Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: 269 νέα κρούσματα σήμερα - Δύο νεκροί σε 24 ώρες

Νέο ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, καθώς το απόγευμα της Τρίτης (18/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Onmed.gr

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Από το σύνολο των 7.472 κρουσμάτων, 17.42 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.


Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 232 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25 (72.0% άνδρες).
H ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).


Από το σύνολο των 7472 κρουσμάτων, 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.


Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).


Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 7.40871 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 8.361 (1.1%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου