Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Την άνοιξη αποφασίζει η ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της ΕΚΤ για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ, στην οποία έλαβαν περισσότεροι από 8.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά, καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, η εμπιστευτικότητα, η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα σε όλη την Ευρώπη αποτελούν τις τρεις πρώτες επιλογές ιδιωτών και επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά του ψηφιακού ευρώ.
Capital.gr

Όπως αποκάλυψε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Κ και το Capital.gr, η ΕΚΤ έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη για το ψηφιακό ευρώ και τα χαρακτηριστικά του και ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση θα ακολουθούσε η απόφαση για την έκδοσή του εντός του πρώτου εξαμήνου. Χθες, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί την άνοιξη αναλύοντας ταυτόχρονα σε βάθος τις απαντήσεις από τη δημόσια διαβούλευση, την τάση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, και άλλων τεχνικών και νομικών θεμάτων. Κεντρική πάντως παραμένει η άποψη της ΕΚΤ ότι η καταναλωτική συμπεριφορά που απαιτεί τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών δεν μπορεί να αγνοηθεί όπως και το γεγονός ότι θα πρέπει η ΕΚΤ να απαντήσει με ένα ελεγχόμενο και ασφαλέστερο ψηφιακό νόμισμα που θα παρέχει ανωνυμία, ώστε να περιοριστεί η τάση προς τα κρυπτονομίσματα τα οποία είναι εκτός κάποια ρυθμιζόμενης αγοράς, εκτός κεντρικών τραπεζών και ενέχουν υψηλό ρίσκο λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας στην ισοτιμία τους. 

Στη μελέτη και ανάλυση των χαρακτηριστικών του, η ΕΚΤ συνεργάζεται ήδη με ειδικούς από τις 19 εθνικές τράπεζες της Ευρωζώνης και με άλλους διεθνείς οργανισμούς (όπως ΔΝΤ, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, με κεντρικές τράπεζες εκτός Ευρωζώνης, όπως του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας). 

Σύμφωνα με την έκθεση, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί την ψηφιακή μορφή του χαρτονομίσματος, δηλαδή θα αντικαταστήσει την αμεσότητα και την ανωνυμία που έχουν οι πληρωμές με μετρητά. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν τα μετρητά ως μέσο πληρωμής. Ακόμη, το ψηφιακό ευρώ αποτελεί για την ΕΚΤ ανάγκη από την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ηλεκτρονικό χρήμα, αλλά και απάντηση στα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι να προσφέρει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα έχει τα χαρακτηριστικά (αμεσότητα, χωρίς προμήθεια και ανωνυμία) των μετρητών, αλλά να ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα. Το ψηφιακό ευρώ θα έχει την ίδια ισοτιμία με το φυσικό ευρώ, αλλά ενδεχομένως διαφορετικά επιτόκια, καθώς η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει κερδοσκοπικές κινήσεις με μεταφορές χρημάτων από μετρητά ή από λογαριασμούς με ευρώ σε ψηφιακό ευρώ. Ακόμη, θέλει να ενθαρρύνει τη χρήση του ως επενδυτικού μέσω και για το λόγο αυτό θα ελέγχεται και η νομισματική του κυκλοφορία. Θα ενθαρρύνει να γίνει αποθεματικό νόμισμα εντός και εκτός Ευρωζώνης, θα συνυπάρχει με το σημερινό ευρώ και η αντικατάσταση των μετρητών (για όσους το επιθυμούν) θα γίνεται με τη χρήση έξυπνων καρτών που θα "φορτίζονται” με ψηφιακό ευρώ.

Λεωνίδας Στεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου