Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Εγκαίνια και έντονη κριτική για τις ΤΟΜΥ



Την ΤΟΜΥ Μοσχάτου εγκανίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

Onmed.gr

Μια νέα Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), στο Μοσχάτο, εγκαινιάστηκε σήμερα 10 Ιανουαρίου, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί μέσα στις επόμενες 21 μέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος αυτού του μήνα να έχουν λειτουργήσει άλλες 13...

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στα εγκαίνια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η ΤΟΜΥ που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι η 107η που λειτουργεί. Ο σχεδιασμός που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο προέβλεπε 239 τέτοιες μονάδες...

Από την Αριστοτέλους έχουν παραδεχτεί τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι οποίες αποτελούν μέρος του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο «διαφημίστηκε» ως η μεγάλη μεταρρύθμιση της σημερινής κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, αλλά όπως φαίνεται «σκοντάφτει» στις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η ηγεσία του υπουργείου είχε δηλώσει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πρέπει να λειτουργούν 120 ΤΟΜΥ.

Μόλις πριν λίγες μέρες υπογράφηκαν 3 απόφάσεις για 49 ΤΟΜΥ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη και το σχεδιασμό να περιλαμβάνει στελέχωση με... συμβασιούχους και να «απλώνεται» ως το 2021.

Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν ξεσηκωθεί, ενώ έντονη είναι η κριτική της αντιπολίτευσης. Μόλις προχθές, 8 Ιανουαρίου, κατατέθηκε στη Βουλή μια ακόμη επίκαιρη ερώτηση για την Πρωτοβάθμια, από τον βουλευτή Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα.

«Ομολογούν την αποτυχία των ΤΟΜΥ και την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα», επισημαίνει ο βουλευτής και ερωτά τον υπουργό Υγείας «γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι ΤΟΜΥ και πώς κατανέμονται ανά περιφέρεια όσες λειτουργούν;». Ζητά επίσης ενημέρωση της Βουλής για το αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση και η στελέχωση της ΠΦΥ».

4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς η υλοποίηση του νέου συστήματος ΠΦΥ συνέπεσε με το brain drain. Έτσι δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη δεξαμενή των γιατρών, που είχε δημιουργηθεί. Μπορεί όμως η χώρα μας να χρησιμοποιήσει το φαινόμενο του brain drain προς όφελός της. Αφού δεν επαρκούν οι εγχώριοι γιατροί για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ να καλέσει αλλοδαπούς γιατρούς ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με σύμβαση ορισμένου χρόνου και το πρόβλημα θα λυθεί εύκολα. Μπορεί να γίνει και εξοικονόμηση χρημάτων διότι οι αλλοδαποί γιατροί θα είναι ευχαριστημένοι και με χαμηλότερους μισθούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστα συριζογυφτο 8.40! Μια καλη δεξαμενη ειναι τα .......hot spots όπου μας φέρατε τόσους ......επενδυτές !!! Κάποιους γιατρούς θα βρείτε δεν μπορεί.....

      Διαγραφή
  2. Ρετάλια του ΥΠΥΓ: ρε .....πουλά τρέλα πόσο ακόμη θα είμαστε κυβέρνηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ποιες ΤΟΜΥ αναφέρεστε? Για καφενεία υγείας μιας αφρικανικης χώρας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή