Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Στα νοσοκομεία για ψύλλου πήδημα οι Έλληνες ασθενείς! Ποια τμήματα επισκέφθηκαν περισσότερο


Στα νοσοκομεία ακόμη και για απλά προβλήματα υγείας αναγκάζονται να καταφεύγουν οι Έλληνες ασθενείς, καθώς η περιβόητη Πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ακόμη στα χαρτιά.

Έτσι αντί να επισκεφθούν για παράδειγμα ένα Κέντρο Υγείας για να δουν έναν ειδικό γιατρό, λόγω της έλλειψης ιατρών ειδικοτήτων, προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Άλλωστε και στα Κέντρα Υγείας λιγόστεψαν οι γιατροί μετά και το δίλημμα που ετέθη στους γιατρούς τουπρώην ΙΚΑ να επιλέξουν ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Οριστικό τέλος στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του πρώην ΙΚΑ! Τι δήλωσε ο υπ. Υγείας!»

Από την άλλη και οι ιδιώτες γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι λιγοστοί με συνέπεια τα τακτική εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων να φαντάζουν ιδανική λύση. Έστω κι αν για να κλείσει κανείς ραντεβού πρέπει να περιμένει ακόμη και μήνες.

Με βάση την τελευταία καταμέτρηση (2017) των Υγειονομικών Περιφερειών, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία όλων των Νοσοκομείων της χώρας προσήλθαν για εξέταση συνολικά 7.378.960 ασθενείς. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από την άλλη βρέθηκαν για την ίδια χρονιά, 4.754.040 ασθενείς.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο στα Νοσοκομεία της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας που περιλαμβάνει όλο τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας όπου βέβαια παρατηρείται και συνωστισμός, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία επισκέφθηκαν 1.493.340 ασθενείς που θα μπορούσαν πιθανώς να εξετασθούν και σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ή σε Κέντρα Υγείας.

Δεν είναι τυχαία η πολύμηνη αναμονή που παρατηρείται για ένα ραντεβού σε Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία ορισμένων νοσοκομείων, όπου σε κάποιες ειδικότητες μπορεί να φθάνει και τους 6 μήνες ενδεχομένως και παραπάνω.

Ταυτόχρονα η συνεχής αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία ακόμη και για απλές εξετάσεις σε γιατρό, δείχνουν την ανάγκη των πολιτών για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες όπου δεν απαιτούνται χρήματα. Άλλωστε το 2017 προσήλθαν λόγω και της οικονομικής κρίσης 428.607 περισσότεροι ασθενείς στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας σε σχέση με το 2016.

Όσο για τα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών, κατεγράφησαν 60.000 περισσότερες επισκέψεις και εξετάσεις το 2017 σε σύγκριση με το 2016.
Όλα αυτά όμως συμβαίνουν την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία χάνουν μέρα με την ημέρα το ιατρικό τους προσωπικό. Διαβάστε ΕΔΩ τι καταγγέλλουν οι γιατροί: «Νοσοκομειακοί γιατροί: Τα δημόσια Νοσοκομεία καταρρέουν! Ολόκληρες κλινικές με έναν γιατρό»

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σχεδόν το 70% των ασθενών που φθάνει σε νοσοκομείο θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί και σε απλή Μονάδα. Άγνωστο βέβαια εάν μπορεί κανείς να βρει γιατρό σε ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας ή άλλες Μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου