Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΙΣΝ: Δωρεά 16.4 εκ.ευρώ σε 19 ελληνικά νοσοκομεία και 3,7 εκ.ευρώ για τεστ

Συντάκτης: Virus

«Δίχτυ» προστασίας στα θύματα της πανδημίας έχει απλώσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου δωρεών συνολικού ύψους άνω των 27,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του ΙΣΝ για τον COVID-19, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία εστιάζει στην ενδυνάμωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, Ευρώπη και την Αφρική και στην προσφορά βοήθειας σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ.

Με 25 δωρεές, συνολικού ύψους άνω των 27,7 εκατομμυρίων δολαρίων, θωρακίζονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δωρεών ενισχύεται η διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19 στην Ελλάδα, η προσφορά έκτακτης βοήθειας σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ, η διασφάλιση σίτισης και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, η ενίσχυση εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους νέους, η υποστήριξη των τεχνών, καθώς και η ενίσχυση βασικών υπηρεσιών υγείας στην Αφρική και την Ισπανία. 

«Η κρίση που βιώνουμε σήμερα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες απειλές και προκλήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, υπογραμμίζοντας την πρόθεση στήριξης των ευάλωτων των πλέον ευάλωτων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω Οργανισμών.

Ελλάδα: Ενίσχυση του ΕΣΥ

Στην χώρα μας η δωρεά κυμαίνεται άνω των 17.8 εκατομμυρίων δολαρίων (€16,4 εκατομμυρίων), τα οποία θα διατεθούν για την ανακαίνιση χώρων σε 19 νοσοκομεία στην Ελλάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί η προσθήκη συνολικά 177 κλινών εντατικής θεραπείας και 46 κλινών αυξημένης φροντίδας στη χώρα, καθώς και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό των ΜΕΘ.

Σε στενή συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο όπως συνέβη και με την «Πρωτοβουλία για την Υγεία» συνολικού ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το ΙΣΝ αποσκοπεί στην ετοιμότητα του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση δεύτερου κύματος του COVID-19. Οι νέες εγκαταστάσεις θα εξοπλιστούν από το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με ιδιώτες χορηγούς.

Για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Νοσοκομείων και Κλινικών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το ΙΣΝ θα υποστηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης κάθε ιατρού και κάθε νοσηλευτή/τριας στις ΜΕΘ, για 5 χρόνια. Μετά την πάροδο της πενταετίας το πρόγραμμα θα συνεχιστεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
Τεστ

Το ΙΣΝ προσφέρει περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια (3.740.000 ευρώ) για να ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητα των Αρμόδιων Υγειονομικών Φορέων να πραγματοποιήσουν μαζικά τεστ για τη διάγνωση του COVID-19.

Συγκεκριμένα, χάρη στη δωρεά του ιδρύματος το Ελληνικό Δημόσιο θα προμηθευτεί δυο Συστήματα Μοριακών Εξετάσεων και 240.000 αντιδραστηρίων, αυξάνοντας σημαντικά την ημερήσια δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση του COVID-19. Το ένα από τα δύο Συστήματα θα εγκατασταθεί στο ΕΚΕΑ στην Αθήνα, όπου πραγματοποιείται και η πλειονότητα των εξετάσεων, και το δεύτερο στο Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τη συνεργασία με το ΙΣΝ, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξέφρασε τις ευχαριστίες τους και επεσήμανε την συμβολή των μεγάλων ευεργετών σε εποχές κρίσης.

Ο Γιάννης Ζερβάκης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών του ΙΣΝ, δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία του Ιδρύματος με το Ελληνικό Δημόσιο υπογράμμισε σε δήλωσή του την εξαιρετική συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και 3 χρόνια της υλοποίησης της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου