Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Μόσιαλος : Γιατί η βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού θα επικρατήσει σύντομα σε πολλές χώρες

Τα νεότερα για τη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού

Τα νεότερα για τη βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού και τη μεταδοτικότητά της μεταφέρει μέσω Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέκυψαν τα εξής:
1. Δεν παρατηρείται υψηλότερο ιικό φορτίο στα δείγματα όσων φέρουν την παραλλαγή Β 1.1.7 (με έμμεση αναγωγή από τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ)
2. Η συχνότητα είναι συγκρίσιμη σε εφήβους και ενήλικες
3. Τα ποσοστά των λοιμώξεων σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς είναι παρόμοια.
4. Φαίνεται πως η μέση ημερήσια αύξηση των περιπτώσεων που φέρουν την παραλλαγή Β1.1.7, είναι κατά περίπου 6% υψηλότερη, σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.
5. Υπάρχει σημαντική γεωγραφική και χρονική ετερογένεια της διάδοσης της παραλλαγής.

Με απλά λόγια, το στέλεχος αυτό έχει ένα «πλεονέκτημα μετάδοσης» σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλλαγές του ιού.

Μάλιστα, σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Δανία, το Ισραήλ και άλλες, αναμένεται πως το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας θα είναι αυτό που θα επικρατήσει.
Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Παραλλαγή Β 1.1.7 στο Ηνωμένο Βασίλειο: νεότερα για τη μετάδοση και τις ερευνητικές κοινοπραξίες

Στη Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές του Imperial College London θα ηγηθούν μιας νέας κοινοπραξίας που θα μελετά τις επιπτώσεις των αναδυόμενων μεταλλάξεων στον SARS-CoV-2. Η κοινοπραξία που ονομάζεται ‘G2P-UK National Virology Consortium’ θα μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα των παραλλαγών του κορωνοϊού – και το εάν συμβαίνει-, τη σοβαρότητα της συμπτωματολογίας που προκαλεί και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των θεραπειών λόγω αυτών των αλλαγών στο γονιδίωμα.

Η κοινοπραξία υποστηρίζεται από κυβερνητική χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. λιρών. Η ομάδα θα συνεργαστεί με την κοινοπραξία COVID-19 Genomics UK (COG-UK) και τον Εθνικό Φορέα Δημόσιας Υγείας (Public Health England) και τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται και θα συμπεριλαμβάνονται για τη λήψη αποφάσεων και αλλαγών της κυβερνητικής στρατηγικής.

Τι νέα δεδομένα έχουν προκύψει όσον αφορά τη νέα παραλλαγή;

Σε μια πρόσφατη μελέτη (επί του παρόντος αδημοσίευτη αλλά διαθέσιμη σε επίπεδο προδημοσίευσης εδώ https://doi.org/10.1101/2021.01.13.21249721) αναλυθήκαν τα συγκριτικά αποτελέσματα των παραλλαγών, όπως προκύπτουν από μοριακά τεστ ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τις 28 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 2 Ιανουαρίου 2021.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν τα εξής σημεία:

1. Δεν παρατηρείται υψηλότερο ιικό φορτίο στα δείγματα όσων φέρουν την παραλλαγή Β 1.1.7 (με έμμεση αναγωγή από τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ)
2. Η συχνότητα είναι συγκρίσιμη σε εφήβους και ενήλικες
3. Τα ποσοστά των λοιμώξεων σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς είναι παρόμοια.
4. Φαίνεται πως η μέση ημερήσια αύξηση των περιπτώσεων που φέρουν την παραλλαγή Β1.1.7, είναι κατά περίπου 6% υψηλότερη, σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.
5. Υπάρχει σημαντική γεωγραφική και χρονική ετερογένεια της διάδοσης της παραλλαγής (βλ. πίνακα στα δεξιά του συνημμένου αρχείου).

Τι σημαίνει αυτό;

Ας υποθέσουμε πως δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά μεταξύ της παραλλαγής Β 1.1.7 και των άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν, εκτός από τη μεταδοτικότητα. Οι ειδικοί υποθέτουν -καταρχάς- ότι χρειάζονται 5 ημέρες για να αναπαραχθεί αρκετά μέσα μας ο ιός και να αναπτύξουμε συμπτώματα. Αυτό το διάστημα είμαστε μεταδοτικοί εν αγνοία μας. Με ρυθμό αύξησης περίπου 6% ημερησίως, και μεσοδιάστημα μεταξύ λοιμώξεων -όπως είπα- 5 ημέρες, αυτό δίνει στην παραλλαγή Β 1.1.7 ένα πλεονέκτημα μετάδοσης 30% σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Αυτά τα στοιχεία δηλαδή θα μας έδιναν για την παραλλαγή Β 1.1.7 ένα R περίπου ίσο με 1,3.

Εάν όμως αντί για 5 ημέρες, το χρονικό διάστημα είναι 7 ημέρες, αυτό σημαίνει πως ο ιός έχει πλεονέκτημα μετάδοσης κατά περίπου 50%.

Τι άλλο σημαίνει αυτό;

Οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις μπορεί να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξάπλωση της παραλλαγής B.1.1.7 και δυστυχώς δεν μπορούν να καταγραφούν από τον τρόπο ιχνηλάτησης που εστιάζει σε συμπτωματικές περιπτώσεις και στις επαφές τους.

Ο νέος κορωνοϊός κυκλοφορεί για περισσότερο από ένα χρόνο και είναι διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε όμως στο σημείο όπου ο ιός εμφανίζει συνεχώς νέες παραλλαγές. (Στους δύο πίνακες στο κέντρο του συνημμένο αρχείου, παραθέτω ένα παράδειγμα καταγραφής κάποιων παραλλαγών από το αρχείο του COG-UK.)

Η δυναμική – σε πραγματικό χρόνο- καταγραφή των παραλλαγών σε κάθε χώρα- είναι κρίσιμης σημασίας. Κάθε χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για να αξιολογεί τον κίνδυνο που θέτουν οι αναδυόμενες παραλλαγές ώστε να κατανοούμε σε πραγματικό χρόνο τους μηχανισμούς με τους οποίους δρουν.

Σε πολλές χώρες που γίνεται συστηματική αξιολόγηση και καταγραφή των αλληλουχιών των κλινικών δειγμάτων, όπως οι ΗΠΑ, η Δανία, το Ισραήλ και άλλες, αναμένουν πως η παραλλαγή B.1.1.7 θα είναι το επικρατούν στέλεχος σύντομα. Η συλλογή αντίστοιχων στοιχείων και στη χώρα μας πρέπει να συστηματοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου