Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Βία κατά ιατρικού προσωπικού και στην κρίση του κορωνοϊού: Η παγκόσμια Ένωση ιατρών καλεί σε δράση



Ακόμη και κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μειώνονται τα περιστατικά βίας και επιθέσεων κατά γιατρών,νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων επαγγελμάτων Υγείας.


Αυτή την σοβαρή κατάσταση υποδεικνύουν και εφιστούν παράλληλα την προσοχή οι οργανώσεις World Medical Association (WMA), International Council of Nurses και Physicians for Human Rights. 
Γιατροί, νοσοκόμες και άλλοι συνεργάτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του συστήματος Υγείας εορτάστηκαν σε πολλές χώρες σαν ήρωες για την προσφορά εργασίας τους τις δύσκολες αυτές στιγμές.

Όμως την συμβολή τους αυτή και τις προσπάθειές τους δεν τις εκτιμούν όλοι, αναφέρουν οι συγγραφείς του άρθρου. Η βία στρέφεται σε πολλές πολλές χώρες κατά μεμονωμένων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. 

Επιθέσεις κατά του υγειονομικού προσωπικού και δομών Υγείας είναι επίσης μία αξιοθρήνητη πολεμική τακτική, που παραβιάζει ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Έτσι, για παράδειγμα, η συριακή κυβέρνηση βομβαρδίζει περαιτέρω Υγειονομικά κτίρια σε περιοχές της Βόρειας Συρίας που ελέγχονται από την Αντιπολίτευση. 

“Οι επιθέσεις κατά των απασχολούμενων στο σύστημα Υγείας, είναι επιθέσεις εναντίον όλων μας”, επισημαίνουν οι οργανώσεις.

Στηριζόμαστε στην υγεία και την ευημερία όλων των εργαζομένων στην Υγεία ώστε να μπορούν να περιθάλπτουν μεμονωμένα άτομα, οικογένειες και κοινότητες, με ή χωρίς COVID 0- 19, αναφέρουν σε σχόλιό τους στο Lancet.

Σε μερικές καταστάσεις, λόγω κυρίως της πανδημίας του κορωνοϊού, η αγωνία, ο πανικός η λανθασμένη πληροφόρηση αλλά και ο θυμός, για το πως μπορεί να διασπαρεί ο SARS-CoV-2, αποτελούν τις βασικές αιτίες για την βία κατά γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου