Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Πιο διαδεδομένη η μετάλλαξη στη χώρα - «Πάγωμα» περαιτέρω άρσης μέτρων

CNN Newsroom
INTIME
Προβληματισμός επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού -οι νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν διπλάσιες από τις χθεσινές-, καθώς και για το γεγονός ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού είναι πιο διαδεδομένο στη χώρα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, κάτι που όπως όλα δείχνουν ανατρέπει το σχεδιασμό για νέα άρση μέτρων του lockdown.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε πως «μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι ενδεχομένως το μεταλλαγμένο στέλεχος να επηρεάσει και τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα μέτρα στην Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για την μετάλλαξη του ιού.

Σε ερώτηση που του τέθηκε από τον ΣΚΑΙ για το ενδεχόμενο άρσης άλλων περιοριστικών μέτρων ο κ. Αρκουμανέας το απέκλεισε, σημειώνοντας ότι αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών.

«Πιστεύω ότι για κάποιο διάστημα θα πάμε με τα σχολεία. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει ένδειξη να ανοίξει κάτι άλλο».

Εξετάζονται 200 δείγματα

Σύμφωνα με το Open, εξετάζονται 200 δείγματα από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αλληλούχιση του νέου στελέχους. Τα 200 αυτά δείγματα εξετάζονται από:

90 Αττική
20 Κρήτη
90 Θεσσαλονίκη
Στο μικροσκόπιο του ΑΠΘ η μετάλλαξη

Την ίδια ώρα, το χρονικό σημείο κατά το οποίο εισήλθε στη Βόρεια Ελλάδα η βρετανική μετάλλαξη του SARS-CoV-2, αναζητούν οι ερευνητές στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και Εθνικό Εργαστήριο αναφοράς για τον κορωνοϊό, έχοντας επιβεβαιώσει τα πρώτα θετικά κρούσματα, στο νέο πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος.

«Εξετάσαμε κάποια δείγματα και βρέθηκαν μεταλλαγμένα. Ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ πως πρόκειται για τη βρετανική μετάλλαξη του στελέχους που έχει φέρει την αύξηση των μολύνσεων στην Κεντρική Ευρώπη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Α' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Άννα Παπά - Κονιδάρη.

Επισήμανε δε πως στο εξής «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ο απόλυτος αριθμός των δειγμάτων που θα βρίσκουμε θετικά στη μετάλλαξη, αλλά η χαρτογράφησή τους», διότι «εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει, σε κάποιο σημείο τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους».

Τα δείγματα που το εργαστήριο του ΑΠΘ επιβεβαίωσε θετικά στο νέο στέλεχος, έχουν κωδικό με βάση τον οποίο ο ΕΟΔΥ θα κάνει την ιχνηλάτηση για να διαπιστώσει αν σχετίζονται με ταξίδι στη Μ. Βρετανία. Κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ θα υπάρχει μία συνολική αναφορά για τα δείγματα που εντοπίστηκαν μεταλλαγμένα.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, που έχουν επικρατήσει ως στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας η κ. Παπά - Κονιδάρη ανέφερε πως «δεν τις έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής στα δείγματα που έχουμε εξετάσει».
«Καμπανάκι» για μέτρα προφύλαξης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης διασποράς του νέου στελέχους η καθηγήτρια του ΑΠΘ επισήμανε πως «εφόσον είναι πολύ πιο μεταδοτικό, είναι πολύ πιο έντονη και η ανάγκη να τηρούμε πιο αυστηρά και εντατικά τα μέτρα προφύλαξης, που όλοι γνωρίζουμε».

Ερωτηθείσα σχετικά με τη βαρύτητα της νόσησης από το βρετανικό στέλεχος του ιού η καθηγήτρια του ΑΠΘ απάντησε πως «χρειάζονται μελέτες για την παθογονικότητα, που γίνονται αυτή τη στιγμή, γιατί για παράδειγμα ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων στη Μεγάλη Βρετανία δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων».

Σαρηγιάννης: Ανησυχία για την μετάλλαξη

Ανήσυχος απέναντι στις νέες μεταλλάξεις εμφανίστηκε την Τρίτη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε για την πιθανότητα νέων μέτρων καθώς και ενός τρίτου lockdown.

Όπως είπε ο καθηγητής οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας για το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.

«Πάγωμα» της άρσης μέτρων του lockdown

Τα δεδομένα αυτά, καθώς επίσης η επιβαρυμένη εικόνα της Αττικής, έχουν προκαλέσει ανησυχία, με αποτέλεσμα να επανεξετάζεται το σχέδιο της περαιτέρω άρσης περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το STAR από την προσεχή Δευτέρα θα ανοίξουν μόνο τα καταστήματα ΟΠΑΠ (για την κατάθεση δελτίων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα) αλλά όχι και τα ΟΠΑΠ Play. Επίσης, δεν θα αλλάξει η απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κλειστές θα παραμείνουν οι σχολές οδηγών όπως και τα κέντρα τατουάζ, ενώ δεν θα επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα και δεν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ακόμη πιο πίσω μετατίθεται χρονικά η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, όπως επίσης η λειτουργία της εστίασης και των Πανεπιστημίων.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι θα περιμένουν τα στοιχεία της αυριανής ημέρας και θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να υπάρξει εισήγηση εν όψει των αποφάσεων που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα η Αττική. Σε σύνολο 842 κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίζονται τα 427 και εξ αυτών τα περισσότερα στον κεντρικό και βόρειο τομέα της Αθήνας.

Ειδικότερα:

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

76 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

67 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

113 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

43 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

55 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου