Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Βρετανία : Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό

«Ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είχε εμβολιαστεί ή όχι, είναι ζωτικής σημασίας να τηρούνται όλοι οι εθνικοί περιορισμοί και οι συμβουλές για τη δημόσια υγεία, είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ.

Τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους και θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες του lockdown, προειδοποίησε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ.

Σε άρθρο του στη Sunday Telegraph τόνισε ότι οι επιστήμονες «δεν γνωρίζουν ακόμη τον αντίκτυπο του εμβολίου στη μετάδοση». Είπε ότι τα εμβόλια προσφέρουν «ελπίδα», αλλά τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν γρήγορα.

Σημείωσε ότι «κανένα εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό, επομένως δεν υπάρχει εγγυημένη προστασία».

Όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης ακόμη και από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε ότι «είναι πιθανό να μεταδόσεις τον ιό κατά την περίοδο δύο έως τριών εβδομάδων μετά τη λήψη του εμβολίου, και είναι «καλύτερο» να επιτρέψουμε (να περάσουν) «τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» ώστε μια ανοσοαπόκριση να αναπτυχθεί πλήρως σε ηλικιωμένους».

«Ακόμη κι αν κάνει κάποιος και τις δύο δόσεις εμβολίου μπορεί και πάλι να μεταφέρει τον ιό σε κάποιον άλλο κι έτσι οι αλυσίδες της μετάδοσης να συνεχιστούν. Εάν αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των κρουσμάτων και βάζοντας σε κίνδυνο άλλους που επίσης χρειάζονται εμβόλιο αλλά βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας» εξήγησε ο βρετανός καθηγητής.

Eπομένως, κατέληξε, «ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είχε εμβολιαστεί ή όχι, είναι ζωτικής σημασίας να τηρούνται όλοι οι εθνικοί περιορισμοί και οι συμβουλές για τη δημόσια υγεία, καθώς απαιτούνται έως και τρεις εβδομάδες για να ενεργοποιηθεί η προστασία και δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αντίκτυπο των εμβολίων στη μετάδοση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου