Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Μπόρις Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»

Τα στοιχεία για τη θνητότητα από το συγκεκριμένο στέλεχος που έχει περάσει και τα σύνορα της Ελλάδας είναι «ανησυχητικά» - Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέδωσε για άλλη μία φορά την πίεση που δέχεται το NHS στο νέο στέλεχος - Και σενάρια τρόμου για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Protothema.gr

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού εκτός από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενδέχεται να έχει και μεγαλύτερο βαθμό θνητότητας, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι συνολικά 26 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 2 «ορφανά», χωρίς δηλαδή οι προσβληθέντες να έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ τα άλλα 24 εντοπίσθηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας. 

Τα δεδομένα έχουν αξιολογηθεί από επιστήμονες της ειδικής συμβουλευτικής ομάδας της βρετανικής κυβέρνησης, παραμένουν όμως σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η νέα παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας τον Σεπτέμβριο. Από τότε έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή του κορωνοϊού στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 άλλες χώρες.

«Εκτός από την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος - η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά - μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας» είπε ο Τζόνσον.

«Οι επιπτώσεις από αυτό το νέο στέλεχος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για το γεγονός ότι το NHS [το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας] βρίσκεται υπό τόσο έντονη πίεση» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου