Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Τουρκία: Καταγγελίες για απόκρυψη θανάτων από COVID-19

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής Virus

Τούρκοι επιστήμονες με άρθρο του στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet καταγγέλουν την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και παρεμβάσεις στην έρευνα καιτη διαχείριση της πανδημίας. Μάλιστα, τεκμηριώνουν για πρώτη φορά ότι η χώρα έχει αποκρύψει θανάτους από COVID-19.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο: Interference in scientific research on COVID-19 in Turkey και υπογράφουν 6 γιατροί από την Turkish Thoracic Society: Hasan Bayram, Nurdan Köktürk, Osman Elbek, Oğuz Kılınç, Abdullah Sayıner και Elif Dağlı.

Μεταξύ των άλλων επισημαίνουν ότι από την αναφορά του πρώτου κρούσματος στις 11 Μαρτίου μέχρι τις 5 Ιουλίου είχαν αναφερθεί επισήμως από το τουρκικό υπουργείο Υγείας 2.771 θάνατοι από COVID-19. Όμως, όπως αποκαλύπτουν, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο τα έτη 2016-2019, υπήρχε υπερβάλλουσα θνησιμότητα μόνο στην Κωνσταντινούπολη κατά 4.723 θανάτους! Με άλλα λόγια, υπήρχαν τουλάχιστον 1.952 ανεξήγητοι θάνατοι που αφορούσαν μόνο την Κωνσταντινούπολη!

Επειδή δεν καταγράφηκαν άλλα σοβαρά γεγονότα υγείας εκείνη την εποχή, αυτή η ασυμφωνία θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο από τη μη συμμόρφωση με τους κώδικες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ από τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων (δέκατη έκδοση).

Το επίσημο σύστημα αναφοράς της Τουρκίας κάλυψε μόνο τις περιπτώσεις που ήταν θετικές σε μοριακό τεστ PCR. Από τις 27 Ιουλίου 2020, η Τουρκία κατατάσσεται τέταρτη στην ευρωπαϊκή περιοχή για περιπτώσεις COVID-19, με συνολικό αριθμό 225.173 κρουσμάτων και 5.596 θανάτους COVID-19, όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Υγείας βάσει μόνο τις PCR θετικές περιπτώσεις.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ως θετικά ορισμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στην αρχή της πανδημίας, όπως η σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η πλήρης κάλυψη της θεραπείας και η ενθάρρυνση της έρευνας από το Υπουργείο Υγείας και χρηματοδοτικών φορέων, όπως το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και τα Ινστιτούτα Υγείας της Τουρκίας.

Ωστόσο, τονίζουν ότι σύντομα άρχισε να αναπτύσσεται ένταση μεταξύ του Κράτους και των ιατρικών και επιστημονικών οργανισμών, λόγω της έλλειψης διαφάνειας του Υπουργείου Υγείας, της απροθυμίας του να κοινοποιεί βασικά δεδομένα και της άρνησής του να συνεργαστεί. Υπήρχαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Το τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα κυβέρνησης και επιστημόνων ήρθε με τον έλεγχο της έρευνας COVID-19 από το Υπουργείο Υγείας. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα για το COVID-19 στην Τουρκία από ερευνητές και γιατρούς, το τουρκικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα απαιτείται υποχρεωτικά αίτηση για έκδοση άδειας για έρευνα σχετικά με το COVID-19, προτού υποβληθεί αίτηση σε επιτροπές δεοντολογίας.

Αυτή η άνευ προηγουμένου απόφαση ήταν ενάντια στο Σύνταγμα και τους νόμους που ρυθμίζουν τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Τουρκία. Φαίνεται ότι τα περισσότερα υποβληθέντα έργα έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, αλλά ορισμένα έργα, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης, πολυκεντρικής μελέτης παρατήρησης από την Turkish Thoracic Society, απορρίφθηκαν χωρίς καμία σαφή εξήγηση.

Η τακτική διαδικασία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Τουρκία είναι σαφώς καθορισμένη. Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, οι ερευνητές πρέπει να λάβουν έγκριση από την ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας. Το τουρκικό Σύνταγμα δηλώνει σαφώς ότι «ο καθένας μπορεί να μάθει την επιστήμη και την τέχνη ελεύθερα και έχει το δικαίωμα να διδάξει, να εξηγήσει, να διαδώσει και να ερευνήσει σε αυτούς τους τομείς».

Η Επιστημονική Ακαδημία, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστημών, έχει τονίσει αυτό το γεγονός. Η τουρκική ιατρική ένωση και άλλοι επαγγελματικοί ιατρικοί οργανισμοί προέβησαν σε δήλωση μέσω συνέντευξης τύπου και κάλεσαν το Υπουργείο Υγείας να ακυρώσει την απόφασή του.

“Συμπερασματικά, εμείς, ως γιατροί και επιστήμονες του αναπνευστικού, ανησυχούμε για τους περιορισμούς που επέβαλε το τουρκικό Υπουργείο Υγείας στην ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την πανδημία COVID-19 στην Τουρκία και ελπίζουμε ειλικρινά ότι να αλλάξει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας σε συμμόρφωση με το τουρκικό Σύνταγμα“, καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου