Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Ανακοίνωση συλλόγου εργαζομένων ΠΦΥ Κρήτης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 
3ο Χιλιόμετρο Εθνικής Οδού 
Ηρακλείου- Μοιρών 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 16/01/2019  - Αρ. πρωτ: 4 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ 

Προς: 1) ΣΕΛ Κ.Υ Ηρακλείου Κρήτης Κύριο Κλάδο 
2) Διοίκηση 7ης ΥΠΕ 
3) Υπουργό Υγείας Κύριο Ξανθό 
4) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας Κύριο Βαρδαρό 
5) Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΠΦΥ 
6) Βουλευτές Ηρακλείου Κρήτης 
7) Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου 
8) Σύλλογο Εργαζομένων ΠαΓ.Ν.Η Κρήτης 
9) Σύλλογο Εργαζομένων Βενιζελείου Κρήτης 
10) Προς όλα τα ΜΜΕ 
11) Σύλλογο Συνταξιούχων Ηρακλείου Κρήτης 
12) Σύλλογο Εργαζομένων ΕΦΚΑ Ηρακλείου Κρήτης 
13) Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου Κρήτης 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Δυσάρεστη εντύπωση μας προκάλεσε η απάντηση της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ να αποστείλει στα τοπικά ΜΜΕ δελτίο τύπου-απάντηση στις ουσιαστικές όσο και εύλογες καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης χωρίς πρώτα να το κοινοποιήσει στο Σύλλογο, ως όφειλε. 

Με αφορμή την ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ που κατηγορούμαστε για σωρεία ανυπόστατων και ΨΕΥΔΩΝ καταγγελιών έχουμε να ενημερώσουμε τα κάτωθι : 

· Λυπούμαστε πραγματικά που για εσάς κριτήριο καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών αποτελεί η δημιουργία μιας 5ης Μονάδας σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την πόλη σε περιοχή που δεν εξυπηρετείται από συγκοινωνία και σταματάει μετά τις 15.00, δεν είναι κατοικήσιμη, δεν φυλάσσεται και δεν υπάρχει Γειτονιά. Ο Υπουργός Υγείας κύριος Ξανθός (στο 9th Pharma & Health Conference “εξελίξεις στην υγεία μετά την έξοδο από το Μνημόνιο’’) είπε: 

‘’Θέλουμε οι ΤΟΜΥ να είναι αποκεντρωμένες κοντά στις γειτονιές για να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών και να έχουν εξωστρέφεια στην κοινωνία με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και στην κοινοτική φροντίδα’’ Στην περιοχή του Κ.Υ Ηρακλείου, που έχει γειτονιά; Πρόσβαση; Πως; Μέχρι τι ώρα; Ρωτήστε το ΚΤΕΛ… 

· Λυπούμαστε πραγματικά που στο όνομα της ανάπτυξης ενός Κέντρου Υγείας , το υποβιβάζετε με μια προσωρινού χαρακτήρα δομή. Είναι σαν να ιδρύεται αγροτικό ιατρείο μέσα σε ένα χώρο νοσοκομείου. 

· Είναι γνωστό ότι το έργο της υλοποίησης των ΤΟΜΥ χρηματοδοτείται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας και την 7η ΥΠΕ, με συνολικό προϋπολογισμό 15.523.242 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Οπωσδήποτε στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί κωδικοί για μισθώσεις κτηρίων. 

· Γιατί λοιπόν με την εξαίρεση της 3ης ΤΟΜΥ (Ούλωφ Πάλμε) Ηρακλείου όλες οι υπόλοιπες στεγάζονται σε δημόσια / δημοτικά κτήρια; Πως είναι δυνατόν στο Ηράκλειο, στην 4η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με τόσα άδεια οικήματα η 7η ΔΥΠΕ να μην έχει κατορθώσει να εντοπίσει και να μισθώσει ακίνητα προδιαγραφών ώστε να επιτευχθεί και η διασπορά των μονάδων; Πρόκειται για επιχειρησιακή ανεπάρκεια της Διοίκησης ή υποκρύπτεται άλλος σχεδιασμός; 

· Δεν έχετε καν αποφασίσει τι ζητάτε. Ημέρα με την ημέρα αλλάζετε προφορικά αιτήματα: Σήμερα θέλετε 4 δωμάτια, την επόμενη 7, τη μεθεπόμενη πόσα;; Ο ανά 24ωρο μεταβαλλόμενος σχεδιασμός προδίδει σύγχυση στόχων και επιλογών και ανεπίτρεπτο ερασιτεχνισμό. 

· Η προχειρότητα του σχεδιασμού σας είναι εντυπωσιακή. Που είναι οι τεχνικές προδιαγραφές σας για τις Τ.Ο.Μ.Υ.; Σας προκαλούμε να τις εμφανίσετε!. Μόλις ενημερωθήκαμε ότι στην πολυδιαφημιζόμενη 5η ΤΟΜΥ που ετοιμάζεστε να εγκαινιάσετε την Παρασκευή 18-1-2019 ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΒΡΕΙ Γενικό ιατρό, ούτε παθολόγο!!! Παρά μόνο παιδίατρο στους ήδη 4 υπάρχοντες παιδιάτρους!!!!!!!!! 

· Πυκνώνουν οι φήμες ότι σκοπεύετε τελικά να ιδρύσετε δύο Τ.Ο.Μ.Υ. εντός του Κέντρου Υγείας. Αληθεύει; 

· Εγκαλείτε το Σύλλογο σε συνεντεύξεις σας στα ΜΜΕ ότι δεν σας έθεσε τους προβληματισμούς του και ότι δεν ΣΥΖΗΤΑ. Αποστείλαμε το με αρ.πρωτ. 77/12/12/2018 έγγραφο και περιμέναμε την απάντηση σας προκειμένου να ζητήσουμε συνάντηση και να ενημερωθούμε. 

· Η πραγματικότητα λοιπόν είναι εντελώς αντίθετη. Με εσωστρέφεια και πίσω από κλειστές πόρτες σχεδιάζετε εσείς εν κρυπτώ. Εξέρχεστε και πράττετε στη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". 

· Με ποιό έγγραφό σας ζητήσατε το χώρο "προσωρινά" όπως ισχυρίζεστε; 

· Ο χώρος στέγασης της 5ης ΤΟΜΥ δεν ζητήθηκε. Απαιτήθηκε. Ο Αναπληρωτής Διοικητή της 7ης ΥΠΕ σε μια καταδρομικού τύπου επίσκεψη του απαίτησε την άμεση εκκένωση των περισσότερων χώρων της ανατολικής πτέρυγας του ισογείου του κτηρίου δεξιά της κυρίας εισόδου και του προθάλαμου του κτηρίου. 

· Πρόκειται για το πιο νευραλγικό και εμφανές σημείο του Κέντρου Υγείας. Εκεί βρίσκονται δύο ιατρεία γενικής ιατρικής στα οποία καταγράφονται συνολικά πάνω από 25.000 επισκέψεις ετησίως (με στατιστικά..όχι ΕΓΓΡΑΦΕΣ!!!) 

· Εδώ αντιμετωπίζονται τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, βρίσκεται ο εξοπλισμός της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, γίνονται τα καρδιογραφήματα, η οξυγονοθεραπεία, η ενεσοθεραπεία, οι αλλαγές χειρουργικών τραυμάτων και οι σπιρομετρήσεις. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί θάλαμος βραχείας νοσηλείας. 

· Σημαντικότατος παράγοντας για την ασφάλεια των ασθενών είναι η ευκολία πρόσβασης των διασωστών των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ το οποίο αρκετά συχνά καλείται να παραλάβει επείγοντα περιστατικά από το χώρο (με στατιστικά….όχι με εγγραφές!!!). Ο χώρος είναι επίσης εύκολα προσβάσιμος για τους ασθενείς με ειδικές ανάγκες. 

· Η χωροταξική οργάνωση του τμήματος έχει γίνει μετά από προσεκτικό σχεδιασμό ενώ η λειτουργικότητά του έχει δοκιμαστεί / επιβεβαιωθεί κατ' επανάληψη στην πράξη με στατιστικά…όχι με εγγραφές!!!!!!!!!. 

· Θα μπορέσει η Τ.Ο.Μ.Υ. ν' ανταπεξέλθει και να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες;;;; 

· Η μέχρι τώρα εμπειρία δεν αφήνει δυστυχώς κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. 

· Ποιά λογική υπαγορεύει την αποδόμηση μιας ενότητας που λειτουργεί σε ύψιστο βαθμό και την υποκατάστασή της από μια Τ.Ο.Μ.Υ. χαμηλής εργασιακής έντασης, προσωρινού και γραφειοκρατικού κατά βάση χαρακτήρα υπηρεσιών (συνταγογράφηση, σύνταξη ιατρικού φακέλου) . 

Αν θέλατε πραγματικά να αναβαθμίσετε το ΚΥ Ηρακλείου οφείλατε πρωτίστως για την έκδοση ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ την επαγγελματική ασφάλεια των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, τις οποίες καλύπτεται για προφανείς λόγους , με συμβάσεις λίγων μηνών, κρατώντας δέσμιους τους εργαζόμενους . 

Λυπούμαστε που για εσάς θλιβερά κατάλοιπα ενός παρωχημένου συντεχνιακού συνδικαλισμού αποτελεί η άποψη ότι εμείς οι εργαζόμενοι που είμαστε καθημερινά σε επαφή με πόνο του πολίτη ΣΙΓΟΥΡΑ έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία από εσάς τους ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ που αποφασίζουν ερήμην των εργαζομένων δήθεν για τους εργαζόμενους . 

Τα πραγματικά πλεονάσματα είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και παιδείας στους χαλεπούς καιρούς. 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ . 

Παρά την έλλειψη θέλησης συνεργασίας από την πλευρά της Διοίκησης εμείς σαν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ καταθέτουμε εγγράφως τις προτάσεις μας με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών/χρηστών υγείας και τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης στις γειτονιές… όχι σε άδεια χωράφια. 

Ο Σύλλογος εργαζομένων έχει στηρίξει έμπρακτα το έργο και τις αποφάσεις της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και συνεχίζουμε εγγράφως και τώρα προτείνοντάς σας λύσεις: 

Προτείνουμε: 

1) Τη συστέγαση της 5ης ΤΟΜΥ μαζί με την 4η ΤΟΜΥ στην περιοχή ΤΑΛΩΣ. Η 4Η ΤΟΜΥ στεγάζεται ήδη στην περιοχή ΤΑΛΩΣ (Υακίνθου 9) σε μισθωμένο κτίριο από το Δήμο Ηρακλείου. Το κτίριο είναι > 350τ.μ και υπέρ αρκετά για να συστεγαστούν δύο ΤΟΜΥ μαζί. Η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, αστική, με άμεση πρόσβαση, με αστική συγκοινωνία και έτσι θα μειωθεί η αναμονή των ραντεβού της 4ης ΤΟΜΥ που φθάνει στους δύο μήνες. 

2) Τη συστέγαση της 6ης ΤΟΜΥ μαζί με την 2η ΤΟΜΥ στην περιοχή της Αλικαρνασσού ώστε να διαχωριστεί παντελώς από το Κ.Υ Αλικαρνασσού. Το κτίριο είναι πολύ μεγάλο (μπορεί άνετα να συστεγάσει δύο ΤΟΜΥ μαζί) , ο πληθυσμός ευθύνης επίσης. Οι γιατροί του Κ.Υ Αλικαρνασσού (τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός) καθώς και το παραϊατρικό προσωπικό (μία νοσηλεύτρια και μία μαία) θα μεταφερθούν στο Κ.Υ Ηρακλείου στον Εσταυρωμένο σε χώρους ήδη διαμορφωμένους (ιατρεία) για την περαιτέρω καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που επισκέπτονται το Κ.Υ Ηρακλείου το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς των ΤΟΜΥ, όπως ο νόμος ορίζει. 

Οι πρακτικές συστέγασης δύο ΤΟΜΥ μαζί έχουν ήδη εφαρμοστεί από την 7η ΥΠΕ. Άλλωστε αν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και ιδρυθούν όλες οι δομές ΤΟΜΥ σίγουρα θα υπάρξουν δυο-τρεις στην ίδια περιοχή. 

Στηρίζοντας πάντα τις ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών θα συνεχίσουμε με τον ίδιο σεβασμό να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με το ύφος και το ήθος που μας διακρίνει και για τις οποίες γινόμαστε αποδέκτες συγχαρητηρίων καθημερινά. 

Υ.Υ Ο Σύλλογος εργαζομένων (με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ και των μελών του) θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που του επιτρέπει ο νόμος προκειμένου να μη γίνει συστέγαση 5ης-6ης ΤΟΜΥ μαζί με το Κ.Υ Ηρακλείου. 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου