Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Κορονοϊός: 140 θάνατοι στην Ελλάδα - 15 νέα κρούσματα - 2.591 στο σύνολο

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας.
Οnmed.gr

Ο αριθμός των θανόντων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 140, εκ των οποίων 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 15, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.591. Από αυτά, 591 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.286 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Την ίδια στιγμή, 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Επίσης, 74 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 75.170 εργαστηριακά δείγματα. 

Τέλος, σύμφωνα με τα δεδομένα, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.248.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 229.399 θάνατοι, ενώ περισσότεροι από 1.016.000 έχουν αναρώσει πλήρως.

«Διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση, συστήνεται σε όλα τα άτομα με σοβαρή ή οξεία λοίμωξη, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενη νόσο, φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, υγιειονομικοί υπάλληλοι, προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Ως προς τον έλεγχο αντισωμάτων, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως αυτός θα διενεργείται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο.
Αισιόδοξα νέα για δύο φάρμακα

Αναφερόμενος στα φάρμακα κατά του κορονοϊού που εξετάζονται παγκοσμίως, είπε πως υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για δύο από αυτά. Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας σχολίασε: «Χθες ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου σε μία μελέτη με πάνω από 1.000 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανάρρωσαν γρηγορότερα. Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε 3 εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα».

«Το πεδίο της πανδημίας είναι ένα πεδίο στο οποίο πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Δεν είναι ευκαιρία για αντιπαράθεση. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον», πρόσθεσε.

«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;», διερωτήθηκε σε αυστηρό ύφος.
ΠΟΥ: Η επιδημία δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραμέληση των προγραμμάτων εμβολιασμού

Η επιδημία του νέου κορονοϊού, που φαίνεται ότι βρίσκεται σε υποχώρηση στην δυτική Ευρώπη, αλλά οξύνεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναζωπύρωση άλλων ασθενειών εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στον εμβολιασμό, προειδοποιεί η διεύθυνση για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Οι υπηρεσίες εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας. Εάν έχουν διακοπεί, πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατόν για την επαναλειτουργία τους», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι επιπτώσεις της Covid-19 να επεκταθούν με την αγνόηση άλλων ζωτικής σημασίας προστατευτικών της υγείας μέτρων», προειδοποίησε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί κυρίως για την ιλαρά, η οποία έχει προσβάλει 6.000 άτομα κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

«Ο εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικός», δήλωσε από την πλευρά του ο Σοντάρτα Ντάτα, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ αρμόδιος για τα εμβόλια. «Η ιλαρά και άλλες λοιμώδεις νόσοι είναι απολύτως παρούσες ανάμεσά μας. Η στιγμή για να τις προλάβουμε είναι τώρα».

«Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιτρέψουμε στο σύστημα υγείας να λειτουργήσει παράλληλα με τη φροντίδα για τους ασθενείς του νέου κορονοϊού».

«Τα συστήματα υγείας παροχής παράλληλων υπηρεσιών μπορούν να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία και επιμονή για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων κυμάτων λοιμώξεων με τον κορονοϊό και την αυξανόμενη ζήτηση για την παροχή άλλων υπηρεσιών υγείας», επέμεινε ο Χανς Κλούγκε.

Η ευρωπαϊκή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό και περιλαμβάνει 53 ετερόκλητες χώρες, από την Ρωσία μέχρι την Ανδόρα. Στην ζώνη αυτή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 129.344 θάνατοι της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.

Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας στην περιοχή της αρμοδιότητά του, ο Χανς Κλούγκε επεσήμανε την άμβλυνση της επιδημικής καμπύλης στην δυτική Ευρώπη και την ανοδική πορεία στην ανατολική Ευρώπη.

Στην Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Ρωσία και την Ουκρανία, ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται κατά τις τελευταίες ημέρες, ενώ σταθεροποιείται στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου