Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Ηλίας Μόσιαλος για τα εμβόλια του κορωνοϊού, την ανοσία και τις παρενέργειες

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας δίνει στον ΘΕΜΑ 104,6 απαντήσεις για το πώς θα δοθούν οι εγκρίσεις, ποιος ο στόχος για την ανοσία, τι περιμένουν οι επιστήμονες που διεξάγουν - Τι ακολουθεί μετά την αναστολή των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της AstraZeneca
Για όλα όσα αφορούν το εμβόλιο σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις του εμβολίου της AstroZeneca μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Protothema.gr

Όπως εξήγησε η διακοπή των ερευνών για το συγκεκριμένο εμβόλιο «είναι ένα συνήθες εμβόλιο» αποκαλύπτοντας ότι «είναι η δεύτερη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο (σ.σ. να υπάρξει ασθένεια εθελοντή). Την πρώτη φορά όμως διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή εθελοντή στο νοσοκομείο και δεν είχε σχέση με το εμβόλιο».

«Τώρα ξέρουμε ότι πρόκειται για εθελόντρια που είχε κάνει το εμβόλιο. Αυτό που ψάχνουν είναι αν σχετίζεται άμεσα με τον εμβολιασμό ή αν υπήρχε υποκείμενο νόσημα. Από τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca γνωρίζουμε ότι θα πάρει εξιτήριο σύντομα άρα δεν ήταν σοβαρή επιπλοκή.To γεγονός ότι δεν θα μείνει για πολύ καιρό στο νοσοκομείο σημαίνει ότι δεν μιλάμε για τόσο σοβαρό πρόβλημα που αρχικά το ονόμασαν εγκάρσια μυελίτιδα» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

«Αν αυτό ισχύει και αν δεν έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα τότε η διακοπή μπορεί να είναι από 1-4 εβδομάδες. Αν ήταν μια απλή φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. Συτό ήταν η αρχική εικόνα, δεν έχει προκύψει κάτι άλλο, θα περιμένουμε την ανεξα΄ρτητη επιτροπή» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε έχει σημασία «πώς μετράμε στις κλινικέ δοκιμές. Αν δούμε μια παρενέργεια για 1 στους 100 υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αν αφορά 1 στους 30.000 δεν είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχει σημασία η βαρύτητα του περιστατικού. Αν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα οι ανησυχίες θα είναι μικρότερες. Αν είναι μια επίπτωση που χρειάζεται αγωγή για μεγαλύτεο χρονικό διάστημα τότε υπάρχει μεγαλύτερο ζήτημα».

Διευκρίνισε, δε, ότι διακοπή μελέτης «σημαίνει ότι δεν παίρνουν νέους εθελοντές και όχι ότι δεν μετράνε τους ήδη συμμετέχοντες εθελοντές».

Ερωτηθείς για το ρωσικό εμβόλιο ο κ. Μόσιαλος υπενθύμισε ότι «δόθηκε έγκριση ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες της φάσης ΙΙΙ. Οι δύο πρώτες φάσεις στηρίχθηκαν σε λιγότερους από 80 εθελοντές ενώ περισσότερες κλινικές μελέτες στη φάση ΙΙΙ έχουμε 30.000 εθελοντές».

Τι συμβαίνει με τα άλλα εμβόλια

Αναφερόμενος στις γενικότερες προσπάθειες για την παραγωγή εμβολίων ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι «το πότε θα έχουμε ακριβώς αποτελέσματα εξαρτώνται από τη διασπορά του κορωνοϊού στις περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται» συμπληρώνοντας ότι «αν έχεις εθελοντές και δεν έχουν επαφή με τον κορωνοϊό δεν θα δεις αν έχουν κολλήσει».

Για το λόγο αυτό οι Άγλλοι, σημείωσε, περίμεναν να έχουν πιο νωρίες ανακοινώσεις αλλά το καλοκαίρι δεν υπήρξε κάποια διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα. «Για αυτό γίνονται κλινικές μελέτες σε Βραζιλία και ΗΠΑ καθώς το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς τους εθελοντές ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό το επόμενο διάστημα ώστε να δεις την αντίδρασή τους».

Πώς θα δοθούν οι εγκρίσεις

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα περιμένουν ασφραλή δεδομένά και «δεν θα μετρήσουν μόνο μια από τις παρενέργειες αλλά παράλληλα και την αποτελεσματικότητα».

«Μια αρχή δεν θα δώσει έγκριση αν δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα. Οι περσσότερο έχουν πει ότι θα δώσουν ΟΚ για πάνω από 50%. Επίσης η αποτελεσματικότητα μπορεί να μην είναι ίδια στις διάφορες ηλικιακές ομάδες» συμπλήρωσε.

Η ταχύτητα των ερευνών

Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος η ταχύτητα στις έρευνες για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε σχέση με το παρελθόν σχετίζεται με τις καλύτερες τεχνικές και την μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

«Παλαιότερα για να ανακαλύοψυν ποια ουσία έπρπε να χρησιμοποιήσουν μπορεί να τους έπαιρνε 1,5-2 χρόνια, τώρα το έκαναν σε μήνα γιατί έχουν εξελιχθεί οι τεχνικές αλλά και υπήρξε μεγαλύτερη χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν υπάρχει ζήτημα πολιτικών πιέσεων καθώς «αν υπήρχε τόσο μεγάλη πίεση από την οικονομία δεν θα είχαμε την διακοπή μιας τόσο μεγάλης κλινικής μελέτης».

Τι ισχύει για την αποτελεσματικότητα

Για την ώρα πάντως λίγα δεδομένα υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ετοιμάζονται. «Ο Άντονι Φάουτσι έχει πει ότι δεν περιμένει στην 1η γενιά εμβολίων (έχουμε σε προκλνική φάση πάνω από 150 εμβόλια)αποτελεσματικότητα πάνω από 70%.Οι ρυθμιστικές αρχές δεν περιμένουμε να δώσουν έγκριση σε εμβόλιο με πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε, ακόμα, ότι ο λόγος που δεν ακολουθήθηκε η τεχνική του να προσβληθούν με τον ιό οι εθελοντές και στη συνέχεια να τους χορηγηθεί το εμβόλιο έχει να κάνει με το ότι «δεν έχουμε θεραπεία σε περίπτωση βαρείας εξέλιξης του νοσούντα».

«Αν υπάρχει αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο στο 50% πρέπει να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και γι' αυτό πρέπει να πειστουν οι ανθρωποι ότι είναι ασφαλές και με αυτή την έννοια είναι σωστή η διακοπή».

Για την ανοσία

Ερωτηθείς για την ανοσία από τα εμβόλια ο κ. Μόσιαλός εκτίμησε ότι «δεν πιστεύω ότι θα περάσει 1-3 χρόνια».

«Λίγα εμβόλια δίνουν προστασία εφ όρους ζωής. Επειδή είναι ιός με χαρακτηριστικά αναπνευστικού τύπου δεν νομίζω ότι θα ξεπεράσει τα 3 χρόνια. Εμάς μας ενδιαφέρει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για να ξεπεράσουμε την πρώτη μπόρα».

«Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε δύο δόσεις, όχι όμως δύο διαφορετικά εμβόλια. Αν κάποιο εμβόλιο δεν πιάνει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων τότε μπορεί να πάρει κάποιο άλλο εμβόλιο. Αν βγει πιο ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο προφανώς θα επικρατήσει» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου