Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Σχεδιασμός για νέες ΤΟΜΥ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις για νέες ΤΟΜΥ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη οι οποίες θα στελεχωθούν από συμβασιούχους. Συνολικά, θα λειτουργήσουν 49 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Για την περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν προϋπολογιστεί 4,7 εκατ. ευρώ και για 17 συνολικά ΤΟΜΥ σχεδιάζεται να προσληφθούν 204 γιατροί, νοσηλευτές και επιστήμονες λοιπών ειδικοτήτων. Τις 7 συγκροτημένες ΤΟΜΥ στελεχώνουν (κατά μέγιστο) 84 άτομα.

Στη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται να λειτουργήσουν 9 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων σήμερα λειτουργούν πιλοτικά οι 5. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,5 εκατ. περίπου και προβλέπονται 108 προσλήψεις με τις 60 να αφορούν τις ήδη έτοιμες 5 ΤΟΜΥ.

Στην Κρήτη, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 25 Τοπικές Μονάδες ενώ έχουν ετοιμαστεί οι 10. Έχουν προϋπολογιστεί 7 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να γίνουν 200 προσλήψεις.

Οι συμβάσεις

Και οι τρεις αποφάσεις αναφέρουν ότι «το προσωπικό που προσλαμβάνεται συνάπτει με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας». Προβλέπεται βέβαια και παράταση των συμβάσεων.

Το υπουργείο αναθέτει στις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες την ευθύνη να βρουν χώρους όπου θα στεγαστούν οι ΤΟΜΥ.

Βέβαια ανά την Ελλάδα η ανεύρεση κτιριακών δομών όσο και γιατρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα είναι ένα εγχείρημα για γερά νεύρα. Λίγοι είναι οι παλαιοί και νέοι γιατροί που θεωρούν σκόπιμο να κλείσουν τα ιατρεία τους και να ενταχθούν σε ένα σύστημα που θα τους απασχολεί ως συμβασιούχους και μάλιστα θα τους αμείβει μέσω κονδύλι ΕΣΠΑ που έχει διάρκεια δύο ετών.

Όπως και να έχει, η ηγεσία του ΥΥΚΑ, παρά τις δυσκολίες που βλέπει πια ότι υπάρχουν και είναι αρκετές, συνεχίζει την προσπάθεια να επιτύχει ο αρχικός σχεδιασμός.

4 σχόλια:

  1. Πεταμενα λεφτα απο το ΕΣΠΑ, τα οποια ουτισυ αλλως τελειωνουν σε 1 χρονο και σε πολυ λιγοτερο απο χρονο ξεκουμπίζονται και οι νοσταλγοι του μεσοπολεμου του άθλιου Νικολάε...Οι ΤΟΜΥ απευθυνονται σε εξαθλιωμενους γέροντες και σε νεους χωρις αμεση προοπτικη, γι αυτο και οι τελευταιοι δικαιως την κοπανανε απο αυτη την δυσμοιρη χωρα, μια χωρα υπο καταρρευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τα βλέπουν όσοι διαδίδουν ότι ο θεσμός των TOMY ααπέτυχε. Όχι μόνο αντέχει αλλά κι επεκτείνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ονειραααααααα......πουλια μου ταξιδιαρικα......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μέσα σε όλα αυτά, η αθέμιτη και πληρωμένη προβολή,κατά παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας,του Μπαταχτσίμη από φυλλάδες και βοθροκάναλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή