Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Δελτίο τύπου Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ. για τους εμβολιασμούς

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.) 
ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ 
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658 
ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ 34 Τ.Κ. 10431 ΤΗΛ. 2103845732, ΦΑΞ 2103845732 
Ηλεκτρονική διεύθυνση www.poseyppedy.gr email: info@poseyppedy.gr

Αθήνα 18-1-2021 
Α.Π. 1071 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας. Το μεγάλο βάρος θα επωμιστούν οι Πρωτοβάθμιες Δομές, τα ΚΥ και οι Μονάδες Υγείας. 

Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι Υγειονομικοί της χώρας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα κατά προτεραιότητα και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

Δεδομένης της κεντρικής απόφασης να χρησιμοποιηθούν τα ΚΥ ως Εμβολιαστικά Κέντρα, πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας τους ως Μονάδες Υγείας πρόληψης και θεραπείας. 

Κανένα ΚΥ και καμία Μονάδα Υγείας να μη καταργηθεί, έστω και προσωρινά από τον μέχρι σήμερα ρόλο της, με διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα τους. 

Η Ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠ ΠΦΥ προτείνει: 

- Συμμετοχή του Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού, πλην οδοντιάτρων, στα Εμβολιαστικά Κέντρα και μόνο με συναίνεση στους άνω των 65 ετών, με κάλυψη από το κράτος της ιατρικής αστικής ευθύνης. Ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανά μονάδα να είναι ανάλογος με των αριθμό των διαθέσιμων ιατρών. 

- Παρουσία σε κάθε βάρδια του κέντρου τουλάχιστον ενός Παθολόγου ή Καρδιολόγου ή Γενικού Ιατρού. 

- Σε ειδικές περιπτώσεις βεβαρημένου ιστορικού, ο ασθενής να έχει μαζί του έγγραφη βεβαίωση θεράποντος ιατρού, ότι δύναται να εμβολιαστεί, αλλιώς αναβάλλεται ο εμβολιασμός και θα παραπέμπεται για να λάβει βεβαίωση ή θα παραπέμπεται σε κέντρο Δευτεροβάθμιας Φροντίδας. 

- Όλες οι μονάδες να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως προβλέπεται, όπως απινιδωτή, ambu και πλήρες φαρμακευτικό κιτ και να γίνει άμεσα σε κάθε μονάδα εκπαίδευση χρήσης του εξοπλισμού. 

- Πλήρης και Άμεση εντός 2-3 λεπτών διαθεσιμότητα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ, ειδικά εξοπλισμένου, όταν χρειαστεί. 

- Η εργασία το Σάββατο να πραγματοποιείται σε Κ.Υ αστικού τύπου όπου είναι εφικτό βάσει του υπάρχοντος προσωπικού, να αμείβεται και να εξασφαλιστούν συνθήκες φύλαξης και καθαριότητας. Το ωράριο λειτουργίας όλες τις μέρες να μην υπερβαίνει το 12ωρο και σε κάθε περίπτωση να λήγει πριν τις 8μ.μ. 

- Λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε στάδια ή μεγάλους διαθέσιμους χώρους μεγάλων πόλεων σε συνεργασία με τους Δήμους, ώστε να αποφευχθεί η δυσλειτουργία των δημόσιων δομών, με πλήρως οργανωμένη ομάδα αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων. 

- Άμεση Προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας γιατρών στα ΚΥ με μόνιμη σχέση εργασίας και με ταχείες διαδικασίες διορισμού. Αυξημένη Μοριοδότηση των υπηρετούντων ή υπηρετησάντων Επικουρικών Ιατρών. Αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για τη Δημόσια Υγεία. Πολιτική λύση για τους 400 υπηρετούντες ιατρούς με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι ούτως ή άλλως συμβάλλουν με το θεραπευτικό τους έργο στην ΠΦΥ και στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.) 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Π. ΨΥΧΑΡΗΣ Γ.ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου