Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: 16.000 εθελοντές θα εκτεθούν στον ιό για να βρεθεί το εμβόλιο



Χιλιάδες νέοι από όλο τον κόσμο δήλωσαν πρόθυμοι να εκτεθούν στο νέο κορωνοϊό, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για το εμβόλιο ενάντια στην ασθένεια Covid-19 που αυτός προκαλεί.

Healthpharma.gr

Η ιδέα της έκθεσης ανθρώπων σε έναν λοιμογόνο οργανισμό δεν είναι καινούρια και αποτελεί μια ερευνητική πρακτική που θα μπορούσε να επιταχύνει τις μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό.

Το πείραμα αυτό ονομάζεται «ανθρώπινη πρόκληση» στην ερευνητική ιατρική. Δίνει στους ερευνητές την ευκαιρία να παρατηρήσουν την αποτελεσματικότητα θεραπειών και εμβολίων πολύ πιο άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους θα έπρεπε να γίνει σε ένα τυχαίο δείγμα. Το πείραμα να απαιτεί μέρες, ακόμη και μήνες προκειμένου οι εμβολιασμένοι να έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό.

Η τοποθέτηση του ΠΟΥ στην «ανθρώπινη πρόκληση» για τον κορωνοϊό

Η τακτική αυτή των ερευνητών δεν συνιστάται σε κάθε έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν την αποκλείει για ειδικές περιπτώσεις. Υπάρχουν παθογόνοι οργανισμοί που απαιτούν την ανάπτυξη εμβολίων σχεδιασμένων ειδικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ και οι δοκιμές σε ζώα ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την εξέλιξη της ασθένειας σε έναν άνθρωπο, σημείωνε σε παλιότερη αναφορά ο ΠΟΥ, αναφορικά με την τακτική αυτή, της ανθρώπινης πρόκλησης.

Το ηθικό ζήτημα ωστόσο που τίθεται είναι πως στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν υπάρχει διαπιστωμένη θεραπεία ή εμβόλιο. «Αν ένας ιός είναι θανατηφόρος με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και δεν υπάρχουν θεραπείες για την πρόληψη ή την βελτίωση της ασθένειας, τότε δεν θα ήταν σωστό να συμπεριλάβουμε την “ανθρώπινη πρόκληση” στην έρευνα για τέτοιους οργανισμούς» σημείωνε ο ΠΟΥ.
Η δημοσίευση που πρότεινε την έρευνα αυτή για τον κορωνοϊό

Την προοπτική μιας τέτοια έρευνας έθεσε στο τραπέζι από τα τέλη Μαρτίου, επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Περιοδικό για Μολυσματικές Ασθένειες», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN. Στο άρθρο οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως παρότι μια τέτοια έρευνα θέτει σε κίνδυνο τους συμμετέχοντες, «κάθε μέρα που περνά χωρίς την ανάπτυξη εμβολίου, θα συνοδεύεται από χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως».

Ο επιστήμονας βιοηθικής Νιρ Ιγιάλ, που συνυπογράφει το άρθρο, σημειώνει πως «αν επιλεγούν άνθρωποι με τον κατάλληλο τρόπο και γίνουν σωστά οι δοκιμές, το ρίσκο είναι εκπληκτικά μικρό και σε κάθε περίπτωση εντός των ορίων που ήδη εγκρίνονται».

Φαίνεται λοιπόν πως μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι από 102 χώρες, δήλωσαν πως θα συμμετείχαν εθελοντικά σε μια τέτοια έρευνα, κατά την οποία θα γίνονταν φορείς του κορωνοϊού.

Συμμετοχή στην ιστοσελίδα με τίτλο «1 day sooner»

Οι εθελοντές δήλωσαν συμμετοχή για την έρευνα αυτή σχετικά με τον κορωνοϊό σε μια ιστοσελίδα με τίτλο «1 day sooner», που σημαίνει μια μέρα αρχύτερα. Το άρθρο του CNN σημειώνει πως στην πλειοψηφία τους, οι εθελοντές είναι νέοι σε ηλικία. Ένας από αυτούς και ο 20χρονος κ. Αμπι Ρόριγκ, φοιτητής στη Νέα Υόρκη που δηλώνει πως ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην έρευνα αυτή «για το καλό της ανθρωπότητας».

«Είμαι νέος, υγιής φοιτητής και θέλω να βοηθήσω στην ανάπτυξη ενός εμβολίου (για τον κορωνοϊό) γρήγορα και είμαι χαρούμενος που δηλώνω εθελοντής ώστε να γίνω μέρος αυτής της διαδικασίας» σημειώνει άλλος νεαρός, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Η σημασία όλου αυτού υπερβαίνει το προσωπικό ρίσκο κατά την άποψή μου» προσθέτει.

Πώς θα γινόταν μια τέτοια έρευνα για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ποτέ μια τέτοια πρακτική έπαιρνε το πράσινο φως, τότε κάποιοι από τους εθελοντές θα μολύνονταν πράγματι με τον κορωνοϊό, ενώ κάποιοι άλλοι θα λάμβαναν ένα πλασίμπο (εικονικο φάρμακο), χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος προσβλήθηκε από τη νόσο του Covid-19 και ποιος όχι.

Το εγχείρημα, που για την ώρα δεν έχει την έγκριση του FDA (οργανισμού φαρμάκων) στις ΗΠΑ, ακούγεται φιλόδοξο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως νέοι άνθρωποι, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζουν ελαφριά ή και καθόλου συμπτώματα του κορωνοϊού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν καταγραφεί, ασθενείς νεαρής ηλικίας που χαίρουν άκρας υγείας και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές της Covid-19, ακόμη και θάνατο.

Περισσότερες από 100 ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο αναζητούν το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην ιδιαίτερη περίοδο που έχει περιέλθει ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η συζήτηση γύρω από ένα επιτυχημένο εμβόλιο προκάλεσε μάλιστα έντονες αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου