Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Τρίτο "προσκλητήριο" στους γιατρούς να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες



Στα σκαριά βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και τρίτο "προσκλητήριο" προς τους γιατρούς από το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσει η μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Η έλλειψη εξάλλου γιατρών είναι ο λόγος που προκρίνεται από την Αριστοτέλους για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη λειτουργία των μονάδων.

Βασιλική Κουρλιμπίνη - Vicky.kourlibini@capital.gr

Όπως παραδέχτηκε εξάλλου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την πορεία υλοποίησης του εγχειρήματος, από τις 236 μονάδες πρέπει να λειτουργούν συνολικά έχουν αναπτυχθεί μόλις 101, όταν ο στόχος ήταν 120 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για μειωμένη διαθέσιμη δεξαμενή οικογενειακών γιατρών, δηλαδή γιατρών ειδικοτήτων γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, εξαιτίας του brain drain.

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι. Η τελευταία προκήρυξη ήταν τον Ιούνιο του 2018 για τις ΤΟΜΥ και αφορούσε στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι. Η ανταπόκριση εντούτοις ήταν και πάλι χαμηλή, εξαιτίας όπως αναφέρουν ιατρικοί σύλλογοι, της προχειρότητας της μεταρρύθμισης, την ανεπαρκών απολαβών και του μεγάλου αριθμού ευθύνης πληθυσμού. 

Κατά το ρεπορτάζ, έχει προχωρήσει η πρόσληψη 500 γιατρών περίπου μόνο. Εξίσου μικρός είναι και ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που έχουν προχωρήσει σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να λειτουργήσουν και αυτοί ως οικογενειακοί. Το υπουργείο Υγείας είχε αρχικά προκηρύξει 1.195 θέσεις γιατρών για τα "ιατρεία της γειτονιάς" και 2.800 οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ. 

Λόγω των προβλημάτων να προχωρήσει το νέο μοντέλο του οικογενειακού γιατρού άλλωστε, δεν μπήκε σε εφαρμογή ούτε το "gate keeping" για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς. Το σύστημα παραπομπών δηλαδή από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων είχε αρχικά ανακοινωθεί πως θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς.

Οι "φιέστες" πάντως για νέες ΤΟΜΥ δεν σταματούν από το υπουργείο Υγείας, παρά το γεγονός πως η μεταρρύθμιση έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος. Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η τελετή εγκαινίων της 1ης ΤΟΜΥ Μοσχάτου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα ΠΦΥ Σταμάτη Βαρδαρού.

2 σχόλια:

  1. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ. ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΨΗΦΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια υπάρχει και το .
      .......εκατοστό σύντροφοι!

      Διαγραφή