Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Σοβαρή αναζωπύρωση στον οικισμό Ρομά της Λάρισας


Δικτύωση καινοτόμων οργανισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ...

Συντάκτης: Virus

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός της επανεμφάνισης 35 κρουσμάτων στον οικισμό Νέας Σμύρνης και μάλιστα για την διαχείριση και τον έλεγχο της αναζωπύρωσης της εστίας θα χρειαστούν 30 με 35 ημέρες, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατόπιν διενέργειας δειγματοπλειτοικού ελέγχου στον οικισμό των Ρομά, 35 τεστ αποδείχθηκαν θετικά από το σύνολο των 637, οπότε και αποφασίστηκε η μεταφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο κέντρο «Αρωγή» και να ακολουθήσει ιχνηλάτηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Στο πλαίσιο του ελέγχου της εστίας απαγορεύεται η μετακίνηση μετά τις 10 το βράδυ για 14 ημέρες, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους. Με στόχο τη τήρηση των μέτρων θα διανεμηθούν 1500 μάσκες και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια. Οι μικροπωλητές θα κινούνται εκτός περιοχής κατόπιν δυο συνεχόμενων αρνητικών τεστ. ΚΟΜΥ θα μεταβούν στο οικισμό για να διενεργήσουν ελέγχους σε όσους απουσίαζαν τις τελευτές ημέρες. Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο καθηγητής ζήτησαν την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας για την δική της προστασία και την προφύλαξη της δημόσιας Υγείας.


Άρνηση κάλυψης δαπάνης των τεστ

Για ακόμη μια φορά η απάντηση του υφυπουργού υγείας ήταν γενικόλογη σε ότι αφορά την κάλυψη της δαπάνης των τεστ για τον ιό, για την οποία προέβη σε διαμαρτυρία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με ρευματικά νοσήματα για τους ασθενείς που κάνουν θεραπεία σε ιδιωτικές δομές. Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα σαφή απάντηση στο πρόβλημα, παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με τα όσα στηλιτεύουν και οι πολίτες που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές μονάδες για να υποβληθούν σε προγραμματισμένο χειρουργείο. Η κυβέρνηση επιδεικνύει συμπεριφορά Πόντιου Πιλάτου και δια μέσου του υφυπουργού νίπτει τας χείρας της, την στιγμή που οι πολίτες καταγγέλλουν ότι επιβαρύνονται το κόστος σε μια δυσχερή συγκυρία. Μάλιστα, πρόκειται για πολίτες που προσέρχονται σε ιδιωτικές δομές για θεραπεία ως ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αλλά ο οργανισμός σφυρίζει αδιάφορα για τις διαμαρτυρίες τους.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 40 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 2.810, το 55% είναι άνδρες. Από το σύνολο:
612 (21,8%) συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.
1.452 (52%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
23 είναι διασωληνωμένοι , με μέση ηλικία 72 έτη, 10 είναι γυναίκες. Στο σύνολο των ασθενών το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
90 εξήλθαν από ΜΕΘ.
4 νεκροί προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 160. Από τους θανόντες 43 ήταν γυναίκες. Το σύνολο των θανόντων είχε μέση ηλικία 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου