Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΕΟΠΥΥ: Χωρίς ΔΣ και Αντιπρόεδρο ο Οργανισμός – Γιατί «πάγωσαν» οι διαδικασίες διορισμού

Στον «αέρα» είναι ακόμη το νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ μετά τον νόμο που άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού
HR

Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να άλλαξε πριν λίγους μήνες τρόπο λειτουργίας και Διοίκηση με νόμο που προωθήθηκε, ακόμη και σήμερα όμως παραμένει …λειψός.

Ειδικότερα ενώ από τον Οκτώβριο που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νέος νόμος θα έπρεπε να έχει διορισθεί νέο ΔΣ αλλά και αναπληρωτής Διοικητής, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο που να αναπληρώνει τη νέα Διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη.

Μάλιστα ούτε καν ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος δεν έχει διορισθεί ακόμη που προβλέπεται στο νόμο. Διαβάστε ΕΔΩ πότε έγινε ο διορισμός της νέας Διοικήτριας: «ΕΟΠΥΥ: Διορίστηκε προσωρινή Διοικήτρια η Θεανώ Καρποδίνη – Τι αναφέρει η απόφαση»

Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη

Πρόσφατα το υπουργείο Υγείας είχε δώσει παράταση για τον διορισμό του νέου ΔΣ με ειδική ρύθμιση, χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά πότε θα πρέπει να αναλάβουν τα νέα πρόσωπα ή πότε θα πρέπει να γίνει αυτός ο διορισμός.

Να σημειωθεί ότι παλαιότερος νόμος (άρθρο 13 του νόμου 2690/99) αναφέρει ότι ένα ΔΣ θα πρέπει να διορίζεται εντός διαστήματος 3 μηνών. Η συγκεκριμένη ημερομηνία προσδιορίζεται για την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, αλλά φαίνεται πως νομικά έχει ξεπεραστεί.
Άλλωστε ο Νόμος αυτός στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ ερμηνεύεται διαφορετικά από το υπουργείο Υγείας το οποίο προς ώρας δεν έχει διορίσει ακόμη νέο ΔΣ, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Ο covid «πάγωσε» τον ΕΟΠΥΥ

Μ αυτά και μ αυτά όμως ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας που διαχειρίζεται ετησίως κοντά στα 5,5 δις ευρώ, έχει μείνει με «κουτσουρεμένο» ΔΣ αφού λείπει ένα μέλος μετά τον πρόσφατο νόμο αλλά και χωρίς κανένα πρόσωπο που να αναπληρώνει τη Διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη.

Γεγονός βέβαια πρωτόγνωρο για έναν τόσο μεγάλο Οργανισμό με πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι η διαδικασία έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Υγείας λόγω και της πανδημίας δεδομένο ότι τα περισσότερα στελέχη είναι εστιασμένα στον εμβολιασμό, στην προετοιμασία του ΕΣΥ αλλά και στις προμήθειες υλικών για τον κορονοϊό, με συνέπεια όμως να καθυστερούν οι διαδικασίες για τον ΕΟΠΥΥ.

Στους κόλπους του Οργανισμού πάντως υπάρχει αναστάτωση εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών, αφού ακόμη και το ΔΣ που συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, θα είναι με την παλαιά του σύνθεση ενώ απουσιάζει και ένα μέλος (είναι 10 αντί 11) εξαιτίας της αλλαγή του νόμου που δεν προβλέπει πια αντιπρόεδρο.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει στην περίπτωση που η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ χρειασθεί να απουσιάσει και ουδείς θα μπορεί να την αναπληρώσει.

Την ίδια ώρα πάντως ενισχύονται οι φήμες για αλλαγές προσώπων από την κυβέρνηση, καθώς πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ορισμένοι που κατέχουν ήδη επιτελική θέση στον Οργανισμό θα αναβαθμιστούν, ενώ κάποιοι άλλοι που κατέχουν θέσεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι πιθανώς να απομακρυνθούν αφού θεωρείται ότι δεν ακολουθούν τη νέα πολιτική που εφαρμόζει η νυν κυβέρνηση.

1 σχόλιο:

  1. Θετικο το γεγονος του κουτσουρεμενου δσ στον εοπυυ .Λιγοτερα στελεχη ,λιγοτερα λαθη ,λιγοτερη ζημια εις βαρος των ασφαλισμενων .Μακαρι να παραμεινει ετσι η κατασταση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή