Μήνυμα να μην εφησυχάζουμε καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πισωγυρίσματος και να χάσουμε όλα αυτά που κερδίσαμε με την καραντίνα στάλθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτών. Με αφορμή το αυριανό επόμενο βήμα της άρσης των μέτρων ζητήθηκε η τήρηση των μέτρων υγιεινής, της φυσικής απόστασης και της χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός.
Προειδοποιώντας για μια ενδεχόμενη αρνητική έκβαση του εγχειρήματος ελάφρυνσης των μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε τις απογοητευτικές εικόνες συγχρωτισμού, όπως αυτές σε πλατείες, που δημιουργούν την αίσθηση ότι έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό. Ο ίδιος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για το μέλλον και δεν πρέπει να μας ξεγελάνε οι αριθμοί μειωμένων κρουσμάτων γιατί αυτοί προέρχονται από τα μέτρα που είχαν ληφθεί προ 15 ημερών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Υποπτέραρχος, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο – Μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας , Δημήτρης Χατζηγεωργίου, εστιάζοντας στη αυριανή επαναλειτουργία των σχολείων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου έδωσε σειρά οδηγιών προς τους γονείς και τους μαθητές για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας. Σε ότι αφορά την προσέλευση στις παραλίες επεσήμανε ότι όπου συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος ενέχει μεγαλύτερος κίνδυνος ευκολότερης μετάδοσης του νέου κοροναϊού. Μάλιστα, το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε και την Επιτροπή των Επιστημόνων και θα ανακοινωθούν οδηγίες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το γεγονός ότι άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα η κανονική λειτουργία των χειρουργείων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και ήδη έχουν διενεργηθεί 2.200 προγραμματισμένα χειρουργεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, παραμένει το ζήτημα της οικονομικής κάλυψης του τεστ για τον COVID-19 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου. Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τα έξοδα και όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν σε ιδιωτική δομή Υγείας θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ σε δημόσια δομή για να μην επιβαρυνθούν με την δαπάνη του.
Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα γιατί ο οργανισμός δεν καλύπτει τον εν λόγω τεστ, ενώ καλύπτει τον υπόλοιπο προεγχειρητικό έλεγχο. Επίσης, δεν είναι εύκολα κατανοητό το σκεπτικό της επιλογής αυτής καθώς ένας πολίτης που επιθυμεί να χειρουργηθεί σε ιδιωτική μονάδα, αφενός θέλει να αποφύγει προφανέστατα μια μεγάλη δημόσια δομή και αφετέρου θα πρέπει να ταλαιπωρείται με δυ ξεχωριστές επισκέψεις σε νοσοκομεία για τον προεγχειρητικό έλεγχο. Στη δε περίπτωση ενός ασυμπτωματικού ασθενούς της νόσου, κατά τη διαδικασία αυτή θα τίθεται σε κίνδυνο διασποράς του ιού δυο μονάδες υγείας, οι οποίες είναι πολύτιμες εν καιρό πανδημίας.
Επιδημιολογικά δεδομένα
Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 6 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 2.716, το 55% είναι άνδρες. Από το σύνολο:
603 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.
1364 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
30 είναι διασωληνωμένοι , με μέση ηλικία 67 έτη, 10 είναι γυναίκες(33,3%). Στο σύνολο των ασθενών το 96,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
87 εξήλθαν από ΜΕΘ.
Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα το σύνολο των θανόντων έφθασε τους 151. Από τους θανόντες 40 ήταν γυναίκες. Το σύνολο των θανόντων είχε μέση ηλικία 75 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
Έχουν διενεργηθεί 98.877 κλινικά δείγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου