ...λασπωμενα παπουτσια!

      Διαγραφή
    2. Αγραμματε κουμπουροσυντροφε 9.26 εδω φταιει το. ........μπρειν ντρειν η το......κοπυ παστε?

      Διαγραφή
    3. Βρε αξιολύπητο αγράμματο ον, 9.26, τι να ασχοληθει κανεις μαζι σου,με ενα ψυχιατρικο άτομο?? Απο ποτε ενα αγράμματο κουταβι του Δημοτικου,μπορει να πιανει στο στομα του τους γιατρους, που ειναι ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ εχει να επιδείξει μία κοινωνία? Α ρε αγράμματε...α ρε αγράμματε...

      Διαγραφή
    4. Καραγκιοζο 9.26, με το νοητικο σου επιπεδο, σε προσλαμβάνω χαμάλη στο παλάτι μου με 10 λεπτα την ωρα!

      Διαγραφή
  8. Με εντυπωσιαζει ο ορος ΄συμπεριφορα΄.Δηλαδη η συμπεριφορα του ΕΟΠΥΥ ειναι καλυτερη? Και σε μια ελευθερη οικονομια δεν μπορει να υπαρξει αναγκαστικη συνεργασια. Εσεις προτεινετε, και καλα κανετε, και οι οπτικοι ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να αποφασισουν για τις επιχειρησεις τους.Ετσι λειτουργουν οι ελευθερες οικονομιες. Εαν δεν σας αρεσουν και ιδεολογικα διαφωνειτε, ειναι δικαιωμα σας, ιδρυστε κρατικα καταστηματα-πρατηρια οπτικων και λειτουργηστε τα οπως εσεις επιθυμειτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣεκιουριΤακης: ε οχι και να πληρωνει ο .......λαος τα γυαλια!Δεν κανουμε πρατηρια εμεις! Μονο ληστειες! Αρπα ενα.......voucher και συ Εχθρε του Λαου 12.35! Αν ειμασταν στην πολυαγαπημενη μου Ρουμανια για αυτο το post θα ετρωγες τουλαχιστον 20 χρονια καταναγκαστικα εργα!)

      Διαγραφή
  9. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......κοινωνια......
    α ρε συριζοτρολια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΝΑΙ ΝΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ.......ΝΤΑ ΤΟΥΣ ΟΠΤΙΚΟΥΣ! ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΕΟΠΥΥ καλά θα κάνει να προσλάβει οπτικούς σε μερικά μεγάλα αστικά κέντρα και να φτιάχνει τα γυαλιά .Ο ασθενής με τη γνωμάτευση του οφθαλμιάτρου να πηγαίνει σε ένα ΠΕΔΥ ή ΚΥ όπου θα υπάρχουν μερικά δείγματα σκελετών,να δοκιμάζει ποιό του κάνει και μετά να δίνεται η εντολή ηλεκτρονικά στα οπτικά κέντρα του ΕΟΠΥΥ και να ετοιμάζονται εκεί τα γυαλιά και να αποστέλονται ή με κούριερ στον ασθενή ή στο πιό κοντινό ΠΕΔΥ ή ΚΥ.
    Ετσι θα προμηθεύονται τα γυαλιά αυτοί που τα έχουν ανάγκη και δεν θα γίνονται αλλαγές γιά γυαλιά ηλίου κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντα τετοιες.... ..επιτυχιες σου ευχομαι συντροφε 9.12 και στις εκλογες! Και γιατι οχι? Ο χρΕΟΠΥΥ να χτισει και μεγαλα εργοστασια οπου να φτιαχνει σκελετους γυαλιων, πλαστικο και γυαλι και να τα ονομασει ΣΟΒΙΕΤΓΚΛΑΣ!!!!

      Διαγραφή