Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Φόβοι για μεγάλη διασπορά στη Μόρια – 12780 μετανάστες στο δρόμο

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις αρχές και τους ειδικούς για μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην Λέσβο μετά την καταστροφή του ΚΥΤ
 
Σε υγειονομική βόμβα έχει μετατροπή η Λέσβος μετά την καταστροφή της Μόριας αφού κοντά 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην κυριολεξία στο δρόμο αναζητώντας νέες δομές φιλοξενίας.

Η φωτιά που ξέσπασε στο Κέντρο φιλοξενίας και κατέστρεψε τις κατοικίες μέσα στο ΚΥΤ, έχουν βγάλει στο δρόμο τους χιλιάδες μετανάστες αφού στην κυριολεξία έμειναν και κοιμήθηκαν το βράδυ μέσα στους δρόμους του νησιού.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η περιοχή είναι μία υγειονομική βόμβα. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μέλος της επιτροπής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι υπάρχει φόβος για μεγάλη διασπορά τόσο του κορονοϊού όσο και άλλων ασθενειών μετά την καταστροφή του ΚΥΤ που οδήγησε τους φιλοξενούμενους στο δρόμο.

Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο νησί είναι τραγικές με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν μετατρέψει τις εθνικές οδούς σε καταλύματα, αφού αναζητούν έναν άλλο χώρο για να διαμείνουν.

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και μικρά παιδιά, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν τη νύχτα δίπλα στα καμένα, σε χωράφια, δρόμους, πάρκινγκ και σε μαγαζιά καθώς οι προσωρινοί χώροι διαμονής τους καταστράφηκαν εντελώς. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που πέρασαν τη νύχτα δίπλα σε κάδους σκουπιδιών.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν επέτρεψαν οι μετανάστες να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα, ενώ αρκετές φορές έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τον κόσμο.

Πάντως νωρίς το πρωί σήμερα 75 ασυνόδευτα παιδιά που ζούσαν στη Μόρια μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από το νησί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μετακινηθούν προς ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδος. Στο σημείο βρίκεται και ο ΕΟΔΥ ενώ ήδη τα παιδιά έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά για κορονοϊό ενώ αναμένεται να μπούνε σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου