Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Τσιόδρας: Μεγαλύτερο το όφελος να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στα σχολεία – Τα υπέρ και τα κατά

Τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση εάν θα ανοίξουν τελικά και τα υπόλοιπα σχολεία μετά τα Λύκεια και τα Γυμνάσια. Ωστόσο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την απογευματινή ενημέρωση αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής όλων των μαθητών στα σχολεία καθώς όπως υποστήριξε το όφελος είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τα υπέρ και τα κατά της επιστροφής των παιδιών στις σχολικές δραστηριότητες καθώς όπως είπε οι κίνδυνοι το να παραμείνουν στο σπίτι τα ανήλικα είναι περισσότεροι από ότι να βγούνε και να πάνε στα σχολεία.

Ο κ.Τσιόδρας υπογράμμισε ότι το ψυχολογικό κόστος για τα παιδιά που θα συνεχίσουν να είναι στο σπίτι θα είναι πιθανώς μεγαλύτερο από ότι η πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό στα σχολεία. Άλλωστε όπως εξήγησε ο κίνδυνος για τα παιδιά σε σχέση με τον κορονοϊό είναι πολύ χαμηλός με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάντως ο κ.Τσιόδρας άφησε την τελική επιλογή στους γονείς οι οποίοι και θα κρίνουν πιο είναι το καλό για τα παιδιά τους. Εξάλλου όπως είπε υπάρχει η επιλογή να μην τα στείλουν ειδικά εάν υπάρχουν στο περιβάλλον ευπαθείς ομάδες.
Τα μικρά παιδιά

Ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ουσιαστικά ότι θα πρέπει να επιστρέψουν και τα μικρότερα παιδιά στα νηπιαγωγεία έστω κι αν δεν είναι εύκολο στις περιπτώσεις αυτές να τηρηθούν τα μέτρα και οι αποστάσεις. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή το να παίζουν περισσότερο τα μικρότερα παιδιά στον προαύλιο χώρο, όπως εξήγησε.

Όμως ο κ.Τσιόδρας ανάφερε: «Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά είναι ένα σύγχρονο δίλημμα. Αλλά από την άλλη μοιάζει η καταλληλότερη εποχή για να ανοίξουν».

«Πέραν των επιστημονικών δεδομένων πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους» υπογράμμισε για το άνοιγμα των σχολείων αφού όπως εξήγησε υπάρχουν γονείς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ενώ και πολλά παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ψηφιακά τα μαθήματα από το σπίτι τους είτε γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα είτε γιατί δεν διαβάζουν τα παιδιά.

Γι αυτό και ο κ.Τσιόδρας μίλησε για τις ανισότητες στη μάθηση σε αυτήν την περίοδο αλλά και για τις απώλειες στη γνώση των παιδιών.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον σημερινό σχεδιασμό της κυβέρνησης τα δημοτικά σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Οι τέσσερις λόγοι υπέρ του επιχειρήματος για επιστροφή στα σχολεία

Ο κ. Τσιοδρας ανέφερε τέσσερις λόγους για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία!

Πρώτον, υπάρχει ανισότητα στην εκπαίδευση για παιδιά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα.

Δεύτερον, υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική γνώση. Πολλά παιδιά δεν παρακολουθούσαν στο εξωτερικό ολοκληρωτικά την εκπαίδευση.

Τρίτον, αναγνωρίζονται περισσότερες επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Τέταρτον, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που ζει σε ένα περιβάλλον με προβλήματα.

Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου